Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Hajrá, egyedül

Orbán Viktornak igaza van. Egyetlen félmondattal felnyitotta a szemem, és én nagyon hálás vagyok neki ezért.

Orbán Viktornak igaza van. Egyetlen félmondattal felnyitotta a szemem, és én nagyon hálás vagyok neki ezért. S hogy érthető legyen, mire gondolok, álljon itt az ominózus, életemet egy csapásra megváltoztató orbáni kitétel: aki elvesztegeti egészségét, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához.

Elmerengtem e mondat tartalmáról, értelméről erősen, s arra a megállapításra jutottam, ha már egyszer kényszerűen vissza kellett adnom az államnak a magán-nyugdíjpénztári megtakarításaimat, hozzájárulva a nyugdíjrendszer fenntartásához, juszt is száz évig fogok élni. Legalább száz évig, hogy a befizetett pénzemet biztosan visszakapjam. Mert ugye aki mulat, annak fizetnie is kell, s ne már, hogy ne mulassak én is, ha egyszer állom a számlát. A hosszú élethez, mulatáshoz viszont egészség kell, amit most a kormány, sőt, a miniszterelnök személyesen támogat.

Elgondolkodtam eztán azon is, mit tehetnék ezért, hát hajrá egyedül alapon számolgatni kezdtem. Első lépésként huszonöt év után – igaz, némi akupunktúrás segítséggel – egyik napról a másikra lemondtam a cigarettáról, ami eddig, kimondani is szörnyű, tavalyi áron számolva évi 260 ezer forintomba került. Ezt most megspórolom. Ráadásul legálisan, mi több, miniszterelnöki inspirációra fizetek az államnak kevesebb adót. A cigaretta árának megközelítőleg 60 százaléka ugyanis adó, s ezenfelül az ár tartalmaz még 25 százalék áfát is, így mivel mostantól egészségesebben élek, már nem kell hozzájárulnom nagyjából 200 ezer forint pluszpénzzel a befizetett járulékaimon túl az egészségügyi rendszer fenntartásához.

E szám láttán azonnal éreztem, hogy jó úton járok, s ennek szellemében letettem az autómat is. Elhatároztam – szintén az egészség, no meg a közelgő tavasz jegyében –, hogy ezután gyalog járok, ahová csak tehetem, így számításaim szerint három tank benzint takaríthatok meg évente. Ez ugye 135 liter üzemanyag, ami szintén mai áron számolva közel 50 ezer forint. Mivel a benzin adótartalma is 60 százalék körüli, nemhogy csak a megtakarítás jelentős, de 30 ezer forinttal ismét kevesebb adót fizetek majd és még szeretni is fognak érte. S ugyan ki ne vágyna arra, hogy szeressék!

És ha már így belejöttem, az egészségemért fogynom is kell, legalább 15 kilót. Ezért már előre leszögezem, hogy a tervezett hamburgeradóból és a termékek áfájából sem lát majd tőlem az állam egy megveszekedett petákot sem, mivel nem eszem többet semmilyen különadógyanús cukros-zsíros műcupákot. Mostantól fő az egészség!
Már csak azért is, mert ahogyan számolom, mindez durván évente gyenge háromszázezer be nem fizetett adóforintot hagy majd a pénztárcámban, s bár a pénz még nincs a számlámon, én már ennek a puszta tudatától is boldog vagyok.

S remélem, az állam is örül majd.

Ha másért nem, legalább azért, mert végre boldognak lát.

***

Ui.: Csak nehogy hárommillió dohányos gondolja egyszerre ugyanezt a legújabb dohányzási tilalomtervezet és a nemzeti együttműködés jegyében, mert a végén még nagy felbuzdulásunkban röpke egy év alatt 900 milliárdos lyukat találunk ütni a költségvetésen. Aztán jöhetnek az újabb adók, amik viszont nem tesznek jót az egészségnek...

Olvasóink írták

 • 10. Hyppolit 2011. március 15. 14:34
  „Viktor ide, adótartalom oda, egál! Azt hiszem vitán felűli, hogy aki nem dohányzik, vagy leteszi a cigarettát, az mindenképpen nyer!Egészségesebb közérzetet, megspórolt pénzt, és az akaratereje is erősödik. Aki gk helyett-ha teheti- inkább gyalogol, az is egészségesebben él. Aki normál súlyra visszafogy, az is nyer, nem cipel feleslegesen tucatnyi kilót. Aki olvasás, filmnézés közben pl. chips helyett mondjuk egy almát eszik meg, az is magán segít. A sort lehetne folytatni, de szerintem az egészséges életmódért folytatott "küzdelemben" OV-t nem kellene politikai "harcosként" kezelni.
  vilike27 véleményével egyet értek (függetlenül a nyelvtani hibái ellenére!)illetve pancser véleményével is, mert arról nem szól/t a fáma, hogy a dohányzás miatti tüdőrákosok, érszűkületesek, szívbetegek, stb., vagy akár a túlzott mértékű alkoholfogyasztás miatti járulékos betegek, és akkor ne is beszéljünk a betegesen és egészségtelenül "zabálók" túlsúlyos táboráról, mennyi de mennyi felesleges kiadást indukálnak az államkasszának, az egészségügynek, saját környezetüknek, stb. Sajnos ez a réteg e témában védekezésül inkább támad, és - egy-egy kivételtől eltekintve- csúsztatva a saját jogaikat fennhéjázzák.
  Ezért nem értem a téma politikai színezetét. Ha esetleg holnaptól OV a napi háromszori fogmosást súlykolja, talán abban is vmiféle politikai "csavart" kutasson az átlagpolgár? Mert szerintem ez azért nem így működik!!”
 • 9. pancser 2011. március 02. 21:47
  „8! Ne keverj! A szeszen most is van adó bőven, ha forgalomba hozzák. Mellékesen egy gyümölcspárlat kis mértékben egyáltalán nem árt.”
 • 8. Dwatson 2011. március 02. 20:21
  „Még jó hogy a pálinkát az egészséges italok közé sorolták,üdítő helyett majd azt kapnak a gyerekek.Ilyen cukorár mellett is jó üzlet még a pálinkafőzés,jó hogy nem adózunk utána!”
 • 7. pancser 2011. március 02. 12:21
  „Nem tudom az újságíró miért van kiakadva? "törődjön többet egészségével" szlogent gyerekoromtól olvasom, hol itt, hol ott. Ezt a dolgot nem csak OV. fordította le anyagiakra, hanem szerte világon ezt teszik. Igaz hogy sok adó folyik be az egészséget károsító dolgok adójából, de a szaldó negatív, többe kerül a káros dolgok fogyasztásából keletkező kár, nagyobbak az egészségügyi kiadások, mint a bevételek az adóból!”
 • 6. dsj 2011. március 02. 09:10
  „Talán arra is szabad gondolni, hogy a dohányzás csökkenésével lassanként csökkennek a dohányzás okozta egészségügyi károk és az ezek okozta költségek, s az egészségesebb élet által lehetővé váló egészséges szórakozási formákhoz - sport, természetjárás, stb. - kapcsolódó adóbevételek pótolják a dohánytermékek kieső adóját. Szerintem is jobb lenne így!”
 • 5. HarconaMarcos 2011. február 28. 23:56
  „Rák, ha mélyen a szemébe néznek egy dohányosnak, és nagyon komolyan elmondják neki, hogy megkaphat téged, akkor az többet használ? Az irónia nem feltétlenül ártalmas. Már, ha értik. Azt viszont nem értem mitől kellene sokoldalúnak lennie ennek az írásnak. Persze attól még lehet sekély, csak az ´egyoldalú´-t nem értem. Vagy nem szerették a pártközpontban, hogy nevén nevezi a nemzet egészségének őrét? Ferenc most a cserepadon, vagy már végleg az öltözőben - ha őt hiányolod.”
 • 4. Cancer 2011. február 28. 23:22
  „Gyenge iras, egyoldalu, mint altalaban a jegyzetek zome.
  A helyzet az, hogy valoban egeszsegesebben kene elni mindenkinek, politikai beallitodottsagtol fuggetlenul, egy ilyen ironikus megnyilatkozas mindenesetre ezt nem fogja elosegiteni.”
 • 3. HarconaMarcos 2011. február 28. 22:57
  „Vilike, ha már a butákat emlegeted, akkor légyszi az igekötőkre kis picit jobban odafigyelni! Nehogy még közéjük keverjenek! :-P
  Bár, a ´semmitevés idejére´ kifejlesztett eledelekkel egészen sok pénzt lehetne keresni. :-)”
 • 2. vilike27 2011. február 28. 22:08
  „Nagyon jó csikk én mégis a lehető legkevesebbre értékeltem, vajon miért azért mert az iró csak az egyik oldalát akarja észrevenni a lényeget még véletlenül sem. A lényeg viszont a következő, ha nem dohányzunk sokkal kevesebb orvosi beavatkozás és gyógykezelés kell csak úgy mellékesen gondoljunk a dohányosok lábain végzett műtétekre, tüdőrákra, garatrákra, gyomorbántalmakra. A helytelen táplálkozás következményeire amelyeket előidéz a mértéktelen cukorfogyasztás, túl ziros ételek fogyasztása, fehér kenyér, az alkohol mértéktelen élvezete, a különböző ropi, csips a semmitevés idejére kitalált élvezeti túl sós semmiségek, ezeket igenis adóval kell megterhelni - de nagyon. Hiányzik az irásból hogy mekkora az az űr amit az előbb emlitettek miatt bekell a kormánynak,az országnak az adófizetők pénzéből tömni. Ezt tessék kimutatni és a lakosság megfogja érteni a kormányprogram helyességét, a műveltebb résznek ez világos, de ha Ön a másik részét célozta meg akkor még dicséretet is kaphat de csak a butáktól ! Ami engem illet én még komoly felvilágositó tájékoztatást fojtatnák a disznóhus fogyasztása ellen is, ami szerintem az orvosok feladata, és azonnal kevesebb gyógyszert kellene felirni és ezáltal csökkene a támogatás összege is, de ezt megint az orvosoknak illene kihangsúlyozni a kormány részére, és azért mert a disznóhús káros arra is kikell vetni a hamburger adót. tistelettel !”
 • 1. k29680 2011. február 28. 20:37
  „Egy kis csipetnyi irónia, kevéske humor...egész jó Álláspontot olvastam....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájdalmas soproni költségvetés, a szocikra hárítva?

˝Nyolc év szocialista kormányzása szerencsétlen irányba vitte az országot˝ - adja meg a költségvetésről szóló előterjesztés a csütörtöki közgyűlés vezérfonalát. Tovább olvasom