Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Forró napok

A hatások már most egyértelműek.
Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett globális felmelegedés nagy része az üvegházhatású gázok (...) emberi tevékenység miatt megemelkedett koncentrációjának köszönhető. A légkörben felhalmozódva ezek nem engedik, hogy a napsugárzás Föld által visszatükrözött melege az űrbe szóródjon szét – ritkán olvasható ennyire tiszta magyarázata a klímaváltozásnak, amit különlegessé az tesz, hogy Ferenc pápa írta nemrégiben kiadott enciklikájában. Ezen örömhírnél azonban erősebb az aggodalom: ha már a katolikus egyházfő is körlevelet szentel a bolygót fenyegető veszélyeknek, akkor tényleg baj van.

A felismerés folyamata hosszú volt. Jó egy-két évtizede még népszerűnek tűnt az a vélemény, hogy csak egy jól szervezett lobbi próbálja elhitetni a felmelegedést, majd amikor az állítás tarthatatlanná vált, jött az a verzió, hogy természetes, embertől független változásról van szó. Az elmúlt néhány évben kultúrkörökben ezzel sem érdemes előhozakodni. Ha valaki csak egy kicsit is figyel, a hatások már most egyértelműek a Kárpát-medencében is. A tavalyi volt minden idők legmelegebb éve, idén pedig a május kivételével valamennyi hónap – igen, a sokak szerint hűvös június is – magasabb hőmérsékletet hozott a sokévi átlagnál. Ebben az a leginkább durva, hogy a sokévi átlagban nem az elmúlt bő száz, hanem csupán az 1981 és 2010 közötti harminc év van benne; a különbség különben még szembeötlőbb lenne. Azon pedig már meg sem lepődünk, hogy harmadik éve maradtak el a medárdi zivatarok, s hogy az idei kevés csapadék nagyjából harmada a pünkösdkörnyéki öt napban hullott le.

A végítéletre vonatkozó jóslatokat nem lehet többé iróniával és megvetéssel kezelni – vonta le a tanulságot Ferenc pápa. Ezen mindenkinek érdemes elgondolkodni, de előtte kérem, kapcsolják be a légkondicionálót, forró napok elé nézünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó a rosszban

Kezdjük azzal, hogy minden emberben van valami tehetség, képesség. Tovább olvasom