Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Hős dédapák

Háromezer-ötszáz kilométerre halt meg szülőfalujától, Európa és Ázsia határán.
 
Unokái, dédunokái gyertyát gyújtottak a rábatamási származású Csonka János sírjánál, a csornai temetőben. Első hallásra nem nagy dolog, pedig az. Az utódoknak ugyanis, legalábbis a fiataloknak, fogalmuk sem volt eddig, hogy 1918-ban elhunyt ősük hol alussza örök álmát. Első világháborús katona volt a dédpapa, a helytörténészeknek és a helyi önkormányzatnak köszönhető, hogy sírköve megújult és leszármazottai fejet hajthatnak előtte.

Kovács dédapám is katona volt és hősi halott. Neve szerepel falunk emlékművén. Buszra vártunk mellette a nagyapámmal, amikor rákérdeztem: a vele azonos nevű katona rokonunk-e? „Az édesapám" – válaszolta büszke mosollyal arcán. Húsz év telt el és megsárgult irat került a kezembe. Egy hagyatéki leltár, amiből megtudtam, hogy dédapám 1916-ban halt meg Oroszországban. A továbbiakról a bécsi Hadilevéltárból kaptam tájékoztatást: „Kovács Imre (Kóny, 1885) a cs. és kir. 19. gyalogezredben szolgált, Radom körzetében (a mai Lengyelország területén) esett orosz hadifogságba, 1916. február 26-án az oroszországi Orenburg melletti hadifogoly-gyűjtőtáborban hunyt el kiütéses tífusz következtében. A helyi temetőben helyezték örök nyugalomra." 
Háromezer-ötszáz kilométerre halt meg szülőfalujától, Európa és Ázsia határán. Azt is megtudtam azóta, hogy a temetőt régen felszámolták. Azaz nekem nem adatik meg az élmény – ami a Csonka utódoknak megadatott –, hogy dédapám sírjánál gyertyát gyújthassak. Valószínűleg Orenburgba sem jutok el soha. Mécsest minden évben egyszer a kónyi emlékműnél gyújtok, közvetlenül a neve alatt. 

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával számos első világháborús emlékhelyet tettek rendbe a közelmúltban. Olyan emlékhelyeket, ahol az utódok róhatják le tiszteletüket elődeik előtt. A több ezer kilométerre, jeltelen sírokban nyugvó dédapák emléke előtt.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szervezkedünk

Apropó: ma este az arénában BL-meccset játszik az Audi- ETO KC. Tudtommal nem lesz más a városban.… Tovább olvasom