Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Ferenc leckéi

A hatalom szolgálat. A gyűlölet, a gőg és az irigység beszennyezi az életet.
Ahogy itthonról most látszik, tavasz van a Vatikánban. A XVI. Benedek lemondását követő nagy sürgés-forgás után a konklávé pontot tett a találgatások végére. Volt, aki erőskezű pápát remélt, aki rendet tesz a megtépázott tekintélyű kúriában, aki demonstrálja, hogy a katolikus egyház minden baja és botránya ellenére mégis, most is tényező a világban. Mások inkább amolyan karizmatikus, igazi lelki vezető egyházfőre vágytak.

Aztán jött az új dél-amerikai pápa Assisi Szent Ferenc után Ferenc néven, megilletődötten, már-már félszegen, fehér reverendában, aki első szavaival a szeretetről, a testvériségről, az egymás iránti bizalomról beszélt. Aki személyesen fizette ki a számláját abban a hotelben, ahol a konklávé előtt lakott, aki első vatikáni miséje végén minden hívővel kezet fogott, aki egyszerűen jó estét kíván az őt éltető tömegnek. Aki megtagadta, hogy aranykeresztet vegyen a nyakába, ragaszkodott ahhoz a vaskereszthez, amelyet püspökké szentelése óta visel. Aki legszívesebben testőrök nélkül, gyalog, kerékpárral és metróval közlekedne, aki a Szent Márta-ház menzáján étkezik annál az asztalnál, ahol éppen helyet talál magának. Még az is elképzelhető, írják olasz lapok, hogy nem a pápai lakosztályban lakik majd. És még a sajtóhoz is volt kedves szava. „Sokat dolgoztatok, ugye?” – kérdezte és hagyta, hogy az őt személyesen üdvözlő újságírók átöleljék. Nevet, gesztikulál, előre megírt beszédek helyett anekdotákat mond, nem titkolja, hogy fociszurkoló, szereti a tangót és hogy menyasszonya is volt. „Mikor láttunk korábban pápát, aki okét mutat a hüvelykujjával?” – kérdezte lelkesedve a La Repubblica.

S hogy ez nem üres manír, jelzi, beiktatásakor is arról beszélt, hogy Róma püspökének az egész teremtett világ, de különösen a szegények, az elesettek őrzése a feladata hitben, hűségben és alázatban. Arról beszélt, hogy a hatalom szolgálat, a pápa szolgálata pedig, hogy megőrizze Isten népét. Ahhoz, hogy az ember a világot oltalmazza, a saját szívét is meg kell tisztítania, mert a gyűlölet, a gőg és az irigység beszennyezi az életet. Hogy nem szabad félni a jóságtól és a gyengédségtől, mert aki szeretettel, gyöngédséggel szolgál, az tud csak megőrizni. S hogy a gyengédség nem a gyengeség, hanem az erős lélek jele. Mert csak aki szeretettel szolgál, az tud védelmezni.

Krisztus új földi helytartójának, aki egyszerűen Róma püspökének nevezi magát, első leckéi a szerénységről, az egyszerűségről szóltak. S bár még csak néhány napja pápa, nincs kétségem afelől, hogy népszerű lesz, s hogy ha figyelünk rá, mindnyájan tanulhatunk tőle.

Legyünk hívők vagy hitetlenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelem!

Van idő most a Kálmán Olgához küldendő katasztrófavédelmist is kitessékelni a gátra: jobb, ha a… Tovább olvasom