Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Így irtunk mi

A szakértelem hiánya hangyaszorgalommal párosult.

Két erdőről már alsó tagozatban is biztosan tanultunk, az egyik a gemenci, a másik a debreceni volt. Nem tudom, a gemenci hogy fest, de a  Nagyerdő tavas, parkos részének cserjeszintjéből 10 hektárnyit most tüntetett el a parkrendezésre kivezényelt 150 közmunkás. A tölgyes több méter magas aljnövényzete békák búvóhelye, madarak fészkelőbokra volt, s az élőhelyek akkor is évekre kipusztultak, ha most mindent újratelepíttet a város.

Mondják, hogy a közmunkás lógatja a lábát, de itt a szakértelem hiánya hangyaszorgalommal párosult, hiszen még a gyökereknek is kapával estek neki, hogy írmagja se maradjon őshonos fajoknak. Eredetileg ki kellett volna vágniuk a nem őshonosakat, s meghagyni mondjuk a bodzát, a mogyorót meg a nőszirmot. A parkrendezést a jegyző rendelte meg az önkormányzati tulajdonú cégtől, majd ugyanez a jegyző a TerepSzemle egyesület által kirobbantott botrány után beszüntette a további irtást.

Nyilván ne a közmunkásokat hibáztassuk, akiknek a hangulatuk leírásaként napocskát kell rajzolni, ami egyformán mosolyog a Nagyerdő flórájának minden lakójára. Én magam se vagyok egyébként botanikus, normális esetben ez a 150 ember legfeljebb a vadkerítést építheti az erdőben, s a csapat 8–10 fős, felügyelt brigádokra bomlik. Itt azonban a végrehajtás éppen olyanra sikerült, mint amilyenre a terv.

Van is tanulnivalója ebből mindenkinek. Mert hiába van az ember néha torkig a nőszirmokkal, ha nincs a botrány, senkit nem karcol meg, hogy egy ekkora város cége – miután a debreceni stadion már felépült a Natura 2000-es területen – megfelelő engedély nélkül esik neki az ország „nagyerdejének", 150 fővel. Mégis hol élünk?

A versenyszféra felé menetelő közmunkások országa nagyobb fantazmagória, mint eddig gondoltuk. De semmibe nem telik, hogy pár évig bokrot rajzoljunk nap helyett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valentin fénye

Lúzer lett mindenki, aki a nemzeti ékszerösszefogásból kihúzta magát.
Tovább olvasom