Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Húsz év magány

„Elkergetni őket" – kiabálták néhányan a sorokból 1992. október 20-án a Győrben rendezett fáklyás „felvilágosító tüntetésen" Vargha János szavaira, aki szerint a vízügyesek „technofasiszták és betonlobbisták, paramilitáris, félkatonai szervezet, s hamis az az érv, hogy a Duna medre süllyed". Miközben a dunacsúnyi folyóelzárás veszélyét „lepapírtigrisező" Hajósy Adrienne is épp „felvilágosított", Lipták Béla a remélt néhány ezer helyett mindössze néhány társával indult Győrből a C variáns irányába tüntetni, s leállítani a folyóelterelést. Úgy remélte, a tömeg majd Rajkán csatlakozik hozzá: a határt végül százharmincnégyen lépték át.

A folyót néhány nappal később szlovák oldalon átterelték, Szigetközben vészhelyzetet rendeltek el, a bősi turbina elindult. Mindez húsz évvel ezelőtt, éppen ezekben a hetekben, napokban történt. A történtekre, a miértekre mindenki – a folyó egyik vagy másik oldalán állva – a saját szájíze szerint gondol vissza.

„Megállt itt az idő" – utalt a kihalt dunakiliti duzzasztómű rezignált csendjére kollégám a keddi parlamenti bizottsági ülés előtt. A mélabúból azonban mostanra kirázta a helyieket a népi kezdeményezés, a szlovák oldalról átadott víz felkavarodott, s a sodrás most már egészen a fővárosig ért.
Az azonban elgondolkodtató, hogy megint csupán a szigetköziek gondolták úgy: megemlékeznek a folyó két évtizeddel ezelőtti eltereléséről. Ma konferencián idézik fel a múltat, mutatják be hatásait, s vázolják, hogy a politika mocsarában megsüllyedt szekeret miként lehetne együtt kiráncigálni a sártengerből. Ehhez mindenki segítségére szükség lehet, ám a szervezők hiába hívtak államtitkárt vagy éppen budapesti zöldeket is előadónak a dunakiliti rendezvényre.

A folyó túloldalán is konferencián idézik fel a 20 évvel ezelőtt történteket. Pozsonyban bő másfél hét múlva a bősi erőmű üzembe helyezését ünnepelik nemzetközi résztvevőkkel. A program szerint lesz dunacsúnyi és bősi létesítménylátogatás, filmvetítés az erőműről, este a szlovák filharmonikusok koncerteznek a meghívott vendégeknek.

Reményt s magasabb vízszintet a szigetközi Öreg-Dunában a létrejött összefogás jelenthet. A civilek és a helyi képviselők kiálltak az ügyért, s már a parlamenti bizottság is belátta: a térség nem várhat újabb 20 évet a vízszintemelésre. Csupán néhány hetet, hónapot – a bizottsági ajánlásban megfogalmazottakra – 386 (de legalább 194) képviselői igen gomb megnyomására.

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2012. október 13. 19:36
    „Tiszteltetem a Szigetköz élővilágának - remélhetőleg átmeneti - kipusztításáért, energiatermelésünk megrontásáért felelős, felelőtlen szájtépésben egyébként kiváló hazai és külföldi "szagértőket". Nem tudom, mikor látták utoljára művüket, és most hogy érzik magukat.”
  • 1. szekelyse50 2012. október 13. 19:01
    „Türelem mindennek megvan az ideje és az oka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztelt Illetékesek!

Tovább olvasom