Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Féltelek, fiam

Együtt érezve a súlyos balesetet szenvedett fiatalok szüleivel, gyógyulást kívánva a sérülteknek, magam is szülőként mondom gyerekeinknek, vigyázzatok magatokra!


Amikor már nem foghatja a kezét gyermekének. Amikor már nem ismeri útját hazafelé az iskolából. Amikor már zsebpénzt sem kell adni neki. Amikor elkezdi önálló életét... A szülő akkor is úgy engedi el: vigyázz magadra, féltelek, fiam.

Mert nem szűnünk meg szülőként élni, mert fiunk vagy lányunk akkor is a gyerekünk marad számunkra, ha már régen más város iskoláiba jár és kollégiumban, albérletben lakik, vagy éppen saját családi fészekről álmodik kedvesével. Hiába is tagadnánk, szülőként állandó a féltés bennünk, az aggódás, nehogy baja történjen gyermekünknek. Ezért suttogjuk a fülükbe még akkor is, ha a barátok körben állva várják, induljanak már, vigyázz magadra! Ezért kiáltunk utánuk a lakásajtóból, csak óvatosan! Ezért küldünk SMS-t, a telefon apró billentyűin néha félreütve a szavakat, de soha nem tétovázva, hogy kiderítsük, hol vannak, mit csinálnak, mikor érnek haza!?

Nem tudom, miért, mikor és ki teszi ezt velünk, szülőkkel. Miért nem tudunk könnyedén legyinteni, ha fürödni indulnak a gyerekeink a közeli kavicsbányatóra vagy a Balatonra, esetleg valamelyik strandra? Miért szorítjuk meg a párunk kezét a biciklivel távolodó gyereket nézve, miért gondolunk arra, lehet, túlzásba vittük az aggódást?

Bennünk van ez az érzés, és kész. És benne lesz majd gyerekeinkben is, ha ők válnak szülőkké. Ők is felriadnak majd minden neszre az éjszaka közepén, ők is várják, hogy a mobil megcsörrenjen és egy hang beleszóljon: minden rendben. Jól vagyunk. Szeretlek titeket.
Nyilván sokszor megyünk a gyerekeink „agyára". Mert vannak monomániáink: Öltözz fel jól, vegyél sapkát, ne ugorj a hideg vízbe felhevült testtel, lassan hajts az autóval! Részeg sofőr mellé ne ülj, ne igyál sokat te sem, ne próbálj vagánykodni, inkább fuss el, mint verekedj. Időben gyere haza!

Mert igazából azt szeretnénk, ha mindig a két kezünket köréjük zárva óvhatnánk őket. De nem lehet. Idővel szabadon szeretnének ők is szállni, és ilyenkor nem tehetünk mást, csak utánuk suttogjuk a szélbe: vigyázz magadra nagyon!

Tudom, gyerekeink értik ezt, ha nem is szeretik a túlzó odafigyelést. Tudom, hogy ezerszer hallottak már minden jó tanácsot, de amíg mi szülők, ők pedig gyerekek maradnak, muszáj állandóan szajkóznunk: féltünk benneteket! Vigyázzatok magatokra!

Együtt érezve a súlyos balesetet szenvedett fiatalok szüleivel, gyógyulást kívánva a sérülteknek, magam is szülőként mondom gyerekeinknek, vigyázzatok magatokra! És vigyázzatok egymásra! Aztán, majd ha eljön az idő, vigyázzatok ránk. Én ígérem, türelemmel viselem majd, ha rám szóltok: tata, óvatosan az úton! Mert tudom, aggódtok értem. Ez pedig azt jelenti, szerettek!

Olvasóink írták

  • 1. Tim01 2011. augusztus 02. 15:18
    „Ezt a cikket elmentettem későbbre. 2 fiam van... Köszönöm!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fulladásveszély

"A levegő Ajkán (Esztergomban, Csornán) már-már fullasztó ebben a közegben." Tovább olvasom