Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ha a törvényjavaslat számítógépes program lenne...

Mintha a programozó a hibát úgy akarná megoldani, hogy eltűnteti az "a"-t a billentyűzetről.

Mióta csak megláttam a Nemzeti Együttműködés Rendszere kifejezést, azóta találgatom, hogy konkrétan mi is lehet ez. Orbán Viktor szerint én alapítottam, meg Ön is, kedves Olvasó. "A győzelmet szerinte az emberek a régi rendszer megdöntésével és egy új rendszer, >>a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával vívták ki<<."

De ez rendszer nekem túl bonyolultnak tűnik, mert nem látom át. Az operációs rendszert nagyjából értem. Leütöm az "a" billentyűt, a billentyűzetről a 97-es ASCII-kód továbbítódik az alaplapra, az oprendszer meg a szabályok alapján eldönti, hogy az éppen futó programban mit jelent az "a" – az általam irányított játékos beadja a labdát, vagy a zenei A hangot hallom a hangszóróból, esetleg a szövegszerkesztőben megjelenik az "a" karakter. De a Nemzeti Együttműködés Rendszerében mi az input? Mi alapján dől el, hogy mi lesz az output? Ki dönt a szabályokról?

Májusban még naivan azt hittem, hogy nemcsak létrehozója vagyok a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, hanem tagja is. Vagyis meg fognak kérdezni a gép működéséről. Legalább arról, hogy tetszik-e a háttérszín. Ehelyett persze megint valami egészen mást kaptam.

A kormány és a kormányzó pártok – ahogy elődeik is tették – nem kérdeznek meg. Ez még nem is lenne baj, ha nem látnám azt, hogy mennyire meggondolatlan és előkészítetlen dolgokat akarnak a közös rendszerünkbe beletenni. Itt van például a pofátlanul magas végkielégítések brutális megadóztatásáról szóló javaslat.

Az ellenzék aggályai ellenére megszavazták júliusban, az Alkotmánybíróság meg tette a dolgát és elmeszelte az egészet. Schmitt Pál szerint ezt kellett tenniük. Meg a Fidesz-KDNP szövetség is tette a dolgát, hiszen a választóktól azt a feladatot kapták, tegyék rendbe azt is, hogy ne távozhasson valaki a közszférából a válság közepén milliós végkielégítésekkel. Ez így rendjén is lenne, ha nem ütközne az alkotmányba az egész.

Hol a hiba? Ott, hogy a javaslat benyújtásakor már úgy kellett volna gondolkodni, hogy a javaslatban ne lehessen hibát találni. Programozás előadásainkon Ódor Tanár Úrtól megtanultam, hogy egy programnak hülyebiztosnak kell lennie. Addig egy program nem program, amely egy számot vár, és ha valaki egy "a" karaktert küld be neki a billentyűzeten, akkor kilép vagy lefagy. Azt nem csinálták meg jól, az még csak kezdeti fázisban van.

Ami meg a torkomon akadt, hogy mindezért az Alkotmánybíróság a hibás, mert nem átallotta végezni a dolgát – ahogy Schmitt is megmondta -, úgyhogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta javaslatát, hogy az ilyen esetekben befogja az Alkotmánybíróság – Schmitt szerint is jogosan – járó száját. Ebben az ügyben népszavazást sem lehet kiírni, tehát ha a kétharmad elfogadja, az úgy van és kész. Még akkor is, ha hibás.

Mintha a programozó a hibát úgy akarná megoldani, hogy eltűnteti az "a"-t a billentyűzetről.

Az Alkotmánybíróság jogkörének kurtítása ügyében is előkészítetlen, félkész programmal próbálkoznak, s amikor az ellenzék az firtatná, hogy miért, Lázár János válasz helyett mellébeszél, és a vitát durcásan színvonaltalannak nevezi.

Tényleg, az ellenzék része a Nemzeti Együttműködés Rendszerének? Nem kéne néha meghallgatni és nem csak végighallgatni őket? Bár nem írták alá a nyilatkozatot, de hát én se írtam alá, ahogy vélhetően AHA, Túrabakancs, Truder és pancser sem… Mégsem vagyunk része a Rendszernek?

Van azonban remény. Lázár módosításokat emleget. A végkielégítések ügyében és az Alkotmánybíróság ügyében is.

De ez csak kettő a kezdeti fázisban lévő programok között, amelyeket már készként akarnak belerakni a rendszerbe.

Ugye ha ilyenkor lefagy a rendszer, azért nem a júzer lesz a hibás?
 

Olvasóink írták

 • 14. Dirac 2010. november 07. 12:06
  „10. hozzászólás BsBe

  Csakhogy a "jegyzetben" korántsem olyan javaslatról van szó, amin gondolkozni is kell egy percig, nem beszélve arról, hogy a programozói sületlenséggel megtömködött hasonlat korántsem ekvivalens a valós problémával! Így viszont belebotlunk egy morális gondba, méghozzá, hogy belefér-e a mérnöki etikába a szakmához nem közel álló emberek szándékos megtévesztése!”
 • 13. Abrafax 2010. november 07. 11:12
  „Mi van, az újságírók már megunták a gumicsontot, már az informatikus írásait közli a Kisalföld?

  "Kockásra" fordítva: a mai helyzetet: a hardver , (vagyis az ország, a választópolgárok) nem változott (bár lehet, egy új periférákkal bővül a kettős állampolgárság által), de új szoftver kell, mert az előző lefagyott, összeomlott, nem fut, kukás.

  Sem 45-ben, sem 49-ben, sem 89-ben nem kérdezte meg senki a fenti írást jegyző "kockafejű" urat, sem felmenőit, óhajt-e része lenni a rendszernek! Mégis része lett, velem és az én felmenőimmel együtt.
  Ehhez képest a idén először volt egy választás, mindenki kedvére riogathatott a későbbi győztessel és az ő kétharmadával; a többség választói felhatalmazása után született a NER. A közvéleménykutatások pedig azt mutatják: a felhatalmazást adó választók kb. ezt is várták az új hatalomtól.”
 • 12. Patriot 2010. november 07. 10:38
  „Ha az alkotmány nem engedi, hogy a jogtalan százmilliós végkielégítéseket vissza lehessen venni, akkor ez a gazemberek alkotmánya. Gazemberek készítették a hasonszőrű gazemberek számára.
  Mehet a szemétre!”
 • 11. pancser 2010. november 07. 08:58
  „10-hez! Szemellenző? Azt hiszem akik királyságról beszélnek, azok nem szemellenzősek, hanem vakok! Magyarország kormánya soha nem lesz olyan, hogy mindenkinek jó legyen. Egy nagyon egyszerű példa: a többség örömmel üdvözli, hogy az étkezési utalványt korlátozás nélkül felhasználható. Viszont a vendéglősök korlározni akarják másik sszabadságát, ők kizárólag meleg ételre akarják költetni ezt a juttatást! Számukra OV. kormánya ellenség!”
 • 10. BsBe 2010. november 07. 06:34
  „Vannak emberek, akik ha valamit nem értenek, vagy nem akarnak megérteni, hőbörögnek, és össze-vissza dumálva, hajtják a maguk okoskodását. Egyben leszólják a másikat, mert azt sokkal könnyebb, mint egy kicsit is gondolkodni.
  Tisztelt NMGR azt hiszem, most Ön is erre a sorsra jutott. Szemellenzős emberek (pedig, ha jól kiveszem a soraiból, Ön sem az mszp-re szavazott) sértőnek találják, ha valakinek más a véleménye. Csak akkor fogadnak el bármilyen véleményt, ha az megegyezik az övékkel, gondolkodás nélkül.
  Azt írja "Tényleg, az ellenzék része a Nemzeti Együttműködés Rendszerének? Nem kéne néha meghallgatni és nem csak végighallgatni őket? " - hát nem. A maradék 1/3 Magyarországon nem része a társadalomnak. Itt olvasva hozzászólásokat, nemcsak az a maradék 1/3 nem, hanem a 2/3-on belül azok sem, akiknek más véleményük van, mint a vezérnek. Országunkban végre egypártrendszer van (ma még - holnap lehet királyság - hisz az Alkotmány könnyen módosítható) és csak urunk és parancsolónk tudja a helyes irányt.
  Kíváncsi leszek majd azonban arra (mert higgyétek el lesz ilyen, nem is olyan sokára) ha majd olyan döntések születnek, ami AHA és pancser lelkét is sérti, mit fognak szólni, mikor rájönnek, bár a 2/3-on belül vannak, attól még t..nak a fejükre.”
 • 9. czindi 2010. november 06. 18:29
  „Éljen az egypártrendszer! Ez kell a magyarnak! ( legalább is a mai "magyarnak"!)”
 • 8. Dirac 2010. november 06. 17:00
  „Ez az írás végtére is miről szól? Kérkedés azzal, hogy "programozó vagyok" - csak mert borzasztóan erőltetett (ráadásul gyenge, mint a harmat) ez a számítástechnikai párhuzam - ?

  "De a Nemzeti Együttműködés Rendszerében mi az input?" Még virtuálisan is irtózom azoktól, akik képtelenek normálisan használni a magyar nyelvet; még mielőtt jönne a válasz, hogy azért van mert biztos nem értem a hasonlatot... hát nem, értem én, csak borzasztóan szar... és erőltetett... még mindig.

  Inkább ne is beszéljünk arról mi lenne, ha számítógépes program lenne a törvényjavaslat, netán olyan jól sikerülne, mint a patriot rakétát működtető rendszer 1991 -ben az iraki háború során ? Vagy olyan jól, mint a Qantas légi baleseteknél ? Van egy bökkenő, a számítógépes programokat is emberek írják, Isten pedig nem teremtett meg minket hülye biztosra... tipikus példa erre az a cikk.”
 • 7. voltbalos 2010. november 06. 13:00
  „A jegyzet tetszett.

  1.-hez: :)

  2.-hoz: Dehogyis! 4/3-os!

  3.-hoz: :)))

  4.-hez:Azt javaslom, a komment írója NE maradjon meg a kommentelésnél! :) A politika ugyan valóban összehasonlíthatatlanul öregebb ,,műfaj", de ha így nézem igazából a létezése óta egyetlen kérdésre sem adott megfelelő választ. Ellenben a számítástechnikával, amely létezésének sokkal rövidebb ideje alatt is számtalan megoldást hozott. Abban sem értünk egyet, hogy szerencsésebb lenne-e egy ,,programozott politikát" csinálni. Ha a politikusainkra tekintek, mindenképp. Az általuk létrehozott dolgok meg ennyit érnek, mint a cikkben említett NER.”
 • 6. AHA 2010. november 06. 11:19
  „Tisztelt NMGR!
  Szerintem Ön maradjon meg a programozásnál,az újságírást meg hagyja meg a hozzáértőknek!”
 • 5. thermál 2010. november 06. 10:10
  „Igen, igen, igen! A szavazók kétharmadával győztes , a legmodernebb ezközökkel, és sok-sok furfang bevetésével próbálja megvalósítani, amit kapásból kitalál. Két választás között mindenkinek joga jelezni, ha észre veszi az átverést, sőt csak igy képzelhető el bármilyen együttműködés!”
 • 4. pancser 2010. november 05. 22:03
  „Azt javasom a cikk írója maradjon meg annál, amit Ódor tanár úr tanított neki. Még szerencse, hogy a politikát nem lehet programozni, digitalizálni, mert akkor a sci-fi regények világába csöppennénk. Politka némileg öregebb, nem is kevéssel a számítógépes programozásnál, amely nem is lesz örök, viszont a politika amíg ember él lesz! Elég magas egóra vall a dőltbetűs szedés, meg a kiemelések. Csak nem maga az Atyaúristen nyilatkoztat ki?”
 • 3. Dwatson 2010. november 05. 20:19
  „Ha a törvényjavaslat számítógépes program lenne...lehetne esetleg lövöldözni is vele- a készítőjére.”
 • 2. pirosász 2010. november 05. 15:25
  „A fidesz nyerte a választásokat, 2/3-os többsége van!!!”
 • 1. RudyD 2010. november 05. 13:15
  „Keves nmgr!

  Nemnem. Ez így van jól kitalálva. A lényeg hogy itt nem a kocka-hasonlatú ´számítógép-program´ készítéséről van szó, hanem a jó öreg római filozófia mentén egy olyan politikai játszmáról ahol a ´barmot´ (=nép) szemkápráztatva a ´kenyeret és cirkuszt´ filozófiája mellett olyan ´cirkuszt´ csinálnak hogy a ´nép´ észre sem veszi de gyakorlatilag a saját tapsviharában apróságokkal az önnön jogaikat és a még viszonylag (legalább látszatként) meglévő szabadságukat és annak a védelmét simán aláaknázzák. Mindemellett a saját ártatlanságukat folyamatosan jogilag bebizonyítva menetelnek tovább.

  Jelen példánál maradva a ´nép´ tapsolt amikor a ´nagy gazemberek´ menekülésük közben még ´kilopták´ a köz pénzét. Erre az régi-új söprű bedopta a ´98 -ast. (-hoppá itt százalék.-) Amiről úgy is tudták hogy nem valósítják meg. (Elvégre ők sem szeretnék amikor ők viszik haza a prémiumot hogy ´visszavegyék´ tőlük. Naiv nép.) Viszont tökéletesen megfelelő eszköz volt a hatalmi uralom legális megteremtéséhez. (-Csúnya gonosz alkotmánybírák a "rablótolvajbandát" védik. Akkor nem is kellenek ide.)

  A nép pedig csak tapsol hogy mily nagyszerű vezetésük van. Csak az nem jut eszükbe hogy a porhintés után megint csak az ő hátsóbejáratuk lesz az amire kénytelen lesz ráfordulni a nagytestvér miután kibohóckodta magának a legitim érinthetetlenséget.

  Köszönjük Emese!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A halottak nélküli kripta a módi

Az élők saját sírjukon (nehogy árválkodjon) meggyújták az emlékezés mécseseit. Tovább olvasom