Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Hedvig sorsa

Nagyképűen lesajnálhatnák most Szlovákiát, hogy az ő demokráciájukban egy súlyos testi sértésből ezt tudják csinálni. De akkor előtte nekünk is meg kellene magyarázni valamit...
„Addig éltem a magam egyszerű életét, amelyik a hozzám közel állókon kívül nem érdekelt senkit. Azóta viszont mások próbálják megmondani, mit tehetek és ki vagyok. Ezt nem lehet megszokni és elfogadni, csak beletörődni lehet."

A címből nyilván sejtik, Malina Hedvig mondatai voltak ezek. Abból a könyvből idéztem, amely a történetét dolgozza fel – akkor még négy évvel az eset után. Mostanra kiderült, beletörődni sem lehet. Mert három évvel később országos hír lett Magyarországon abból, hogy 2014 januárjától magyar állampolgárként Győrben fog
élni.

Hedvig sorsán lehet szörnyülködni vagy nyomdafestéket nem tűrően véleményt mondani (e kettő a jellemző), ami tény: az élete abban a pillanatban eldőlt, amikor a nagypolitika benyitott a kórházi szobája ajtaján. Lehet, soha nem tudta volna feldolgozni az őt ért bántalmazást, az is lehet, hogy igen. De onnantól esélyt sem kapott erre, amikor az álszent politika pusztán önös érdekből az egyik oldalon hőst, a másikon hazug, retardált nőcskét csinált belőle.

Nagyképűen lesajnálhatnák most Szlovákiát, hogy na igen, ennyit tudnak, az ő demokráciájukban egy súlyos testi sértésből hét és fél év alatt ezt tudják csinálni. De akkor előtte nekünk is meg kellene magyarázni: hogy van az, hogy mostanáig több nyomozás indult a NAV-botrányt kirobbantó Horváth András, mint a vélt áfacsalók ellen?

Igen: Horváth is a nagypolitika játékszere lett, csak mindez a határ hozzánk eső oldalán történik. Igaz, ő önként vállalta a vesszőfutást. Ami a legszomorúbb az egészben, hogy Horváthot szimplán őrültnek tartja a magyarok többsége, mondván „nincs az a hülye, aki kikezd a nagyokkal; csak ez a szerencsétlen". Malina Hedvignél a Fico-féle hatalom nem törődött a látszattal, nem is akart úgy tenni, mintha tisztességes vizsgálatnak vetné alá a lány ügyét, a sérüléseit, a társadalmi helyzetet, amelybe ez a támadás akkor (is) belefért.

És nálunk figyel a látszatra a hatalom?
Malina Hedvig talán – nagy-nagy szerencsével – révbe ér Magyarországon, bár azt a tényt a haláláig hurcolnia kell, hogy a hazájából elüldözték. Mert ne legyen kétségünk: ez a magyar lány Szlovákiában akart élni, magyar–német szakos diplomájával talált volna munkát, ahogy családot és férjet is: a szlovák nemzetiségű Peter ®ák személyében.

Horváth András az út elején jár, nekünk akkor kell majd nagyon-nagyon a tükörbe nézünk, ha a szlovák sajtó ezzel a címmel jön, öles betűkkel: Madarský Don Quijote sa presunie na Slovensko. Vagyis a magyar Don Quijote Szlovákiába költözik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük a választ!

Milyen ügyek foglalkoztatták leginkább Magyarországot?
Tovább olvasom