Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Google, a barát

Tanítsuk meg őket tanulni, szelektálni, eligazodni az információk özönében.

Sokszor nézem a tévében a különböző játékos vetélkedőket, s már több alkalommal jutottam el oda, hogy nem értem, vajon a kérdések összeállítói miért gondolják azt, hogy egy átlagos játékos kívülről-belülről ismeri Budapestet.

Nem gondolnám, hogy az alapműveltség része azt tudni, hogy melyik fővárosi kerület a legsűrűbben lakott, vagy azt eldönteni, hogy a felsorolt négy budapesti objektum közül légvonalban melyik van a legközelebb mondjuk a Nemzeti Múzeumhoz. Ez szerintem még egy tősgyökeres budapestinél is inkább csak tipp, mint tudás.
Van egy másik kérdéskör, ami viszont ennek pont az ellenkezője. A tévé előtt ülve gyakran gondoljuk azt, ha egy általunk ismert válasznál bizonytalan a játékos, hogy ezt bizony illenék tudni. Vannak valóban ilyen történelmi jelentőségű események, de közel sem annyi, mint azt hisszük.

Ennek kapcsán gondolkoztam el azon, hogy még mindig mennyi felesleges információval traktálják a diákokat az iskolában, miközben ennek a generációnak a Google a barátja. Nehéz megértetni velük, hogy tudjanak egy olyan számukra jelentéktelennek tűnő adatot, amit pillanatok alatt megtalálhatnak a neten.
Számukra a legfontosabb az lenne, hogy tanítsuk meg őket tanulni, szelektálni, eligazodni az információk özönében. Mert hogy mi fontos és mi nem, illetve valaki számára idővel mi válik fontossá, nem tudni.
Viszont ha jó alapokat kap, arra bármikor felépíthető egy olyan tudás, mellyel valóban kereső- és életképes lesz felnőttként a gyermekünk.

Az eddig tanultakkal meg elmehet egy vetélkedőbe, ahol akár milliókat is nyerhet, bár ez a ritkább...
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépen vagyunk

Szépségverseny, ahol nem a szépség számít Tovább olvasom