Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Hölgyek és urak

„Ez a férfi talpig úriember. Csak az a baj, hogy talptól lefelé."

Lassan már nem zavar, amikor egy hatóság szóvivője merev arccal, vagy éppen tudálékosan, szerepet játszóan tájékoztatja a nyilvánosságot valamilyen eseményről. S még csak nem is őket kell kritizálni, sokkal inkább az őket kiválasztókat. Mert nem lehet mindenki karakter, mint a tűzoltóság szóvivője, Dobson Tibor, vagy a mentők Győrfi Pálja.
Zavar azonban, sőt, a hideg kiráz, amikor egy bűnözőt úgy emleget ország-világ előtt a hatóság embere, hogy a hölgy vagy az úriember.

Nem! Nekem egy idősek átverésére és kisnyugdíjuktól megfosztó trükkös tolvajra ne mondja: „És akkor a hölgy elterelte a nyugdíjas néni figyelmét, a vele lévő másik hölgy pedig ellopta annak pénztárcáját, benne a nyugdíjával." Azok a nőnemű lények, akik ilyen bűnöző életmódra rendezkedtek be, azok nekem – s merem remélni, sok embertársamnak sem – nem hölgyek, s még emberségükről is megkérdőjelezhető érzéseim vannak. Az pedig igazán jól hangzott volna, ha a szóvivő a sértettet említi hölgynek.

Mindez a férfiakra is vonatkozik. Ugye milyen rosszul hangzik, ha azt halljuk egy, a feleségét és gyermekét durván bántalmazó férjről vagy egy nőn erőszakot elkövetőről: „A kiérkező rendőrök az úriembert őrizetbe vették." Hol itt az úriember? Nem igazán nevezhető férfinek, aki gyengébbeken durvasággal bizonyítja, milyen erős és hatalmas is ő.
Tehát, ha kérhetem, maradjunk a nő vagy a férfi kifejezéseknél. S hogy ne legyen szóismétlés, lehet az illető talán elkövető, tettes, gyanúsított vagy bármelyik jogilag helyes kifejezés. Csak ne hölgy vagy úriember.

Azt hagyjuk meg a mindennapok kedves, becsületes lányainak, asszonyainak, gyermekeikért élő anyáknak. Ne csépeljük el ezt a szót, mert idővel elveszíti jelentőségét, s összemosódnak, mint a celebek.
Egyik középiskolai tanárom mondása jut eszembe, amikor oktalanul neveznek valakit úriembernek: „Ez a férfi talpig úriember. Csak az a baj, hogy talptól lefelé."

Olvasóink írták

  • 1. Agent 2011. augusztus 16. 07:10
    „Teljesen jogos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Odafenn, idelenn

Gondolom, nemcsak én emlékszem arra a fotóra, ami a megvert egyetemistáról készült közvetlenül a… Tovább olvasom