Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Férj egy órára

Meleg is volt, kedvem is volt, dolgom is akadt, így nekieredtem gyalog a belvárosnak, hogy elintézzek néhány dolgot. Pár saroknyi területet jártam be ebédidő alatt és lehangoló városkép fogadott. Egymásba értek a bezárt üzletek lelakatolt ajtói, a vastagra rakódott por rétegei mögött mozdulatlanná meredtek a kiürített helyiségek.

Az időtlenség bábjaként végezte a melegszendvicses, a pékség, a kisbolt, a turkáló, a cukrászda, a galéria és az ingatlanközvetítő. Kisebbek és nagyobbak húzták le a rolót, az utcakép élő kellékei már nem imitálják a kereslet-kínálat lüktetését, hosszú agónia után belátták azt, amivel egy vállalkozónak sem könnyű szembesülni: nem megy az üzlet.

Hogy nem a gazdasági Bermuda-háromszögre bukkantam, ami elnyel mindenkit, aki az útjába kerül, arról beszédes szám, hogy naponta 65 vállalkozás jut a felszámolás sorsára. Az alagsorokban, garázsokban, pincékben és szuterénekben meghúzódó próbálkozások többsége olyan kényszervállalkozás, mellyel a munkanélküliségtől óvja magát a tulaj és belevág, mert nem rest és az előzetes kalkulációk bizakodóvá teszik.

A mikrovállalkozások ide lejárt. Villanyszerelő ismerősömnek két éve tucatnyi alkalmazottja volt, mára maga van és munkája alig. Fodrászom heti két napot dolgozik, mert ahogy régen nekem is hetente tellett a bodorításra, most havonta találkozunk. Profilt váltott a varrónőm is, aki belátta, hogy ép eszű ember nem fizeti meg az egyedi készítésű ruhát, hanem bemegy a bevásárlóközpontba és a töredékéért megveszi. A sarkukat vesztett cipők is gyakrabban végzik a kukában, mint a suszternél.

Két hónapja kezdett reményteli vállalkozásba volt nyomdász kollégám, aki egyórás férjként hirdeti magát, és minden olyan apró javítási munkát elvégez a lakásban és a ház körül, ami egy rendes férjnek alapból kötelessége lenne. A kétszemélyes brigád füvet nyír, szekrényt szerel szét és össze, dugulást hárít, csöpögést szüntet, kapcsolót cserél és mindezt azonnal, nem a férjek patópálos ej, ráérünk arra még! munkatempójában. A lassacskán életre kelő üzlet egyelőre csak tisztességes ajánlatokat hozott, egyéb házastársi teendőkre nem érkezett felkérés. Megsúgta, hogy valójában nőtlen, és ha úgy adódik, akár újra is nősülne.

Na, ezt a csavart kellene megtanulnia minden vállalkozónak: egy órára vagy örökre pótolhatatlanná tenni magukat, mint egy nélkülözhetetlen, tisztességes, megbízható, hűséges férj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cozma-ügyről

Tovább olvasom