Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Geopolitika

Az ukrán válság mára egyértelművé lett üzenete az, hogy felborulni látszik a Szovjetunió felbomlása óta eltelt két évtized geopolitikai status quója.
Hiba, sőt, unalmas az önismétlés. Én most mégis bátorkodom... Ukrajna kapcsán e hasábokon már leírtam, hogy a létező ukrán államiság történelmi fikció, meg hogy ami Ukrajnában zajlik, az lényegében Oroszország meg az Európai Unió új befolyási övezeteinek kijelölése. Meg arról is szóltam már, hogy az ukrán nemzeti ellenzék hatalomra kerülése Juscsenko narancsos forradalmától a mostani Majdan-koalícióig nem tesz jót a kárpátaljai magyarságnak. Na nem a százötvenezres mivoltuk okán, sokkal inkább a nyolcmilliós orosz kisebbség farvizén.

Azt is feszegettem már többször, hogy mi hajlamosak vagyunk belülről, mélyen köldöknéző aspektusból szemlélni a világot (a bel- és külpolitikát). Extra Hungariam non est vita, ugyebár.

Az ukrán válság mára egyértelművé lett üzenete az, hogy felborulni látszik a Szovjetunió felbomlása óta eltelt két évtized geopolitikai status quója. Ennek tükrében fájdalmasan groteszk, liliputian szánalmas mindaz, ami Magyarországon folyik választási kampány ürügyén. Németh Szilárd csepeli rezsisztahanovista – veretesnek aligha nevezhető – mondandóján rágódunk, meg a 2006-os őszödi történetet kérőddzük újra, s így napról napra válnak magunkat potentátnak gondoló politikusaink visszavonhatatlanul nevetségessé. Ezúttal egyet kell értenem Vona Gáborral, aki azt sürgette, ennél sokkal több, mélyebb és jövőépítőbb kampánybeli beszédre, sőt, érdemi eszmecserére volna itt szükség.
Erről Vona ugyan nem szólt, de itt van mindjárt témának Magyarország geopolitikai érdekeinek sürgető újragondolása az ukrán polgárháborús állapotok fényénél. Nem lenne sportszerű a magyar diplomáciát kárhoztatni, amiért eddig részünkről mindössze Németh államtitkár kissé hadarós brüsszeli semmitmondására, s a kormányfő helikopteres határszemléjére futotta. Ettől a stábtól ennyi telik. Pénteken végre Martonyi külügyér is felülhetett arra a repülőre, mely az Európai Unió megbízásából a V4-ek diplomatáit viszi Ukrajnába. A csoport vezetője az a Sikorski lengyel külügyminiszter, aki egy hete Kijevben már elérte, hogy Janukovics lelépése után további vérontás nélkül felállhasson egy új koalíciós ukrán állami vezetés. Az már más kérdés, hogy a katonai, politikai és gazdasági krízis szorításában kezd kicsúszni a kezükből az éppen csak markukba kapott gyeplő.

Magyarország elemi (geopolitikai) érdeke, hogy keleti szomszédja területileg ép maradjon, még a belső autonómiák újragondolása árán is. Oroszország pedig ne terjeszthesse ki közvetlen befolyását ismét Záhonyig. Az amúgy is igen sérülékeny magyar kisebbséget ne érjék újabb hátrányok nyelvi jogaiban és belső önrendelkezésében. No és még valami, amiről eddig senki egy szót sem ejtett: az orosz gáz Ukrajnán keresztül maradéktalanul és biztonságosan eljuthasson Magyarországra.
Csak ismételni tudom: a legjobb nemzetpolitika a hatékony geopolitika. Ehhez azonban Magyarországnak tekintélyre, szövetségesekre és hitelességre lenne szüksége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Én kérjek elnézést?!

Nálam a beismerés többet ér, mint addig érvelni rossz döntés mellett, míg az a kívülálló számára… Tovább olvasom