Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Három harminc

„Identitásunk egyik sarokpontja, szabad vegyértékeink szerves rácskötése."

Negyven plusz tíz évet vártunk rá, tíz éve a része vagyunk, s azóta fikázzuk. Mi az? A válasz: Magyarország európai uniós tagsága. Nos, hogy megérte-e nekünk mindez, a legközérthetőbb érv a három harminc. A héten mondta ezt a közrádióban az uniós ügyekért felelős államtitkár. Győri Enikő szerint minden befizetett forintunk után 3 forint 30 fillért kaptunk vissza Brüsszeltől. Igaz, most éppen nem küldhetünk újabb számlákat, mert az EU ezúttal azt mérlegeli, hogy szabályos-e az az új intézményrendszer minálunk, mely a pénz elköltését szervezi, de ez itt most mellékszál.

Uniós pénzből eddig félmillió magyar kapott képzést, több mint 2500 kilométernyi út, 2500 oktatási, 1200 egészségügyi intézmény épült vagy újult meg. A honi beruházások 97 százalékát támogatta az EU, mintegy 80 ezer projekt révén. Ami ennél kissé kesernyésebb: az EU-s átlaghoz képest csak 4 százalékkal növekedett Magyarország nemzeti összterméke 2004 és 2012 között. A velünk együtt, ám rosszabb pozícióból induló országok – a balti államok, Lengyelország és Szlovákia – beérték vagy meg is előzték. Ám szögezzük le, ez nem a sokat szidott eurokratákon múlt, hanem kizárólag rajtunk, magyarokon.

Lenne azonban a szimpla számokon, pénzeken túl is itt valami. Igenis, az Európai Unió a gazdaságin túl értékközösség is. A globális világ – Amerika és Kína mellett – harmadik termelési, katonai és szellemi központja. Csekélyke Európa-, magyarság- és szellemtörténeti ismerettel is belátható, hogy az Európai Unió kompországlétünk egyetlen szövetséges (persze érdek is, no de szimpátia is!) kikötője. Identitásunk egyik sarokpontja, szabad vegyértékeink szerves rácskötése. Harmadik út nincs. Minden más csak duma, humbug, kútmérgezés, nettó politikai számítás. Nota bene magyarellenesség, ergo hazaárulás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majmok bolygója

A két csapatkapitány kifeszített egy molinót, melyen Magyarország két legnagyobb szurkolótáborral… Tovább olvasom