Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Három-kettő

A magyar bürokrácia útvesztőjében ürge legyen a talpán, aki megtalálja a megfelelő lyukat magának. Az Audi rendre megtalálta.
Torghelle Sándor második gólja után (2004, német–magyar: 0:2) Németország meg kellett világosodjon: a magyarok képesek minden, józan ész diktálta forgatókönyvet felrúgni.

Azt nem tudom, valaha gondolták-e, hogy Sanyikákkal még számos pályán lesz „meccsük", de az biztos, hogy a magyar taktikai repertoárt nagyjából megismerték az elmúlt csaknem tíz év alatt. Ha nem így lett volna, nincs a mai Audi-gyáravatás.

Mert emlékezzünk csak a futrinkára és a homoki nősziromra, amely kis híján keresztbehúzta az alapszámítást: jelesül, hogy Győrben, a meglévő gyár melletti területen épüljön az új üzem. Máig nem derült ki, hogy a volt katonai gyakorlópályát ki rakta be a Natura 2000-es besorolásba, csak az, hogy a futrinkák és a nőszirmok elég indokul szolgálnak ehhez; s az is, hogy Európáig kell elmenni (biztosan van eset, amikor teljes joggal), hogy a szigorú természetvédelmi kategóriát feloldják.

A Natura 2000 fogalom lett egyébként is a megyében: előbb kis híján a VOLT Fesztivált fújták le a mókusok dobhártyája miatt; most a mecsériek emlegették keresetlen szavakkal azokat, akik a helyi homokbányából nem engedik a homokot elhozni – árvíz esetén sem. Azt pedig már csak csendben jegyezzük meg, hogy a teljes Duna-szakasznál is a „Natura" a bűvös szó.

Az Audi – stílszerűen – meccselt aztán az ürgékkel is, amelyeket előbb kerestek, aztán nem találtak a péri repülőtéren. Mert a reptérfejlesztés is a mai ünnep része. S valóban szinte már a hosszabbításban kellett megoldaniuk azt a helyzetet, amelyet szintén a magyarok hoztak össze nekik: kormányrendelettel változtattak meg (idén februárban) egy olyan szabályozást, amely plusz szakhatósági állásfoglalásra kötelez minden gyárépítést. Csendben jegyezzük meg: normális esetben egy ekkora beruházásnál ez hosszú hónapokig, inkább egy évig tart. Az Audi negyedév alatt megoldotta.

Mondjuk hát ki: ha nem a német óriásvállalatról van szó, nincs csapat, amely 0:2-ről feláll a visszavágón. Szép szóval próbálkozhat egy közepes vállalkozás is a magyar hatóságoknál, lesajnáló pillantásnál tovább nem jut. A bürokrácia útvesztőjében ürge legyen a talpán, aki megtalálja a megfelelő lyukat magának. Az Audi rendre megtalálta. S most először örülhetünk annak, hogy ez a meccs – ha minden megoldott helyzetet összeadunk – végül 3:2 lett.

A győztes pedig mindkét fél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs idő

Nincs elég időnk a feladatunkra, mert többet vállaltunk, mert többet kaptunk... Tovább olvasom