Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Fokis ubi

Ínycsiklandó savanyúságillat lengi be a nagyáruház pénztár mögötti területét, nehéz megállni, hogy a már elköltött sok pénz mellett még egy kis savanyúságra ne költsön az ember, ha már az orránál fogva vezetik.

A kirakat is szép, fokhagymával töltött uborka, cseresznyepaprika, s megannyi színes változata a finomságokkal töltött paprikáknak, de lehetne sorolni a szemnek is tetszetős készítményeket. S a szem az a pont, amikor egy pillanat alatt elmegy a kedv a vásárlástól.
Vágyűzően – mint a térdzokni a tangabugyihoz – harsogó elnevezések olvashatók a savanyúságféleségek mellett: fokis ubi, csili-csali, csemi-ubi, kovi ubi, s további elnevezések sora, amelynek csak a becéző fantázia tud gátat szabni.

Kövezzenek meg érte, de én jobban szeretem a rántott húsom vagy pörköltem mellé a kovászos uborkát, mint a kovi-ubit. Tudom, ugyanazon étel mellé való, de viszolygok tőle. Mint attól, hogy egyre jobban elterjed a hétköznapi beszédben az oktalan becézés. Persze annak is megvan a helye, hol, mikor és mit, jobban mondva kit becézzünk. Anyánkat, szerelmünket, gyermekünket, főként az unokánkat.

Sajnos azonban a bugyuta gügyögés is beleette már magát hétköznapjainkba. Egyre többször hallom – s nem csak fiatal, lázadó fruskák között – a köszönöm és a szívesen helyett a köszcsi és a szivcsi kifejezéseket használni. Próbálok rugalmas lenni s rágni e szavakat. De akárhányszor is rágom meg, csak odáig jutok megemésztésükben, hogy a könnyített változatukat, a köszit és a szivit már el tudom fogadni. De azokat is csak egymáshoz közel álló egyének között.

Oly szép a magyar nyelv, annyira színes, hogy kifacsart, majomkodó, álkedves kifejezésekkel nem szabadna elrontani. Egy idő után ugyanis kitörölhetetlenül beépülnek a hétköznapokba.

A végén még úgy járok, hogy emiatti kiborulásom pillanatában véletlenül elhagyja a számat: olyan depi vagyok, hogy öngyi leszek.

Olvasóink írták

  • 2. suellen 2012. március 28. 11:20
    „Peti vagyok, Gyöngyi leszek, depi vagyok, öngyi leszek :D”
  • 1. Dwatson 2012. március 27. 20:52
    „Ja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

31 százalék

Tovább olvasom