Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Füstbe ment terv

Mai tinédzserfejjel talán már nehéz megérteni, hogyan is lehetett forradalmat csinálni 164 évvel ezelőtt. Ott és akkor, amikor a szekér bakján ülve Kiskőrösről Pestre is több napig tartott az út. Amikor el kellett foglalni egy nyomdagépet ahhoz, hogy sokszorosítani tudják a Tizenkét pontot. Amikor nemhogy e-mail vagy SMS, de még telefon sem volt. (Hiszen milyen érdekes, Magyarországon az első távolsági telefonbeszélgetés éppen Sopron és Pinnye között jött létre 1877-ben. Megvalósítója Salamin Leó, a soproni állami főreáliskola akkori igazgatója és természettantanára volt.)

Mégis, a mindent átszövő cenzúra, a sajtó elnyomása, az információk visszatartása ellenére is kitört a forradalom 1848-ban. (És 1956-ban is.)
Manapság, ha egy megvezetett melós hangosat kiált valahol a világ végén, szinte élőben nézhetjük okostelefonunkon, táblagépünkön, számítógépünk vagy a televízió képernyőjén.

Barátaink, ismerőseink bármit gyorsan megoszthatnak velünk a közösségi portálokon. Twitter- vagy blogbejegyzésünket azonnal olvashatná a világban akár több milliárd ember. Ha úgy gondoljuk, szervezhetünk villámcsődületet (flash mobot) egyetlen gombnyomással. És persze mobilon, SMS-ben, e-mailen is kommunikálhatunk, amikor csak akarunk. Nem létezhet tehát olyan hatalmas cenzúragépezet, amivel a világ néhány rejtett szegletét kivéve meg tudná akadályozni bármely hatalom az információ szabad terjedését.

A hír, akár az esővíz, a sok különféle csatornán biztosan utat talál magának. Ezért hát hosszú távon csakis füstbe ment terv lehet, ha valaki ennek ellenkezőjében bízva bárhol a Földön úgy próbálná bebetonozni saját hatalmát, hogy magára szabja a törvényeket és hátráltatja a sajtószabadságot.

Március tizenötödikén a magyar sajtó napját is ünnepeljük. A szerkesztőség ma már teljesen nyitott. Transzparens és interaktív. Vagyis együttműködik olvasóival, bevonja őket az újságkészítés folyamatába. Várja hozzászólásaikat, SMS-eiket, véleményüket, a fotókat, az írásokat, a hozzászólásokat.
Az olvasó ma már maga is szakértő, érdekvédő, leleplező, címzetes fotóriporter és civil újságíró lehet a szerkesztőségben.

Azt mondják, az információ hatalom. Bár szerintünk inkább iszonyú nagy felelősség. Mindenesetre kevésbé nagy teher, ha sok ember vállát nyomja, és már csak ezért is, mi mindig megosztjuk önökkel. Mostantól pedig, kedves olvasó-tudósítók, kommentelők, SMS-ezők, bloggerek, címzetes fotóriporterek és civil újságírók: szeretettel köszöntjük önöket alkotóközösségünkben, a magyar sajtó napján.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jenő mozija

Tovább olvasom