Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Hamisított igazságok

Jártam egyszer „törökben". És bazárt is láttam. Vásároltam némi alkudozás után papír zsebkendőnyi áron világmárkás férfiinget. Aztán hazajöttem és ott virított a mellemen a jelzés, aminek csak annyi köze van az eredeti inghez, mint nekem azokhoz, akik ezt igaziban naponta úgy hordják, hogy tucatszámra van belőle a gardróbjukban. Tettemre okos magyarázat nincs. Így vagy úgy, a végeredmény: igazinak akarok látszani. Hiszen ha rácsodálkoznak, hogy jé, neked ilyen van, csak kétértelműen bólogatok, a legritkább esetben vallom be, hogy hamisított cucc.

Ezen furcsa és szemérmes nagyravágyásommal azt gondolom, nem vagyok egyedül. Hiszen nem véletlen, hogy régóta hamisítanak, komoly piacokat meghódítva ezzel, ruhát, karórát, tollat, női táskát, parfümöt és mindent, ami azt sugalmazhatja a távoli szemlélőnek, hogy lám, ez aztán Valaki, mert Valami van rajta. Pedig már iskoláskorunk óta tudhatnánk, ha hinnénk a nagy tanítóknak, hogy nem a ruha teszi az embert. Ám legyünk őszinték, dehogynem. Ezért kebeleznek be minket, legjobb cáfolataként a porosan idealista tétel igazságának, a mi nagy és kicsi mindennapi hamisított igazságaink. A pólók, az edzőcipők, az öltönyök, a szemüvegek, a parfümök és még ki tudja, milyen termékek sora is. Amelyeket azért veszünk meg fillérekért, mert: 1. nem tudnánk eredeti áron, 2. szeretnénk, ha legalább messziről igazinak tűnnének, 3. mert olyan jó hinni abban, talán legalább félig eredetiek.

Ki az, akinek nincs a birtokában legalább egy hamisított ruházati, technikai vagy kozmetikai termék? Ki az, aki nem szeret pult alól, teljesen tutinak mondott, még csomagolásban is tökéletes mobiltelefont vásárolni? Ki az, aki még nem töltött le filmet, zenét torrent netes oldalról, vagy nem vett jutányosan premierfilmet DVD-re másolva tizedáron?

Ám ezt itt és most nem kell szégyellni. Nyilván helytelen, ha lenyúlják, amit más talált ki. Nem kérdés, aki hamisít, az bűnt követ el! Egy ruhamárkában, egy karórában óriási érték testesül meg, és ezt igenis meg kéne fizetni. Ha lenne miből. Ám amikor csökken a fogyasztás, amikor azért dolgozunk még mindig, hogy majd holnap is dolgozhassunk, nem könnyű ellenállni a csábításnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó itt élni

Tovább olvasom