Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Hol csörög az óra?

Spanyolországban és Görögországban kilátástalan a fiatalok helyzete, a 25 év alattiak fele munkanélküli. Ennél mi kicsit jobban állunk, de örömre nincs okunk. Az Európai Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a 2007-es 18 százalékról 26 százalékra kúszott fel a munka nélküli 18–25 évesek aránya tavaly év végére.

Nem csodálkozom, hogy az iskolapadot elhagyva egyre többen keresnek határainkon túl boldogulást, baráti körömben is egyre többen élnek kétlaki életet. A rezidensnek, az autószerelőnek és a fényezőnek Németországban, a divattervezőnek Angliában, a festőnek, a vendéglátósnak Ausztriában, az esztergályosnak Hollandiában csörög reggelente az óra. Az óra, amely mindegyikőjüket arra emlékezteti, hogy van munkájuk. Jól fizető, a magyar kereset többszörösét hozó munkájuk. De nem csak a pénzről szól az elvándorlás.

Az orvos a magyar magánklinikákhoz hasonló színvonalú kórházban mentheti az életeket, s nem kell a műtét után szégyenkezve a beteg hozzátartozójának adnia a fájdalomcsillapító receptjét. Az autószerelő, a fényező, a festő, a vendéglátós is az emberibb környezetet méltatja, csakúgy, mint a hollandiai esztergapadot koptató fiatal.

Hazajönnek? Vagy már mindig az ünnepekre kell várni ahhoz, hogy mindannyian összejöjjünk? Van, akinek az a terve, hogy összespórolja a ház, az autó és a biztonsági vésztartalékot jelentő takarék összegét, s hazajön, mások pedig azt az utat keresik, hogy miként lehetne „munkahelyük" új otthonuk. Mert odakint nemcsak a fizetés jobb, hanem az életkezdési lehetőség is.

A támogatás ott nem öt évig kamattámogatott, hanem öt évig kamatmentes hitelt jelent. Fizetésképtelenség esetén pedig nem veszik el életük munkája: a lakás a banké lesz, de az addig befizetett csekkek értékét visszakapják, megadva ezzel az újrakezdés, a visszakapaszkodás lehetőségét. Ezeket mérlegelve vívódnak: Magyarország gyermekeik otthona vagy az évi nyaralás helyszíne legyen? Akárhogyan döntenek is, mindegyikőjük kissé keserű szájízzel ébred reggelente, amikor csörög az óra... Egyikük boldogságát a szülőföld, a család, másikukét a korábbi kereset, életszínvonal utáni vágyódás árnyékolja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékszabályok

Tovább olvasom