Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hírek 11-kor

Az Isten a semmiből teremt valamit. Az ember meg a semmiből teremt semmit, jó PR-ral.
Vagy negyven éve hallgatom a Kossuthot, vagy ahogy ma illik mondani, a közrádiót. Még szebben a nemzeti főadót. Ez eddig magánügy. Mint ahogy az is, hogy egyre kevésbé bírom elviselni. Tudom, váltsak frekvenciát.

Na de mégis! Még egyetemistaként a cuciban, a nyolcvanas évek közepén előbb meghallgattuk a zavarástól még akkor is sustorgós Szabad Európa tíz órás híreit, majd megvártuk a tizenegyes krónikát a Kossuthon. Amit ott napközben nem mondtak el, 11-kor már lehetett. Így nagyjából képben voltunk arról, mi zajlik a világban és Magyarhonban. Mára már esély sincs legalább a tizenegyes hírekbeli jól értesültségre (ez lenne a közrádió egyik szlogenje ugyebár).

A hírszerkesztésben csak nyomaiban van meg a szakmaiság, objektvitás. A BBC-normát viszont még a fasorban sem találjuk. Sőt, a hírek tálalásában mára már az is kitüremkedik, hogy szinte itt ágyaznak meg a kormány újabb kommunikációs hadjáratának, hogy aztán majd ezt visszhangozva újrarágják hírnek maszkírozva a kormánypropagandát. Meg is lepődtem, amikor a legutóbbi Rádiókabaré nyitó konferanszában – nota bene a Kossuthon – köszönt vissza e gondolat. „Mi van akkor, ha az ember Istent játszik?” – szólt a felütés. Majd így a válasz: „Az Isten a semmiből teremt valamit. Az ember meg a semmiből teremt semmit, jó PR-ral.” Szóval így.

Ennek tükrében már csak sokadlagos, hogy a hírműsorokbeli rádiósok – hogy finom legyek – mennyire nem kompatibilisek a feladatukkal. Ott van például a reggeli „lihegős”, aki a megfelelési kényszertől hajtva – akárcsak a debreceni kultúros, aki levélben könyörgött diákközönségért, kvázi tömegért a nagy ember, Fekete György kiállítására – még az időjárás-jelentést is csak erős görcsös zihálással képes ismertetni. Nem is beszélve arról, ha kormánypárti politikust rendel neki reggelire a szerkesztőségi forgatókönyv. Vagy a „tudósító”, aki ahogy A tanúban is hallhattuk: „pösze, otrombán
pösze”.

Szóval szomorú ez, és kontraproduktív is. Ugyanis a politika még mindig nem bír kigyógyulni abból a tévképzetből, hogy a rádió meg a köztévé hatékony politikai véleményformáló eszköz lehet. Erre ma már ott van az internet meg a blog világa. A többi csak propaganda. Ezért tisztelettel kérem, adjátok vissza nekem a Kossuthot. De legalább a tizenegyes híreket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élt, él, élni fog

Semmi nem változik, csak az, hogy már van e-mail: óvatosabbnak kell lenni. Tovább olvasom