Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Ha el nem rontjuk

...az oktatás nem szolgálja a társadalmi mobilizációt, sőt.
A PISA ismétlődő felméréseink célja, hogy háromévente megvizsgálja, az OECD-országok kamaszai milyen mértékben rendelkeznek alapvető ismeretekkel, a továbbtanuláshoz vagy a munkába álláshoz szükséges kompetenciákkal. Kedden tették közzé 2015-ös felmérésük elemzését. Ennek részleteiről tegnap a Kisalföld is beszámolt.

A 35 OECD-tag- és a 37 partnerország tizenöt évesei között a mieink rosszul szerepeltek. Az OECD-átlag 500 pont. Szingapúr 561 ponttal vezet, a magyar diákok mindössze 472 egységet értek el. Az élen most is ott vannak a kelet-ázsiai országok, az angolszászok pedig a szokásosnál jobban teljesítettek. Ennél is nagyobb baj, hogy gazdasági erőnkhöz képest is 10 ponttal múlták alul nemzeti potenciálunkat. Megdőlt az a hiedelem is, hogy a honi természettudományos oktatás világszínvonalú lenne. Gyerekeink együttműködést és kreativitást igénylő csoportmunkás kompetenciái is halványak. Az iskolák közötti különbség nagyon erős, vagyis az oktatás nem szolgálja a társadalmi mobilizációt, sőt, a kasztosodást erősíti. Kevés a problémamegoldó tehetség és sok a leszakadó. Az OECD átlagában a diákok 8 százaléka kimagasló eredményű, 6 százalékuk pedig nem érte el a minimumot sem. Ez az arány a mieinknél 3 és 9 percentnyi.

Ezzel együtt házi adatgyűjtésem alapján egy gimnazista gyereknek heti 32–35 órája van, ehhez jönnek a különórák. Naponta otthon még – persze szorgalmától függően– átlagosan napi három órát készül másnapra. Ez így heti jó 50 óra intenzív munka. Legtöbbször sajnos örömtelenül.

Elgondolkodtató, hogy Neumann János szülőhazájában, akit a játék elméletéért ismer el a világ, mi csak képezzük, passzív befogadásra, örömtelen tudásszerzésre kárhoztatjuk gyerekeinket. Lassan úgy járunk, mint az egyszeri székely ács... Addig faragjuk őket, míg csak alattvalónak lesznek jók. Ha el nem rontjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz váltás

Harcolt, ahogy szokott, férfiasan, ám sosem durván, keményen, de nem alattomosan. Tovább olvasom