Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Győzelem!

...atyafiak, itt még mindig a Béke és a Győzelem nevét viseli a tábla?
Gorkij darabjait a világ legnagyobb színházai játszhatják, de magyar névtábla ma nem viselheti a nevét, mert ő már elsősorban nem író, hanem a Szovjet Írószövetség első elnöke, ezért nevét még a győri Gorkijvárosban is csak súgva ejtik ki a Liget utcai dolgozók és hozzá nagyot köpnek. Ezer és egy sebből vérzik ez az MTA-val véleményeztetett átnevezősdi, de a lényegével én is egyetértek.

Közben émelygek attól, ahogy egyik-másik önkormányzat azt szimatolja: vajon ideológiailag megfelel-e a magasabb politikának, s ha majd egyszer egy bivalybőr cipős uraság végiglépdel a poros utcán, nem jegyzi-e meg a minisztérium elöljárója előtt, hogy „atyafiak, itt még mindig a Béke és a Győzelem nevét viseli a tábla"? De végül ez is csak részletkérdés.

Mert valóban: egy teljes generáció nőtt már fel azóta, hogy a múlt rendszert megtestesítő alakok neveinek cseréje még izgalmasnak tűnt. Az izgalom elillant, s a már felnőtt generáció most születő gyerekeinek igen nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért nevezünk Úttörőnek egy utcát. Ezt egyszer már tényleg rendbe kell tenni, ahogy minden korszak rendbe is tette saját magának.

Persze lehetne a szakvélemény ideológiailag kevésbé egyoldalú, s elegánsabb volna, ha nem érdemben foglakoznának a „mártír" szó esetleges kommunista tartalmával. Mégis örülök, hogy legalább József Attila átjutott a rostán, hiszen szegénynek épp eléggé meggyűlt a baja a párttal. S ha például József Jolán nem köti meg alkuját a rákosista kultúrpolitikával, a szüleim generációja talán nem is tanulja József Attila verseit. Mert már akkor is mindent túlbonyolítottak.

Pedig az MTA tudósainak csak ki kellene menni egy kis falu legeldugottabb utcájába a szakvéleményért, oda, ahol végül is az emberek lába ezeket az utcákat tapossa. Mindjárt kiderülne, hogy József Attila a „Mama" költője, Gorkij és Puskin orosz író, Gagarin űrutazó, Ságvári, Kun Béla kommunista, Sallaira és Fürstre pedig emlékezz, proletár. Marx az a marxista egyetem, tisztelhetik őt bárhogy a világ nagyobbik felén, a mi falunkban jobb érzés inkább kipenderíteni, mint nem törődni vele.

Nagy Imre nehéz eset. Annyira, hogy nincs is az MTA-listán, így nem tudjuk, mi legyen vele. Részt vett az önkényuralom fenntartásában, s ily módon „nem javasolt" minősítést kellene kapnia. Viszont ő lett a forradalom miniszterelnöke, majd a megtorlások mártírja.

Vagyis nyelvbotlás volt, mélyen tisztelt urak: a forradalom vértanúja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figurák

Lefogadom, a valóságot ezúttal sem ismerheti meg a köz. Tovább olvasom