Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Foglalkoztat

Szinte mindent lehet objektíven minősíteni. Egészen meghökkentő esetekben is.

Tavaly 9000 fővel nőtt az állástalanok száma, azaz 468,3 ezren voltak munka nélkül Magyarországon, ugyanakkor a foglalkoztatottak száma az utóbbi egy évben 58 ezer fővel lett több – állapította meg a KSH. Ez látszólag ellentmondó két adat, ezért is néztem körül a neten, ki mit szól hozzá.

Nos. Piaci vélemények szerint a magánszektorban a foglalkoztatás továbbra is visszaesőben van, nincsenek beruházások, munkahelyek döntően a közfoglalkoztatásban jöttek létre, javulás a következő hónapokban nem várható. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont tovább folytatódtak a pozitív trendek a foglalkoztatottság alakulásában.

Az IMF jelentése szintén azt hangsúlyozza, hogy Magyarországon a beruházások rekordalacsony szinten vannak, és a javulás ellenére a foglalkoztatottság még mindig nagyon alacsony. Erre reagálva az illetékes államtitkár kijelentette, a kormányváltás óta 152 ezerrel nőtt a munkavállalók száma, a versenyszférában és a közmunkában is több a foglalkoztatott. Hozzátette, a valutaalap szakértői még nem is láthatták a KSH legfrissebb adatait.

Nos, ez az a helyzet, amikor az eligazodni kívánó ember kénytelen eldönteni, kinek higgyen. Így egy teljesen egzaktnak tűnő témában is az érzéseire, érzelmeire kell hagyatkoznia. Megjegyzem, sokak szerint a politika csak erről szól. Én viszont szeretem a tényeket, a mérhető dolgokat, ezek alapján akarok véleményt formálni. Ha nem lehet, akkor is.

Már csak azért is, mert tudom, szinte mindent lehet objektíven minősíteni. Egészen meghökkentő esetekben is. A napokban olvastam például, hogy értékelték a hazánkban kapható újrahasznosított WC-papírokat. Tizennégyféle árut vizsgáltak meg, mégpedig úgy, hogy egy pipettával cseppentettek folyadékot a WC-papírokra. Valamennyi cseppentés után megnézték, a víz átütött-e a WC-papír alá helyezett írólapra, így kiderült, melyik áru hány cseppet bír. De nem minden a nedvszívás! Egytől ötig terjedő számsorral értékelték a tapintás puhaságát, megmérték a gurigák súlyát, hosszát (gondolták volna, hogy a legrövidebb guriga 15, a leghosszabb 28 méteres?) Aztán ott van, hogy mindez mennyibe kerül. Az ár-érték arány szempontjából nemcsak a gurigánkénti és a méterre vetített ár a fontos, hanem a nedvszívás is. Ezeket összesítették tehát, s így találták meg a legjobbat a három- és a kétrétegűek között egyaránt.

Persze a teszt akkor ér valamit, ha a gyakorlat igazolja azt. Azaz a legjobbnak minősített WC-papír kellemes tapintású, elérhető árú és ami a legfontosabb, nem lyukad... A munkanélküliség és a foglalkoztatottság terén ugyanaz a helyzet. A valóság tapasztalása mondja meg a frankót. Akinek nincs munkája, annak nyilván magas a ráta, aki állást kap, annak pedig javuló a trend. Az igazság előbb-utóbb kiderül. Nem érdemes tehát félrebeszélni. Mert „olyan" lesz az ujjunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága lecke

A hős Tarany is elesett, a polgármester lázadása talán két napig tartott, egy jó éhségsztrájk is… Tovább olvasom