Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Földrengés után

Legyünk tisztában azzal, hogy nem véd meg bennünket az okos technika.

Nyekkent a redőny, egy nagyot rázkódott az ágy és én hevesen dobogó szívvel, rémülten arra gondoltam: talán most az volna a legokosabb, ha azonnal ébreszteném a gyerekeket és pizsamában rohannék velük az utcára. De nem mentem. Ültem az ágyban és azzal nyugtatgattam magam, hogy ez itt Sopron, nem Japán, itt nincsenek törésvonalak. Nem, itt nem történhet katasztrófa. Velünk nem eshet meg ilyen tragédia...

Sokáig nem tudtam elaludni. Pedig sikeres volt önmagam becsapása, lassan csitult a szívdobogás, a kézremegés, már nem füleltem a morajok után, nem vártam az utórengéseket. Mégis olyan kicsinek, elveszettnek éreztem magam a biztonságos(?) falak között, a hangszigetelt ablaktábla mögött, az automata kazán, a riasztó, a villámhárító társaságában. Az a kis rengés megint ráébresztett a sebezhetőségre...

Az a baj a XXI. század emberével, hogy a napi civilizáltnak mondott rohanásban elfelejti a természetet. Az árvizek, hegyomlások, földrengések a legtöbbünk számára legfeljebb a híradóban valóságosak vagy az újságok címlapjain. Tragédiák, balesetek mindig máshol, másokkal történnek.

Aztán mégis jön a víz, becsap a villám, megmozdul a föld. Elmegy az áram, nem működik az internet, a telefon, és rádöbben az ember a kicsinységére, a kiszolgáltatottságára. Furcsa, de talán szükség is van ezekre a figyelmeztetésekre. Amikor hatalmasat csattan az ég, amikor éjszaka a föld morajlására ébred az ember: legyünk tisztában azzal, hogy nem véd meg bennünket az okos technika.

Földrengés ellen nem tudunk mit tenni, de a viharok, árvizek ellen igen. És ha tiszteljük a természetet, óvjuk a Földet, nemcsak kihasználjuk és kifacsarjuk az értékeit, hanem vigyázunk is rá, talán nem kell félnünk tőle. Vagy legalább a lelkiismeretünk nyugodtabb: mi nem bántottunk, légy velünk, Természet, te is kegyes. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A remény népe

Csokonai zsenijének belátásához aligha kell más, mint megidézni magunkban 1989-es reményeinket,… Tovább olvasom