Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Gombnyomás

Persze mit tudhat egy közutas az oktatás egészéről, a pedagógia bonyolult, lélekkel átszőtt világáról? Semmit.

Hibás gazdasági döntéseket hozott, valótlanságokat állított, rossz vezetési stílussal és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyásával vezette fejjel a falnak magát és az egész csapatát Marekné Pintér Aranka. A hetünk úgy indult, hogy kiderült: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ főigazgatóját (Pintér Arankát) képletesen a vokálba küldte Szabó Balázs miniszteri biztos, aki – ki tudja, miért – komolyan vette a feladatát és rendesen átvilágította a Klik működését.

Szabó ott tévedett, nem is kicsit, hogy a lényeget nem látta meg. Persze nem meglepő, mert mit tudhat egy közutas (emberünk a Magyar Közút Zrt. korábbi informatikai igazgatója volt) az oktatás egészéről, a pedagógia bonyolult, lélekkel átszőtt világáról? Semmit.

Ezért nem látta, s ezért kellett a minisztériumnak lóhalálában tudatnia, hogy Szabó kiszivárogtatott munkaanyaga hamis látszatot kelt, hisz „a kormány oktatáspolitikai célkitűzéseit az intézmény maradéktalanul teljesítette. Létrejött az egységes tanügyi irányítás, jelentősen javult az iskolák szaktanári ellátottsága, eszközellátottsága, a kistelepüléseken dolgozó pedagógusok is hozzájutnak a munkájukat segítő szakmai támogatásokhoz. Az intézmények fenntartása és működtetése kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá vált. Minden, az iskolák zavartalan működését veszélyeztető esetben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gyorsan és eredményesen avatkozott be."

Csak látszatra nagy ám a szakadék a Szabó-féle és a Pintér Aranka-féle „Klik-világ" között. A különbség annyi, hogy az egyiket a jó szándék és a szeretet vezérli, s ott nem számolgatják, hogy hány nap telt el a tankönyvek megérkezéséig. Nem azt nézik, hány kréta tört/kopott el, hanem hogy szóban is át lehet adni a legfontosabbat: a tudást. Az egyik világban mindenki érti, milyen teher alatt nő a pálma, s annak gyümölcsét a gyerekekkel együtt édesnek is érzik. Ebben a világban nem kell azt sem elmondani, hogy a pedagógus-életpálya kihívásokkal teli, s ha ismét bizonyítani kell az évek, évtizedek alatt megszerzett tudást, tapasztalatot, az nem tortúra, hanem édes teher. Igen és ismét csak igen: a kiszámíthatóság, a biztonság zálogai ezek, amelyek gyermekeinket fogadják az iskolák zegzugos folyosóin, az almaillatú tantermekben.

Hess el hát, zűrös, zavaros világ, oktalan, bántó szavak! Minden egy csapásra olyan lehet, mint hétfő előtt volt, csak tegye Szabó úr a kezét a számítógép billentyűzetének „törlés" gombjára, nyomja meg a munkaanyagnál, és hallgassuk: klikk. Ennyi, rend van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most, most, most

Mekkora öröm volt megvenni az első felnőttbiciklimet, amire a pénz felét nekem kellett… Tovább olvasom