Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ha nincs gép

Egy vékonyka kis gally is, ha harminc méter magasból érkezik, vérző, csúnya sebet ejt.

Miközben Schmitt Pál a Magyar Rádióban kisdoktorijáról a plágiumgyanút próbálja eloszlatni, Orbán Viktor Brüsszelben kénytelen magyarázkodni, s a Jobbik uniós zászlót éget, addig a bakonyszentlászlói Triebl gyerekek minden este létrát tolnak az ég alá, hogy elérjék a legszebben ragyogó csillagot. Édesanyjuktól ugyanis úgy tudják, ott van az apukájuk.

Triebl Zoltánra, a nyolcgyermekes családapára egy hete munka közben dőlt rá a fa. Egy vállalkozó alkalmazottjaként dolgozott a ravazdi erdőben. Fát döntött, de az a szélben pechjére rossz irányba indult meg, s egy másik ágai között megakadt. Édesapám évtizedekig hasonló munkát végzett, nála hozzáértőbb szakértőt aligha találtam volna. „Szabály szerint, ha van ott traktor, akkor »le kell húzatni«" – mondta az ilyen esetekre előírtakról. Ha azonban nincs nehézgép (s ez sokszor előfordul), akkor veszélyesebb a helyzet. Két – megjegyzem, elvileg szabálytalan – lehetőség adódik: az egyik szerint a már félig kidőlt fa alsó részét méterre lehet vágni. Ebben az esetben azonban beszorulhat a láncfűrész, ráadásul a fentről lehulló ágak jól fejbe vághatják az embert. Korábban gyakran kijártam én is az erdőre, úgyhogy tudom: még egy vékonyka kis gally is, ha harminc méter magasból érkezik, vérző, csúnya sebet ejt. A favágónak van egy másik választása is: mégpedig, hogy alámegy a már kidöntött fának, s az azt tartó másik tövét kezdi el fűrészelni. Sajnos a negyvenkét éves bakonyszentlászlói férfi is e veszélyes művelet mellett döntött. „Ilyenkor az egyik szemnek mindig lenn, a másiknak a magasban kell lennie. Ha pedig megindult ez a fa is, akkor azonnal – járó motorfűrésszel a kézben – rohanni kell, különben a fejünkre esik" – mondta édesapám, aki nem tagadja, korábban jó néhányszor kénytelen volt így kockáztatni az életét.

Drámázhatok a benzin árán, a svájci frank árfolyamán vagy a napi politikai színjátékokon, de ilyenkor látom, hogy az igazi dráma nem ez. Azt a félárván maradt nyolc gyerek és a szerető feleség éli meg most egy bakonyszentlászlói házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Hoffmann és dr. Schmitt nem elemi szinten tanít bennünket

Ha a szakdolgozatomban csak 4-5 oldalt átemeltem volna más munkájából, a történelem tanszék legkarakánabb tanára a 3. emeletről hajította volna ki a dolgozatomat az ablakon. Tovább olvasom