Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Három a magyar

A háromra harmadszor is kérdezem: mi volt az indoka e törvényalkotó sietségnek? Éppen most és így.
Czigány Lóránt, a londoni egyetem tanszékvezető professzora a nyolcvanas évek közepén végre hazalátogathatott, sőt, félhivatalosan még órákat is adhatott az Eötvös Collegiumban. Első órájának első leckéje, a BBC híradójának főcíme a Brit-szigetek és Európa térképével indul. Európa úgy Münchenig látszik ezen a spoton. Vagyis az angol átlagpolgár számára addig tart Európa. Ami azon túl van, az számára érdektelen, érthetetlen. Jóindulattal is legfeljebb egzotikus, mint a gyarmati világ. Sokszor eszembe jutott már e Czigány-lecke számos tanulsága. Legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök strassbourgi magyar elnökségi programvitája láttán-hallatán rémlett föl ez bennem, ahogy a vitázó felek elbeszéltek egymás mellett. Mivel nem ugyanazt a (norma)nyelvet beszélték, törvényszerű, hogy nem is érthettek szót. (Hogy a szociálliberálisok fellármázták EP-pártszövetségeseiket? Igen, fel, de hát túl magas volt a labda.)

Ám a nagyobbik baj nem is a kölcsönös süketelés, hanem az, hogy ott, akkor az Európai Parlamentben nem a még tintameleg médiatörvényről, hanem uniós féléves soros elnökségünk céljairól, a „magyar többletről" kellett volna, hogy szó essék. Nos, sajnos e többletből volt a legkevesebb.

Már öt hete ülünk az új médiatörvény szülte szódagonyában, de én azóta sem értem, hogy miért volt erre szükség. Mármint e bornírt tartalmú és jogászi értékelés szerint is fércmű áterőszakolására a késő éjszakai parlamenti órákban. Karácsony és az uniós elnökségünk előtt néhány nappal. (Megjegyzem, az ügy tegnapi állása szerint ott tartunk, ha a kormány „megfelelő választ ad" Neelie Kroes médiaügyi biztos levelére, hazánk elkerülheti, hogy az Európai Bizottság eljárást indítson ellenünk.)
Újra csak kérdezem: miért, milyen szándékból, netán érdekből történt mindez. Magyarországnak friss századunkban eddig három esélye volt presztízsét erősíteni a világban. Ám 2006-ban, a forradalom ötvenedik évfordulóján mégsem a magyarok hősiességéről és szabadságvágyáról szóltak a hírek, mint 1956-ban. Volt helyette utcai erőszak. Élőben. Soha nem állt még annyi külföldi műholdas közvetítőkocsi a Kossuth téren, mint akkor. Tavaly meg Pécs lehetett volna Európa kulturális fővárosa. Papíron igen, az volt. A hírekben meg a nagy magyar gányolás vitte a prímet. Az idei év Magyarország EU-elnökségével indult. Tizenhárom év múlva lesz erre ismét lehetőségünk. Ám a médiatörvény miatti csatazajban ki figyelt oda arra, hogy a cigányság integrációja, az új Duna-stratégia, netán a zónán kívülről is az euró megmentése igenis elsőrendű magyar és európai érdek egyszerre.

A háromra harmadszor is kérdezem: mi volt az indoka e törvényalkotó sietségnek? Éppen most és éppen így.

Eddig az uniós elnökség hozadékát egyedül Gödöllő élvezhette, ahol rohamléptekben – jó dzsentri módra pénz nem számít – újították föl a Sissy-kastélyt, hogy legyen hol fogadni a delegációkat. Én azért ennél többet reméltem.

Olvasóink írták

 • 15. SZILAJ 2011. február 02. 19:46
  „Ez egy kommunista szennylap!”
 • 14. pancser 2011. február 01. 16:44
  „"elemér"A világsajtó elég szelektív, manipuláció az egész. Ha nem lenne az, már láttunk volna amikor White Power-t üvöltözve lengeted a karodat a Capitolium előtt!
  13-hoz! H.lyének nézel látom. A média eladásának legfontosabb trükkje a manipuláció, ez nem egyenlő, sőt messze esik az összeesküvésről. Dehogy esküdnek össze a médiaguruk, hanem verseny van a manipuláció dolgában, ki tud minél eladhatóbb ötletekkel előállni. Példa: "Kivonul az ország legnagyobb biztosítója" ez a cím. Gyanútlanul azt gondolom OV. adója miatt, vagy éppen rosszul meg az üzlet és elhagyják az országot. No mondom magamnak, nézzük miért pucolnak el, kattintok és uramfia erről szó sincsen, hanem arról van szó, hogy egy csomó szakértőt küldtek a fölrengés sújtotta településre a károkat felmérni!
  A fasiszta tüntetést azért nem kürtölték világgá a Capitolium elől, mert kaptak volna a fejükre akik ezt megteszik!
  A mi országunkkal viszont lehet szórakozni, sőt azokat el lehet átkozni akik utánozni merik az amerikai rendcsinálási módit! "elemér" volt ám nálatok macchartizmus, iraki foglyok pórázon vezetése, faji alapon történő gyilkolódzás meg sok más is. Jobb lesz ha hallgatsz!”
 • 13. RickCartman 2011. február 01. 15:56
  „"A média átmenetileg a markában tarja a világot, illetve vele a világ súlyosan manipulálható. " Ej, pancser, más összeesküvés-elméleted nincs is? Ez már olyan uncs! Valami jó marslakósat mesélj legközelebb!”
 • 12. Abrafax 2011. február 01. 12:37
  „Elemér, és mi a helyzet a biometrikus útlevéllel?”
 • 11. elemér 2011. február 01. 01:05
  „A világsajtó nem olyan mint ahogy azt képzellik a hatalom birtokosai mint Fidesz és vak követöi. Lényeg hogy az unioban tudják hogy miröl van szó, és jól reagáltak. Besültek Mo.-n akik ezt a butaságot kiagyalták.”
 • 10. pancser 2011. január 31. 19:56
  „"elemér" Láttam igazi neonáci tüntetést a képviselőház előtt, egyenruhában, karszalagosan, White Power üvöltözéssel és karlendítéssel, a rendőrök két oldal felsorakozva velük menetelve kísérték őket. Ha ilyet láttak volna nálunk dicső amerikai honfitársaid levonták volna a következtetést Magyarországról.
  A média átmenetileg a markában tarja a világot, illetve vele a világ súlyosan manipulálható. Az amerikai kormány nem határolódott el tőlük, sőt közhatalom képviselői által védelmet biztosított nekik. vajon miért nem jelent meg az ottani sajtóban a hír úgy ahogy kellett volna? Sztem az újságok jól felfogott érdeke, öncenzúra az, amiért nem került az esemény a világlapok címoldalára.”
 • 9. elemér 2011. január 31. 09:03
  „"mi volt az indoka e törvényalkotó sietségnek? Éppen most és így." Nagyon jó kérdés. Roppant egy buta ötlet volt és a reakcio kiérdemelt. Ugy képzelték a törvényalkotók, hogy ök okosabbak mint az unio, de tévedtek. Nekem ez csak bizonyitja hogy nincsenek tisztában a mai normákkal. Ott valami nincs renben a fejükben és ezt a csatát elvesztik. Senkit nem érdekel érvelésük meg indoklásuk. Egyszerüen könyveljék el mint butaságot és tegyék a kukába.”
 • 8. sziszifusz 2011. január 31. 06:45
  „És,ha ilyen nagy a baj- gyilkoljuk egymást/politikailag/ -nehogy má összefogjunk!”
 • 7. sziszifusz 2011. január 31. 06:17
  „Vida úr?Miért kellett sietni?
  Hogy legyen egy igazi demokratikus médiahatóság amelynek személyi összetételét színtiszta fidesz adja és demokratikus kilenc évre kétharmaddal!Nem elég ok ez?Hogy legyen egy demokratikus ország Európában,ahol
  a hatalom ellenőrzi a sajtót és nem fordítva!Ahol a gazdasági érdektelen Demján Sándor és Schöpflin György ad elő az Aczél György akadémián.Ahol az itthon lemosott maszop táncoltatja Merkelt és a putyin ügynökök sorát Moszkvától-New-Yorkon át-Tel-Avivig!Hogy megtudja - Marx v. Biszku Béla már ezt régóta tudta-elfeledtük a rendszerváltás gomolygó húsz évében -amelyet most végképp el kell törölni.Hogy ledöntsük egy néhai fiatalember szobrát, aki a ruszkikat hazazavarta!Hogy kitagadjuk Bulányi Györgyöt aki azt átallotta mondani -olyan diktatúra meg nem született amellyel a katolikus egyház ne tudott volna kiegyezni.Ahol az összeesküvők lebuknak,és hamarost beköszönt a mocsok és hiba és bűnmentes disznóólak kora.”
 • 6. Abrafax 2011. január 30. 21:07
  „5. RickCartman
  Nem tudtam beilleszteni a hsz. logikájába, de ha van ötleted, hallgatom:)
  Thilo Sarazzin könyve, a franciaországi afrikaiak zavargásai, Helmut Schmidt kancellári és Schröder orosz tanácsadói széke, az osztrák és német nagykoalíció és az európai populista reneszánsz, Bertelsmann és az RTL érdekeltségei viszont beleillettek volna. A világ a pénzről, hatalomról és befolyásról szól.
  A politikusok csak eszközök, jobb esetben is csak érdekeket hangolnak össze. A (tanítványával nem szégyellt kapcsolatot folytató) nyugdíjas diák Cohn-Bendit az egyik legszánalmasabb píszí kirakatbábu. De hány aktív, ereje teljében és karriere zenitjén lévő, céltudatos és motivált politikust küldenek Brüsszelbe képviselőnek?”
 • 5. RickCartman 2011. január 30. 20:09
  „4. hozzászólás Abrafax 2011.01.30. 19:47
  Kifelejtette érveléséből a Nem York-Moszkva-Tel-Aviv tengely világösszeesküvéséről szóló passzust, pedig erről is szívesen hallanánk.”
 • 4. Abrafax 2011. január 30. 19:47
  „Orbán és a nyugati balosok valóban elbeszéltek egymás mellett. Két különböző gondolkodásmód érvelését hallgathattuk
  Kelet-Európában még nem olyan vastag a civilizációs máz, hogy a valós problémáinkat is kitakarja. Nem véletlen, hogy mifelénk sok a populistának bélyegzett kormánypolitikus. A túlciviliztált Nyugaton a kényelmetlen kérdéseket felvetőket a pálya szélére küldik. A válaszadókról már ne is beszéljünk!
  A kérdések pedig maradnak, és az euroszkeptikusoknak, a Szabadságpártoknak, az NPD-nek, az anarchistáknak stb. szolgáltatnak muníciót. Kényelmes dolog a "demokratikus" nagykoalíció a "szélsőségekkel" szemben, csak évtizedek alatt még amögül is elfogyhat a többség, Ez olyan öngyilkos politika, amit utolsóként éppen a brüsszeli kádertemető delegáltjai éreznek majd meg utolsóként. Ezeknek a veteránoknak (Cohn-Bendit, pl.) a helye biztos, amíg létezik mögöttük egy pár százalékos párt.
  Amikor Orbánt lebarbározzák a kölni kalifa városának újságosstandjain (ott, ahol a Mohamed-karikatúrákat is árulták), a civilizált Róma, a világ közepének bukása és a germánok jutnak eszembe. A mai történelemtanítást ismerve közlöm, hogy Róma elbukott, hogy a szintén germán Nagy Károly és Ottó császár támasztotta fel egy másik formában.
  Igenis, Nyugat-Európának szüksége van Orbán, Kaczynski, Klaus politikájára is, nem csak a százmilliós kelet-európai piaci- és gyártókapacitásra.”
 • 3. Abrafax 2011. január 30. 19:44
  „Ugyan, a gödöllői kastély felújítása mellett milyen beruházást várt volna szerkesztő úr, kormányzati negyedet, koncerttermet? Ha pedig dszentrimódra folyik a pénz, tessék tényfeltárni! Hogy miért pont Gödöllő? Mert Ferihegyről elérhető anélkül, hogy a kétmilliós Budapest teljes közlekedését megbénítsák egész napokra. (Ez persze sokat elmond a Demszky-éra hagyatékáról is)
  Abban, hogy a médiatörvény időzítése minimális politikai hasznot hozott, egyetértünk. Abban, hogy a felháborodás ténye és mértéke mennyire volt jogos, abban már kevésbé. A Vida úr által fércműnek titulált törvény elleni hecckampány mögött az újságírói szolidaritás, a baloldali és liberális testvérpártok haszonszerzése és leginkább milliárdos lobbiérdekek állnak. (Mert kié is a magyar sajtó és a magyar piac?)
  Ha nem a médiatörvénytől, akkor a bankadótól, a különadóktól vagy éppen a magánnyugdíjpénztáraktól lett volna szó a magyar elnökség cselekvési terve HELYETT. Igen, a vitapartnerek elbeszéltek egymás mellett. Mert az eurokraták lenyelik a trükkök százait (sem Veres Jánost sem az EU-biztos Almuniát nem vonták felelősségre), elfogadják a rendőri erőszakot (pedig utólag bíróság marasztalt el egyes egyenruhásokat!)
  Az eurokratákat nem érdekli a cselekvési terv sem - a nagy büdös semmit is megszavazták volna kétszáz oldalon, ha a saját (lobbi)érdekeiket az nem sérti. A karba tett kéz az EU-hoz hasonló beállt rendszerre veszélytelen, a tabudöntés viszont nem az. (Az elűzött tuniszi diktátor is jó volt Szocintern -tagnak tavalyig))
  A finom mellébeszélés, a jól álcázott semmittevés a Nyugat dekadenciájának, betegségének Kaposi-szarkómája. Azt hiszik, ha nem beszélnek róla, akkor nincsen több millió muzulmán, integrálódásra nem hajlandó bevándorló, nem települ ki minden termelő iparág Kínába - hogy csak a legfontosabb problémákat említsem.
  Mivel a valós gondokkal nem óhajtanak foglalkozni, kapva kapnak a minden alkalmon, ami pótcselekvésre alkalmas. Ugyanezt a cirkuszt (csak még nagyobb méretekben) csinálták pl. akkor, amikor az osztrák Szabadságpárt bekerült a kormányba. Ausztria mégsem lett diktatúra, és nem a diplomáciai szankcók akadályozták meg ebben...
  Attól, hogy az ország mit teljesít és mit nem az elnökség alatt, nem sok minden változik. Szlovéniát azóta sem tudják megkülönböztetni Szlovákiától, és CSehország tekintélyére sem volt hatással a kormányválsággal kombinált, hogy is mondjam, felemás eredmény.
  Részemről meg vagyok győződve arról, hogy a magyar elnökség mind a Duna-stratégiában, mind a cigányintegrációban valós folyamatokat fog elindítani. Már csak ezért is, mert egyrészt nemzti szempontból is fontos kérdések, másrészt mert az Orbán-garnitúrának testreszabott feladat cselekedni, akár váratlan megoldásokat találni. Húsbavágó dolgokban pedig úgyis a Párizs-Berlin tengely osztja a lapokat.”
 • 2. RickCartman 2011. január 30. 16:33
  „1. hozzászólás Cancer 2011.01.30. 15:18
  Ne használjon idegen kifejezést, ha nincs tisztában a jelentésével.”
 • 1. Cancer 2011. január 30. 15:18
  „Ez a jegyzet mar megint demagogia”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld szemüveg

Erre csak Agent hozzászólását tudom idézni: "Na, akkor lehet hozni a jobbnál jobb ötleteket és befektetőket kedves elempé:)" Tovább olvasom