Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hiányzók

A jobboldal vereség esetén elveszíti kétharmadát, s ha ez megtörténik, akkor... mi is lesz?

A kormány teljesítményéről szóló népszavazásként igyekszik beállítani az ellenzék a februári veszprémi országgyűlési választást, ami a tüntetésekkel tarkított új politikai klímában hangzatosnak tűnhet, de ebben van némi logikai bukfenc, túl azon, hogy október 12-én is tartottak referendumfélét a kabinet munkájáról, eléggé egyértelmű eredménnyel. Az időközi voksolás tétjének emelésére tett kampánykísérlet annak tudható be, hogy a jobboldal vereség esetén elveszíti kétharmadát, s ha ez megtörténik, akkor... mi is lesz?

A hétfői nap tanulsága az, hogy semmi különös. A helyzet ugyan úgy áll, hogy Navracsics Tibor uniós biztossá választása óta a Fidesz–KDNP csak akkor tudja biztosítani a kétharmados többséget, ha képviselőik közül senki sem hiányzik, tegnapelőtt ezzel szemben egyikük nem volt az ülésteremben, mégis simán átment a törvénygyárban a dohányellátási rendszer – a baloldal által egyébként élesen bírált – átalakítása, valamint a közszolgálati médiacégek egyesítése. A magyarázat egyszerű: Vona Gábor igazoltan, Gyurcsány Ferenc igazolatlanul hiányzott, s időnként egy-egy jobbikos és PM-es képviselő sem nyomott gombot. Hajlok afelé, hogy az ellenzék megosztottságára és fegyelmezetlenségére alapozva a fontos ügyekben a kormányzó erők február után is össze fognak hozni elegendő voksot akkor is, ha formálisan nem lenne meg a kétharmados többségük.

Orbán Viktornak efféle praktikákban amúgy is van gyakorlata: első miniszterelnöksége idején úgy volt képes bő egy éven át fenntartani a feles többséget, hogy gyakorlatilag megszűnt a koalíciós együttműködés a kisgazdapárttal. Ha akkor ment, most miért ne menne?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcára hangolva

Mi van, ha csak a kotta van fordítva a kézben, és amit Örömódának akarnak hallani, az a Sors… Tovább olvasom