Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Hibás termék

Az államnak, kormánynak nincs pénze, csak az, amit az adófizetőktől beszed.

A devizahitelesek megmentésétől zajos a közélet évek óta. Árfolyamrögzítés, végtörlesztés, forintosítás, nemzeti eszközkezelő, szociális családiház-park építése Ócsán, tüntetések, perek sora. Közben úgy tűnik, a probléma változatlan, a szellem viszont kiszabadult a palackból és nehéz lesz visszagyömöszölni, ha lehet, vagy ha ez a cél egyáltalán.

A legfrissebbek, hogy a békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalást gyanítva feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a devizaalapú hitelezés ügyében. A Fidesz szerint „a Gyurcsány–Bajnai kormány nagy bűne, hogy a problémát elengedte, a nyakunkra hozta ezt a csapdát" , az Együtt-PM választási szövetség szerint viszont az „Orbán-kormány a hibás termék", a kabinet okozza a devizahitel-válságot. A devizahitelezés „áldozatainak" emlékére felvonult a Koppány Csoport is. „Gyászmenetükön" molinók lobogtak, „Az is gyilkos, aki öngyilkosságba hajszol egy másik embert", „Megvédjük házainkat, nem hagyjuk, hogy kifosszanak minket", „Követeljük a kilakoltatások és végrehajtások azonnali leállítását, a devizahitelek teljes eltörlését, az átvert emberek kártérítését" feliratokkal, majd „mocskos gyilkos" és „uzsorás" rigmusokat skandálva csótányirtót fújtak be Csányi OTP-vezér házának kerítéskapuján. A Fidesz ezzel egy időben felszólította a bankokat, hogy haladéktalanul módosítsák a lakásdevizahitel-szerződéseket úgy, hogy az elfogadható legyen a „becsapott magyar családok számára".

Varázslóból nincs tehát hiány, mégis úgy tűnik, nem találják a varázspálcát, amivel eltüntethető lenne a devizahitelek kétségtelenül súlyos problémája, ami több százezer családot állít megoldhatatlannak tűnő feladat elé.

Ráadásul egy olyan országban, ahol a lakosság háromnegyedének nincs semmiféle megtakarítása, ahol ez és a gyalázatosan alacsony bérek miatt szinte törvényszerűen el kell adósodnia ahhoz, hogy lakáshelyzetére megoldást találjon. A gondok nagyságát jelzi, hogy mára a devizaalapú jelzáloghitelek 21 százalékát nem fizetik, a futamidő pedig átlagosan 11 év.

És a nagy mentési akció közepette arról még szó sem esett, mit hoz a mentőöv, ha lesz, azok számára, akik óvatosságból vagy megfontoltságból forinthitelt vettek fel, s nem vállalva az árfolyamkockázatot, inkább kezdetektől jóval magasabb kamatot fizettek, vagy az „addig nyújtózkodj, míg a takaród ér" elvét vallva eleve nem vettek fel hitelt. Félő, rajtuk verik majd el a port a bankok az állam és az eladósodott devizahitelesek közös felelőtlensége miatt. Mert hát az alapeseti megoldáshoz is valakinek ki kellene fizetnie azt a több mint 1000 milliárdot, ami a hitelek jelenlegi értéke és az eredeti folyósítási árfolyama között van. Az államnak, kormánynak pedig nincs pénze, csak az, amit az adófizetőktől beszed.

A kormányzati kommunikáció legújabban kötelező érvényű, a devizahiteleket véglegesen kivezető, a bankrendszer stabilitását nem veszélyeztető megoldást tart szükségesnek.

Csak remélni tudom, hogy van ilyen.

Mindannyiunk érdekében. 

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2013. augusztus 27. 18:56
    „Aki felelősen forinthitelt vett fel, az le van ejtve.
    Aki devizahitelt, az anno vigyorgott, mint a tejbetök, majdhogynem lehülyézte az előbbi csoportot, most meg tartja a markát. Most vigyorogjanak.”
  • 1. dsj 2013. augusztus 27. 17:48
    „Egyetértek az Együtt-PM véleményével: "az ,,Orbán-kormány a hibás termék"!
    Ha még a következő 4 év során is "jobban teljesítene Magyarország", akkor már nemcsak Európából, de tán az egész földkerekségről is kiiratkozhatunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Potyautasok

A középkortól például abban szeretjük megkülönböztetni magunkat, hogy itt már értéke van az emberi… Tovább olvasom