Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Gyerekkérdés

Akárhogy is van, a választ mindenki maga tudja, és bár hogy mit gondolunk erről, az nem, az eredménye viszont annál inkább látszik.

Középiskolákban tanítanák a felelős párkapcsolatról és a családi életről szóló ismereteket, s ezt rögzítenék a készülő köznevelési törvényben is.

Hogy miért? Mert van olyan forgatókönyv, mely szerint ha a hazai termékenység a jelenlegi szinten marad, az ország lakossága a század végére 5,2 millióra csökken, s a hon működésképtelenné válik.

Mivel ezt nyilván senki nem akarja, érthető módon zászlókon lobog a családbarátság. Csupán a gyerekek után járó adókedvezménnyel számítások szerint százhetvenmilliárd forint maradt a családok zsebében, újra három év a gyes, a jól keresők további négyszázmilliárdot húztak a tizenhat százalékos szja-val, és a többi, és a többi… s mégsem. Ahogyan a dolgok ugyanis egyelőre állnak, újabb negatív születési rekord dőlhet meg az idén: az első félévben 41 ezer 500 gyerek született, nyolc(!) százalékkal kevesebb, mint 2010 azonos időszakában. Becslések szerint az idei születésszám 85 ezer körül alakul, ami ha igazolódik, a hazai statisztika történetének legalacsonyabb gyerekszáma lesz.

De mi lehet a baj?

Talán mégis hiba volna egy bruttó kétszázezres átlagkeresetű országban a háromszázezer felett és a csillagos ég között keresőket komoly áldozatok árán további helyzetbe hozni? Vagy a magabiztosan kommunikált állami megvédősdi közepette mégis bizonytalanságot érzékel az ország e kérdésben érintett része? Netán az történhetett, hogy a többgyerekes felső tízezer családgyarapító példája inkább bosszantja, mint lelkesíti a gyermekvállalásra képes/vágyó szomorúbb sorsú országlakókat? Esetleg az a gond, hogy ebben az országban lehetetlen a tervezés, az öngondoskodás, mert évtizedek óta minden kiszámíthatatlan: ha életbiztosítást köt az ember, elveszik az adókedvezményét, ha erőn felül megtakarít, megadóztatják a kamatot és így tovább, és így tovább? Esetleg az a baj, hogy a hitelfelvétel mifelénk javarészt nem luxuskérdés, hanem kényszer, mert családi segítség nélkül gyakorlatilag nincs ember, aki belátható időn belül néhány gyerekkel vagy anélkül össze tudná rakkolni a legalapvetőbb emberi élet kellékeit? Vagy egyszerűen az a helyzet mindezekkel együtt, hogy az ember lehetőségei szerint és természeténél fogva mindent szeretne megadni a gyerekeinek, s felelősséggel csak annyit vállal, amennyinek esélyt tud adni legalább az esélyre? Akárhogy is van, a választ mindenki maga tudja, és bár hogy mit gondolunk erről, az nem, az eredménye viszont annál inkább látszik.

De térjünk vissza a középiskolákba, az oktatásra, s hogy mit gondolnak ott a már meglévő gyerekeink. Egy felmérés szerint a diákok közel 60 százaléka például azt, hogy hazánkban nem lehet tisztességes munkával jólétet teremteni magunknak, illetve ha valaki vinni akarja valamire itthon, akkor bizonyos szabályokat meg kell szegnie.

Szomorú tapasztalat, pedig erre nézve még nem is kaptak oktatást. S bár arról sem kérdezték őket, de talán gyerekfejjel már azt is sejtik, olyan nincs, hogy nem hagyunk senkit az út szélén. Csak olyan van, hogy nem mondjuk meg nekik.

Olvasóink írták

  • 2. tricse 2011. október 25. 10:33
    „Ha fele ennyien lennénk és alább adna mindenki a felesleges igényeiből akkor nem is lenne olyan nagy baj!:)
    A mai középiskolások már olyan családban nőnek fel ahol a gyerekek előtt nem tabutéma a megélhetési gond (én gyerekfejjel sose hallottam otthon a szüleimet csekkekről,meg kölcsönökről,hitelekről beszélni) A mai fiatalok tisztában vannak vele mennyibe kerül egy gyerek felnevelése és ezért felelősségteljesen tudnak dönteni,köszönhetően többek között a fogamzásgátló tablettáknak!”
  • 1. Madarász 2011. október 25. 08:47
    „Tanítani sok mindent lehet, csak a népet nem kéne nyomorba dönteni és akkor lenne gyerek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszámláltatás

Az állam formálisan tehát mindent megtett a tiszta játékszabályokért, amúgy pedig maga építette le a… Tovább olvasom