Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Határt húztak

A gyermekeinkre itthon van szükség. Perspektívát és tisztességes munkát kell számukra biztosítani.

Sokak sorsa pecsételődött meg tegnap, amikor kihirdették a 2013-as felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Télen még a hallgatói szerződések miatt tüntettek a diákok. Bebizonyosodott, érdemes volt kiállni az igazukért, mert mostanra jelentősen finomodtak a feltételek. Olyannyira, hogy a felvételizők nagy többsége első helyen hazai ösztöndíjas képzést jelölt meg, vagyis államilag finanszírozott helyre szeretne bejutni. Csak remélni lehet, hogy minél több diáknak sikerül a terve.

A téli mizéria nem tett jót a felsőoktatásnak, elbizonytalanította a gyerekeket. Egy felmérés szerint a jelenlegi végzős középiskolások 18 százaléka külföldi egyetemre is jelentkezett, a 9–11. évfolyamosoknak pedig már 36 százaléka tervez külföldi tanulmányokat. Ez bizonyos szempontból akár jó is lehet, hiszen világot látnak a gyerekek, megismernek más kultúrákat. De nagyok a veszélyei is. Főként akkor, ha az itthoni lehetőségek nem csábítják vissza őket. A fiatalok a középiskolás és az egyetemi éveik alatt fogadják magukba a legtöbb új információt. Többségében ekkor alakulnak ki az életre szóló barátságok, kapcsolatrendszerek. Az a fiatal, aki kint „felépíti" magát, már nehezen „talál" haza. Nagy kihívás kell ahhoz, hogy lemondjon az ottani magasabb jövedelmekről és karrierlehetőségről.

A felmérésből az is kiderül, hogy külföldi tanulmányokat főként a budapesti és a vidéki elit gimnáziumok tanulói terveznek, közülük is leginkább a jó tanulók. És ez baj. Mert mi lesz az itthon maradottakkal, velünk, idősebbekkel, ha a legtehetségesebb gyerekek elhagyják az országot? Ki termeli meg a nyugdíjunkat és ki vezeti el az országot a „Kánaánba", vagy legalább annak az előszobájába?

Az elmúlt időszak nagy tanulsága, hogy az oktatással foglalkozó politikusoknak óvakodniuk kell a meggondolatlan kijelentésektől. Mint látjuk, az ösztöndíjas helyek radikális csökkentésének és a röghöz kötésnek a terve is pánikot keltett. Ezért kerültek alternatívaként előtérbe a külföldi tanulmányok. De a gyermekeinkre itthon van szükség. Perspektívát és tisztességes munkát kell számukra biztosítani.

Olvasóink írták

  • 1. gylj 2013. július 28. 10:03
    „Kedves Ildikó! Minden gondolatával egyet értek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőség

Az elmúlt tíz évben 24-szer többen haltak meg hőség következtében a világon, mint 1991 és 2000… Tovább olvasom