Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Húsz év múlva

Az ellenzék azóta a csaláshoz keresi a jelzőket.

A Fidesz pénteken nyújtotta be javaslatát az önkormányzati törvény módosítására. Eszerint Budapesten új szisztéma szerint választanának októberben, s ahogy az lenni szokott, a változások összes pontja a kormányzó pártszövetségnek volna előnyös; a cél nyilvánvalóan ez, hiába hangzott el indokként az olcsóbb, egyszerűbb, demokratikusabb fővárosi közgyűlés iránti igény. Az ellenzék azóta a csaláshoz keresi a jelzőket, mások viszont arra emlékeztetnek, hogy a balliberális oldal 1994-ben szintén egymaga fogadott el önkormányzati törvényt, s a módszerben akkor semmi kivetnivalót nem talált.

A két ellentétes megközelítést azért érdemes árnyalni. A Horn-kormány húsz éve valóban érdemi egyeztetés nélkül nyomta le a T. Ház torkán az új jogszabályt, amelynek célja azonban nem a választási győzelem bebiztosítása volt, inkább a rendszer megreformálása. Az ellenzéket lesöpörve elfogadott paragrafusokat – a megyei önkormányzatok megerősítését, a közvetlen polgármester-választást vagy a második forduló eltörlését – ettől még lehetett vitatni. És akkor a csalásról: ha a kormánytöbbség elfogadja a mostani törvényjavaslatot, az – feltéve, hogy átmegy az alkotmányossági szűrőn – legitim lesz, s még a demokrácia sem csorbul tőle; bár a módszer kétségkívül nem szép, már amennyiben ez a jelző a politikában értelmezhető. Még azt is mondhatnám: a Fidesz az előző ciklusban szintén így működött, s a „Folytatjuk!" szlogennel megnyert választással az efféle megoldásokra is felhatalmazást kapott.

A baloldal nem a Fidesz javaslata miatt van bajban, hanem mert április 6-án a kétharmados többséget sem sikerült megakadályoznia. A pálya persze jobbra lejtett, de e minimális cél elérésére még így is jó esély kínálkozott – valódi összefogással, valódi üzenetekkel, valódi kampánnyal. Csak ez a három dolog hibádzott, semmi más.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa nekünk

Az Európai Unió még mindig messze van. Tovább olvasom