Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Hit és mérce

Az emberek többsége a hite szerint ítéli meg
az eseményeket.

Szinte naponta érkezik hír az Orbán–Simicska vita (háború) újabb stációjáról. Sokan persze olyan ügyekben is ezt a csatát látják, amihez semmi köze, de a politika, a magyar közélet már csak ilyen. A témáról Orbán hallgat, Simicska pedig jobban tenné, ha hallgatna. Mert ha megszólal, azt tizennyolcas karikával szabad csak idézni.
Az tény, hogy Simicska vetette meg a Fidesz mint nagy párt gazdasági alapjait. Egy klasszikust idézve trükkök százaival. Aztán ezekre az alapokra felhúzott falakhoz is jobbára ő kerítette a hozzávalót. Persze közben a maga kis privát vityillóját is tető alá hozta, a Fidesz vezető szerepe révén szerzett források felhasználásával. Most éppen ezt a csapot zárta el Orbán, másokra bízná a nagy pénzeket, ezért Simicska kirohanása és trágár szavai.

Az ember e vita fejleményeit hallva képes elkövetni azt a hibát, hogy vagy az egyik, vagy a másik oldalára áll. Érdemes azonban óvatosnak lenni. Mert aki most Simicskában lát valamiféle ellenzéki muníciót, és szívesen használná fel a Fidesz ellen, ne feledje, ő volt az, aki a mai rendszert (NER) tevőlegesen is építette, támogatta. Aki ellenben Orbán pártját fogja, tudnia kell, Simicska nélkül lehet, már nem is politizálna a mostani miniszterelnök. Jó példa ez a Magyarországon jellemző politikai szemléletmódra. Nevezetesen, az emberek többsége politikai meggyőződése, hite szerint ítéli meg az eseményeket és annak szereplőit. Szerintem ez a nagy hiba.

Én inkább azt javaslom mindenkinek – most és általában is –, hogy a politikai cselekedeteket, történéseket hovatartozása, hite helyett vizsgálja inkább saját erkölcsi normái, saját intellektuális mércéje szerint. Akár a kedvencről, akár az ellenfélről legyen szó. Akkor nem lőhet mellé. De ha valaki így tesz, és meginog addig erős hite, ne engem kárhoztasson!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dübörgő kapcsolatok

Lehet, hogy új kapcsolatokat is kellene építenünk... Tovább olvasom