Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Gyűlölködünk

Ha egy felmérés során az az eredmény születne, hogy az embereket nem érdeklik a sárdobáló megnyilatkozások, akkor nem ezt a módszert választanák a meggyőzésünkre.

Azt hittem, az emberek ki vannak éhezve a szép szóra, a jóra, a barátságos mosolyokra. Tévedtem.

„Ez a gyűlöletkampány az MSZP kudarca. A szocialisták semmit nem tanultak a 2010-es bukásukból: Magyarország ma nem kér a gyűlöletkeltésből" – az idézett mondat a Fidesz honlapján olvasható, ahogy Stefka István írása is kiemelt helyet érdemelt a pártnál: „a baloldal ma is hazugságra, a megtévesztésre és a felejtésre épít". Az „ellenség" honlapját hasonló szisztémák alapján szerkesztették: a nyitóképen Matolcsy és Hoffmann Rózsa fényképével díszített narancssárga plakát sokkolja az olvasót.

A mai magyar politika a gyűlölködésről szól. Zsigerből utálja a fideszes a szocit, a baloldali a jobboldalit. A pártok nem önmagukat reklámozzák, nem a terveikről beszélnek, kizárólag a másikat szidják, de azt hatalmas hőfokon és egyre durvább módszerekkel. A Fidesz óriásplakátjain – mi pénzbe kerülhettek! – a baloldal két meghatározó személyisége, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc látható. Negatív reklám. Erre gyorsan megjelentek Matolcsyval a plakátok – megint jól járt a plakátragasztó – és Selmeczi Gabriella szóvivő rezzenetlen arccal (vajon botoxot használ?) nézett szembe a kamerákkal, amikor kijelentette: a szocialisták gyűlöletkampányba kezdtek.

Mintha a verseny arról szólna, ki tud hatásosabban gyűlölködni. Vagy tényleg erről szól?

Azt gondoltam, az nyeri a választást, aki abba tudja hagyni ezt az egymás ócsárolásáról szóló, morálisan olcsó, anyagilag viszont nagyon is drága gyűlölködést, de a barátaim rám szóltak, hogy javíthatatlanul idealista vagyok (már megint). Igazuk lehet. Ezt az egész cirkuszt ugyanis nekünk csinálják; az uszítás a kampány, a meggyőzés része, méghozzá főszereplője. Nyilván ezer meg egy közvélemény-kutatás, felmérés előz meg egy országos kampányt és a tanácsadók is tudják, mit beszélnek. Vagyis azért van gyűlöletkampány Magyarországon, mert mi, választók ezt értjük. Ha egy felmérés során az az eredmény születne, hogy az embereket nem érdeklik a sárdobáló megnyilatkozások, akkor nyilván nem ezt a módszert választanák a meggyőzésünkre.

És ez ebben a legelszomorítóbb. A politikai cirkuszban mi tapsoljuk vissza újra és újra a gyűlölködést.

Olvasóink írták

 • 3. DON 2013. január 30. 14:48
  „Kedves Márta!
  Bizonyára nem ma született bárány. A média szakmunkásaként pedig Ön tudja a legjobban, hogy a legnagyobb cinkosok éppen Önök.”
 • 2. szekelyse50 2013. január 26. 17:26
  „Valóban így van, az idő telik a gondok pedig megoldatlanul maradnak az acsarkodás miatt.”
 • 1. oaxacaca 2013. január 25. 11:01
  „Márta!
  Sajnos nagy részben ismét igaza van. Ahogy a Mónika show népszerűsége is évekig szárnyalt, mert a nép ki van éhezve a kenyeret, de főleg cirkuszt prezentáló programokra, műsorokra, úgy a politikai palettán is a sárdobáláson élvezkedik a nép.
  Miért lehet ez?
  Mert végre- valahára más is pórul jár, nemcsak én, vagy mert ha a nyerő oldalra teszem a voksomat, én is nyerő leszek általa, vagyis sok olyan attitüd fogalmazódik meg ezekben a viszonyulásokban, ami a valós életből hiányzik.
  Véleményem szerint, ha az egyes emberek annyi energiát és időt szánnának a saját boldogulásuk, testi de főleg lelki egészségük megőrzésére, mint amennyit -akár a politikai csatározásokra, akkor az Ön által fent leírtak érvényüket vesztenék.
  Csakhogy a strucc politika mindig a kényelmesebb megoldás, illetve a projekció elhárító mechanizmus, így a hibás nem én vagyok, hanem mindig más.Ezzel levehetem a mázsás súlyt a vállamról. Csakhogy ez önámítás.
  Mert ha nem érezheted az életed minden napján, hogy JÓ EMBER VAGY, akkor a lét hiábavalósága erősödik csak meg legbelül.
  Aki felismerte, hogy a politika a nem szükségszerű része a mindennapi életnek, mert az a politikusok dolga, erre az egyén csak csekély befolyással bír,valamint bár hír értéke van, számomra mégsincs jelentősége Győzike megy-e börtönbe vagy mégsem, nos amint sikerül különbséget tenni és rangsorolni a fontos és kevésbé fontos információkat a mindennapokban, akkor van esély rá, hogy megvalósuljon az egyén életében az a harmónia, amiről a cikk elején szó esik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múltat s jövendőt

Isten, áldd meg a magyart! Tovább olvasom