Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Húszezer év

„Sajnos a megélhetésünkre szinte semmi nem marad. Sokszor van olyan, hogy 3–4 napig még kenyerünk sincsen." „A gyermekek mindennapi ellátása is nagyon nehéz, mind ételben, mind ruházkodásban." „Gyermekeim álma, hogy egyszer újra meleg víz folyjon a csapból, mindemellett még a főzésre és a beteg fiunk kenyerének sütésére sem mindig telik." „Már nagyon el vagyok keseredve, és idegileg is tönkrementem. Sokszor jobb lenne fel sem kelni a nagy ürességre, az utcára kerülés veszélyére. Sajnos mire mindent kifizetek, semmink nem marad." „Segítsenek rajtunk, hadd legyen boldog karácsonyunk világosban és főtt étellel az asztalon."

Ezeket a mondatokat alapítványunkhoz, a Jóakarat hídja összefogáshoz érkező sok-sok levélből idéztem. Őszintén szólva a segélykiáltásokat, szomorú sorsokat leíró leveleket végigolvasni is szívbe markoló, milyen érzés lehet akkor nap mint nap átélni a tehetetlenségérzést, az éhséget? Azt, ha valaki önhibáján kívül került kilátástalan helyzetbe, és mégis esélytelennek tűnik a kilábalás...

Valami nagyon elromlott ebben a világban. A hét elején arról írtunk, hogy az egyik filmsztár 11 milliárd forintnyi dollárért vállalta el két új epizód főszerepét. Egy magyar közmunkásnak csaknem húszezer évig kellene dolgoznia ennyi pénzért. Négyszázötven életet kellene végigrobotolnia ahhoz, hogy ennyi bért megkereshessen. Gyorsan tisztázzuk, hogy a fő baj elsősorban nem a szupersztár gázsijával van. Istenadta tehetség, jó mozit csinál. Söpörjön be vele ilyen fölöslegesen sok pénzt, ha kifizetik a borsos jegyárat kétórányi szórakozásért, átélhető igazságosztásért, illúzióért, meséért a nézők.

A nagy gond a másik véglettel van. Ha például beteg, fogyatékkal élő hozzátartozót kell ápolni a családban, és emiatt elveszik a munkahely, a szociális háló azonban nem képes fenntartani a rászorulókat. Ha a rokkant- vagy az özvegyi nyugdíj még arra sem elég, hogy rendezni lehessen belőle a gázszámlát. Ha a megváltozott keresőképesség miatt nemhogy a gyerekek taníttatására, de még az étkeztetésére sem jut. Ha már a remény kezd kiveszni az emberekből.

Márpedig sokan élnek ilyen körülmények között, karnyújtásnyira tőlünk. Fontos, hogy segítsünk egymáson, fontos, hogy a jóakarat forintjait eljuttassuk oda, ahol a legnagyobb a szükség. Mert mindannyiunknak dolga van a felelősségvállalásban. De ezt a súlyos feszültséget, ezt a megoldatlan kérdést a társadalmaknak is rendezniük kell. Komolyan gondolni egyfelől azt, hogy nem hagyhatunk senkit az út szélén. Másfelől választ keresni arra, hogy mekkora különbség lehet ember és ember „értéke" között. Változatlan méretű torta felszeletelése közben.
Húszezerszeres, húszmilliószoros, vagy még több?

Olvasóink írták

  • 1. sineiraetstudio 2012. november 24. 10:49
    „T. Főszerkesztő Úr!Nagyjából egyetértek az Ön által leírtakkal. Azzal viszont nem , hogy miért kell olyan messzire menni az ellenpéldáért, hogy" ...az egyik filmsztár 11 milliárd forintnyi dollárért vállalta el két új epizód főszerepét".Most láttam a Kisalföldben azt az undorító, ellenfeleket lejárató hírdetést, mely plakátok formájában diszíti a budapesti tömegközlekedési járműveket. Félreértés ne essék, Nem Önöket hibáztatom, hiszen ezért gondolom a CÖF óriási összeget fizetett, s a lapot részben a reklámok tartják el. Viszont mikor összehasonlítást tett közelebb is találhatott volna példákat. Forgattak itt egy HÍDEMBER c. filmet, magyar viszonyok között óriási költségen. Aztán itt volt a Káel Csaba rendezte Bánk bán. Végezetül pedig arról, amire az elején utaltam. Ezt a Csizmadia úr által vezetett Civil Összefogást a mi adóforintjainkból pénzelik, abból rendezik a kormány melletti béketüntetéseket is. Ezeknek a költségeit kellene összehasonlítani az Ön cikkében felsorolt , segítségre szoruló emberek nehéz sorsával. Tudja, ezt nehéz felfogni, hogy míg az egyik oldalon milliárdokért stadionokat építenek, a másik oldalon segélyért nyújtó kezeket kell látni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útkeresés

Tovább olvasom