Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Harpagon-akció

...érdemes lenne mögénk nézni és az erőltetett menetből kihullóknak is kezet nyújtani.

A szót tett követte: alig hagyta el a miniszterelnök ajkait egy hete hétfőn az országvédelmi akcióterv, harmadnapjára már uzsorásokat vettek őrizetbe Újkenézen. Derék ez a kincstári gyorsaság, mert valahol el kell kezdeni a rendcsinálást. Tehát a hajtóvadászat elkezdődött.
A fösvény ember prototípusa korról korra visszaköszön Boccacciótól kezdve Moličre-en át Bereményi Gézáig – úgy tűnik, örök emberi gyarlóság a mohóság, a más kárán gazdagodás. Ízlelgetem is az uzsorás szót, ami legalább olyan életidegen számomra, mint a nőket bélyegző skarlátbetű, mert van az az elvetemültség, amit jobb zsigerből elutasítani és bele sem gondolni a valóságtartalmába.

A bilincsbe vert uzsorásokat azzal gyanúsítják, hogy kölcsönt adtak rászorulóknak, majd az összeg másfél, kétszeresét kérték vissza, a fizetésképtelenné vált adósokat gyermekeik megölésével fenyegették. A dilemmám csak fokozódott a hír olvastán, mert ha attól lesz valaki uzsorás, hogy másfél, kétszeres kamatra taksálja a kölcsönét, akkor az árfolyam csillaglajtorjáján nekilódult svájcifrank-alapon hitelező teljes magyar bankhálózat a hajtóvadászat célkeresztjébe kerülhet.

„Aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a megállapodás kötelezettjét, illetve annak hozzátartozóját vagy az általa – jogszabályon, hatósági határozaton vagy szerződésen alapuló tartási kötelezettség alapján – eltartott személyt súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el és három évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő" – rögzítené a bétékában a Navracsics Tibor vezette minisztérium azzal a plánéval, hogy a büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés lenne, ha az uzsora-bűncselekményt bűnszövetségben, üzletszerűen követik el.

Mióta a postamaci hanyatt dobta magát és mintegy jogfolytonosságként azóta is többedjére megúszták a milliárdos sikkasztásokat a bankárok, azt tehetik a pénzt kölcsönzők a kuncsaftjaikkal, amit nem szégyellnek. Hogy három vagy öt évet kapnak majd a Harpagon-félék egy még meg sem született törvényben, amit majd elhúzódó évekig tárgyal a bíróság – erkölcsileg megnyugtató lehetne.

Miközben elszántan menetelünk a látszatrend felé, érdemes lenne mögénk nézni és az erőltetett menetből kihullóknak is kezet nyújtani. Ki fogja letörölni az ő könnyeiket és ki ad kenyérre valót a mélyszegénységben nyomorgóknak?

Ha már uzsora sem lesz nekik...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeplő

Minél szigorúbban és kérlelhetetlenebbül kéri ki magának a „mondvacsinált ügy" szétkürtölését,… Tovább olvasom