Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hány az ország?

Ám sokkal nagyobb baj az, hogy visszavonhatatlanul többfelé készül töredezni Magyarország.


E kérdésre nyilván nem az a válasz, amit a politika szeret hangsúlyozni. Már hogy egy. Szerintem legalább három, de inkább öt. E 93 ezer négyzetkilométeren ugyanis ennyiféle létezéstechnika, életforma, gondolkodásmód, együttélési kényszer adja a magyar létet.
Mindez arról jutott eszembe, hogy szerdán vagy fél napra, egy kormányülés erejéig Vásárosnamény lett az ország fővárosa. E beregi kisváros amúgy gyönyörű hely az ugornyai Tisza-stranddal, a Szamossal meg a Krasznával. Meg ott van ugye az ukrán határ. A helyiek már jó ideje abból élnek. Benzin, cigaretta, miegyéb.

Itt az első Orbán-kormány letette már a névjegyét a 2001. márciusi felső-tiszai árvíz után. Akkor 47 településen 711 lakóházat építettek újjá, 1476 épületet pedig felújítottak. Csinosak lettek a házak, ám a nyomorúság hamar sebet ütött az örömön. A modern gázfűtés díját ugyanis nemigen tudták a beregiek megfizetni, hagyományos kéményt viszont nem építettek a lakokra. Így aztán a fát, csutkát, nádat, ezt-azt nem volt hol ellobbantani.

Szerdán megint valami özönvízről beszélt ott a miniszterelnök. Tudniillik az „országra zúdított özönvízszerű változások" hatásait felmérendő hurcolkodtak most le a Beregbe egy fél napra. S ki is mondatott a helyi tapasztalás: az „átalakításcunami" hatása üdvös.

Ehhez képest a beregiek, borsodiak, dél-alföldiek, dél-dunántúliak azóta sem bírnak a gáz árával. Magyarország régiói közül vásárlóerő tekintetében csak a Budapest húzta Közép-Magyarország haladja meg az uniós átlagot. A Nyugat-Dunántúl gyönge kétharmadot tud, a Közép-Dunántúl erős felet. A Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, az Észak- és Dél-Alföld csak negyven százalékot. Ez utóbbi magyar tájakon sokaknak hétkrajcárosak a hétköznapok.

S hogy egy eleven példát is hozzak erre: hétfőn fogalmazott így lapunkban egy Borsodból Győrbe települt férfi: „Egészen más itt az élet: hónap végén nem kell kölcsönkérnem, vagy négy napig paprikás krumplit ebédelnünk."

Szóval így. Persze az is baj, hogy a Szekfű Gyula leírta történelmi szembenállásai megmaradtak e honnak. Így a kuruc–labanc szemlélet, mely eredendően mérgez mindenféle távlatos együttműködést. Ám sokkal nagyobb baj az, hogy visszavonhatatlanul többfelé készül töredezni Magyarország. Budapest már régóta külön test minálunk, de a most kialakuló zárványok, rezervátumok járásnyi, országon és törvényen kívül létező humán tájsebei tovább gyöngítik életerejét.

Olvasóink írták

 • 3. DON 2013. január 31. 08:21
  „Most őszintén: alul művelt csürhétől más nem várható....”
 • 2. RickCartman 2013. január 31. 02:09
  „´Ha hagyják elveszni, ne sirassák."
  Nem siratjuk. 23 éve maguk választják vezetőiket. Megérdemlik, amit kapnak.”
 • 1. DON 2013. január 30. 14:44
  „Szekfű megírta, Hamvas megmagyarázta az öt géniuszt. E balsors tépte egykor nagy Magyarország ma kicsiben ugyanazokkal a problémákkal küszködik, mint a nagy háború utáni békerendszer előtt.
  Nem lesz itt béke és egyetértés addig, amíg nem lesznek nemzeti ünnepeink. Addig nem lesz itt egy a nemzet, amíg március 15-én a lakosság egyik része a Kossuth térre, a másik az Astoriához, a harmadik az Erzsébet-hídhoz a negyedik a Hősök terére vonul ünnepelni. Addig nem lesz itt egyenlőség, amíg vízfejet hagyunk sorvadó testünkön növekedni. Addig nem lesz itt nyugalom, amíg akár egy tucat ember is van, aki nem ismeri a magyar történelmet annyira, hogy hagyja magát megvezetni önjelölt sámánoktól, narcisztikus megalomán nemzetvezérektől. Nem lesz itt béke, amíg az oktatást napi ötleteléssel helyettesítik, a média bulvártól zengedez, s az újságírás ebek csaholása pártláncon. A népet nevelni kell, annak nem csak teszkós májkrémet kell adni, meg áruhitelt nulla százalékra, hanem értéket, hitet, erkölcsi tartást és nemzeti öntudatot. De nem ezer félét, hanem egyet. Nem ellenséget kell neki adni, hanem büszkeséget. Nem idegen betelepüléssel kell fenyegetni, hanem befogadásra nevelni.
  Felelős a nemzet hanyatlásáért minden vezetője, minden nevelője és minden krónikása. Mert olyan a nép, amilyenné ezek formálják.
  Ha hagyják elveszni, ne sirassák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esernyő

Ha pénzügyi tanácsra van szükség, előbb hallgatunk a szomszédra, a sarki zöldségesre, esetleg még a… Tovább olvasom