Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Háborús bűnök

Mi már nem akarunk több aggastyánt látni a bíróságon, úgysem vesszük észre benne a fiatal parancsnokot

Az, hogy a szombat reggel elhunyt Képíró Sándor tettét titulálhatjuk-e jogilag háborús bűnnek, az emberek ítélete szempontjából nem fontos, mert a társadalom így is, úgy is akként ítéli meg őt, ahogy általában a háborús bűnt szokta. Vagyis aki a náci oldalon harcolók tetteit tartja elítélendőbbnek, az Képíró perénél bosszúért kiáltott és még most sem enyhül; aki pedig a kommunistákat gyűlöli jobban, az most a szegény, öreg Sándor bácsira emlékezik, mint „a megélhetési szimatolók” áldozatára – köszönhetjük ezt a kifejezést az egyik internetes fórumozónak. Nekem pedig ő ugyanannyira nem lesz „Sándor bácsi”, ahogyan – bizonyítottság híján – bűnösnek sem titulálom, s ahogy nem szívesen Pista bácsiztam volna le a mosonma-
gyaróvári sortűzért perbe vont Dudást sem.
Érdekes, hogy általában a bűnelkövetőkkel szemben – legyenek bármilyen idősek – inkább szigorú, mintsem hogy közömbös lenne a társadalmi többség, mégis amint történelmi bűnök jönnek szóba, a magas életkor legfőbb érvként játszik szerepet, jóllehet a törvénykönyv nem tartalmaz afféle határt, hogy csak hetven vagy nyolcvan év alatt számít büntetendőnek a bűn. És kissé ellentmondásos, hogy amíg az aggastyán elesettségét látva sokan megenyhültek, halálát mégis úgy élik meg a „náciinfó” portálon és sok helyütt, mint váratlan, tragikus véget, aminek nem lett volna szabad 98 évesen bekövetkeznie. Isten ments, hogy cinikus legyek ezzel kapcsolatban, de ugye ezt senki nem gondolja komolyan?
Más fórumozók pedig rögtön ott tartottak a hétvégén – olvashattuk az interneten –, hogy emléktáblát érdemel a volt csendőr százados, akit azzal vádoltak, hogy 1942-ben ártatlan civilek kivégzésében vett részt egy újvidéki razzia során, s akit első fokon bizonyítottság – hangsúlyoznám: bizonyítottság – híján felmentettek halála előtt. Az emléktábla és a mártíromság gondolata azért is figyelemre méltó, mert Képíró Sándor nevét nem máshonnan ismerjük, mint kizárólag ebből a perből, hiszen nem írt regényt vagy dalt, nem volt Nobel-díja, sem olimpiai aranyérme, így az emléktábla jobb híján vagy azért járna, mert háborús bűnös volt, vagy azért, mert nem. Itt tegyen igazságot az ember, ennyi paradoxon között.
Nem vitás, hogy mindenki azt szeretné, ha a háború a lelkekben is véget érne, nem kéne sem vádolni, sem védeni végrehajtóit, s hetven év távolából kideríteni, hogy Képíró tudta-e, mi lesz az elfogott civilek sorsa. Mi már nem akarunk több aggastyánt látni a bíróságon, úgysem vesszük észre benne a fiatal parancsnokot, s ha hajdani fekete-fehér fotója meg is jelenik az újságban, csak nagyszüleink eljegyzési képét juttatja eszünkbe.
De legalább addig, amíg tart az emberi emlékezet, az állam elégtétellel és megalapozott bírósági ítéletekkel tartozik, így „az emberiségellenes bűncselekmények nem évülhetnek el” – ahogyan Zétényi Zsolt, Képíró ügyvédje fogalmazott, tíz évvel ezelőtt, a Dudás-perről.

Olvasóink írták

 • 5. elemér 2011. szeptember 15. 19:19
  „Olvastam Kertész Ákos-rol a Wikiben. Egy Nobel dijjasal összekevertem. Valami fogalmazást tisztázott. Mindenkinek lehet véleménye. Szerintem rosszkor született.”
 • 4. elemér 2011. szeptember 15. 19:01
  „Elösször tisztázom, hogy Szerbia és Románia nemlehet mértékadó. Vezetö szerepe Mo.-nak kell hogy legyen a térségben, amit demontstrállni kell. Horthy felesége gazdag zsidó származásu volt. Úgy emlékszem délamerikában küldte. Persze hogy tartott Hitlertöl Horthy. Az hogy jó viszonya volt az USA követtel nem jelenti hogy a zsidók biztonságban voltak Mo.-n. Ilyesmit már megvitattak és Montgomery könyve max nicht. Aki pedig Kertész Ákost piszkolja vagy helyesirás és birósági költségekre hivatkozik, az véleményem szerint roppant ostoba.”
 • 3. Muki81 2011. szeptember 14. 18:41
  „A szálasi időben elkövetett háborús bűnösök sőt még sokan olyanok akik nem is voltak azok már meglakoltak bűneikért.
  "Mi már nem akarunk több aggastyánt látni a bíróságon" Én azért szeretném a Kádár-Rákosy érában elkövetett bűnözőket végre rács mögött látni, de nem fogom. Ott ugyanis csak szegény öreg /Biszku/ Béla bácsik vannak jó nyugdíjjal.”
 • 2. czindi 2011. szeptember 13. 12:52
  „Nagyon meglepődtem volna, ha nem elemér osztaná elsőként az észt. ( mintha romlott volna az amúgy sem kifogástalan helyesírása?)
  1. A kedves Wiesenthal ( most én is bajba lettem?!) fizesse a teljes perköltséget, és ne a magyar állam!
  2. Legközelebb akkor állítsanak magyar embert ilyen ( vagy hasonló ) bűnökért, ha majd Szerbiában, Romániában, stb. szintén bíróság elé állítják azokat, akik ( vagy akiknek a parancsára, közreműködésével ) ezrével gyilkolták le a magyarokat.
  3. Jaj a legyőzöttnek! Ezért jelenhet meg Kertész Ákos "úrtól ?!" olyan írás Amerikában, ami megjelent, gyalázva a magyarokat ( köztük azt a több-százezer BECSÜLETES MAGYAR ZSIDÓ EMBERT is, mert azért ők vannak többségben, és nem az ilyen kertész-féle brigantik. Remélem a magyarországi zsidó közösség is elítéli ezért az írásáért, és visszavonják ÖSSZES kitüntetését, amit mellesleg az általa annyira ócsárolt országtól kapott. Történelmi tudatlansága helyreállításához pedig javaslom ( és mindenki másnak is ) a ll. világháború alatt Magyarországon tevékenykedő amerikai nagykövet, Montgomery úr írását, mely a "Vonakodó csatlós, Magyarország" cím alatt jelent meg és olvasható ( mármint annak, aki az IGAZI történelmet akarja tudni, és nem a hazugságok számát akarja gyarapítani!
  Ezt az írást valószínű "moderálni" fogják, pedig minde3n szava IGAZ!”
 • 1. elemér 2011. szeptember 09. 10:30
  „Jól van úgy ahogy van. Ezzel tisztában vannak az öreg bünözök és nem is mennek vissza. Aki olyan buta hogy visszamegy, vagy aki még nem kapta meg ott a kellö büntetést az kiérdemli a sorsát, ammen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereket, albérletbe???

Sajátos magyar mentalitás ugyanis, hogy ha valakinek harmincévesen nincs saját lakása, arra úgy… Tovább olvasom