Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Föderópa

„A szabadság kicsiny körei", ugyebár.
Túl az EP-választásokon a most formálódó új európai politika fénytörésében a korábbi vitákénál még élesebben vetődik fel a nemzetek Európája, vagy a föderalizált unió (ha tetszik, az „Európai Egyesült Államok") modellek ütközése. Ne tévedjünk, a Juncker EB-elnökjelöltsége körüli vita sem arról szól, hogy a magyar kormányfőnek pusztán csípné a szemét a volt luxemburgi miniszterelnök személye. Ez ügyben Orbán Cameron brit miniszterelnök, no meg a franciák és a skandinávok egyfajta faltörő kosa csak. Mégpedig abban, hogy a németek irányította Európai Uniót hogyan lehetne az általuk mozgatta váltókra állítani. (Szerintem sehogyan, de most nem ez a tárgyunk.)

Mondandóm lényege ezúttal az lenne, hogy a nemzetek Európáját – főként Kelet- és Közép-Európában– a hagyományos reflexek alapján az itteni kisállamok (az a bizonyos bibói „nyomorúság", ugyebár) igen szeretik a nemzetállamok Európájaként felfogni. Ebből meg egyenesen következik, hogy a nemzetállamok belső életébe Brüsszelnek nemigen engednének beleszólást, valamiféle közös normát, netán szabályozást. Ebből meg az jön, hogy például a kisebbségi politikájuk mikéntjéről a kívülállóknak kuss legyen.

E logika alapján Magyarország – mely a határok feletti nemzetegyesítés programját hangzatos kormányprogrammá is emelte – elemi érdeke lenne az Európai Unió mind szélesebb föderalizálása: például a kisebbségi kollektív jogvédelem, s a helyi autonómiák megerősítése tekintetében. Ez lenne egyébként a klasszikus Európa már a középkor óta létező egyik értelme és értéke is. „A szabadság kicsiny körei", ugyebár.

Ja, hogy a mi kormányunk sem szereti, ha úgymond diktálnak neki, s saját útját keresgélve emiatt folyamatos szabadságharcot vív! Ebből az alapállásból tényleg nehéz belátni, hogy a föderalizáció igenis elsőrendű összmagyar érdek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar szakma

Lehet, hogy inkább tanulni kellett volna Sousától, mintsem fúrni szinte az első perctől kezdve... Tovább olvasom