Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Felező csomag

"A polgármester legyen egy falu egyik legrosszabbul kereső embere?"

Három hete publikus az önkormányzati törvény tervezete, amelynek két pontja – amennyiben elfogadják – esetleg már rövid távon, de hosszabb távon szinte biztosan rendkívül hátrányos lesz a falvak zöme számára. A 144. és a 145. paragrafus felezné, harmadára csökkentené a polgármesterek és a jegyzők jelenlegi fizetését, az előbbiek esetében a 2014-től kezdődő új ciklusban, az utóbbiaknak azonban már 2013. január 1-jétől vékonyabb lenne a boríték. A településvezetők ezerlako-
súnál kisebb községben nagyjából az akkor érvényes minimálbért kapnák meg, de egy csaknem háromezer lelkes helység első emberének sem jutna több nettó 130–140 ezer forintnál.

A változás horderejéhez képest nagy a csend, az érintettek talán szégyellik, hogy anyagiakkal hozakodjanak elő. Így hát előhozakodom én.

Nem állítom, hogy a kormány javaslata nem kapna többséget egy népszavazáson, elvégre mások fizetését megkurtítani nem éppen népszerűtlen ötlet. Na de az, hogy a polgármester legyen egy falu egyik legrosszabbul kereső embere? Az önkormányzati törvényről tartott legutóbbi, hédervári fórumon Tállai András belügyminisztériumi államtitkár utalt rá: az első elképzelések szerint ötszáz vagy ezer lakos alatt meg akarták tiltani a főállású polgármesterséget, végül azonban olyan javaslatot dolgoztak ki, amelyben a polgármesternek a kisebb településeken kevésbé éri meg főállásban végezni a dolgát. Ha mégis így tesz, maga is segélyt kérhet saját hivatalában.

Nem tudom, bárki számba vette-e, milyen hatása lesz, ha a terveket átültetik a gyakorlatba; gondolom, madárszárnyon suhant az idő, s erre valahogyan nem futotta. A legvalószínűbb, hogy előbb-utóbb a kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci puskási igazsága érvényesül majd. Nem biztos persze, hogy aki önként vállalja egy közösség életének irányítását, nem igyekszik majd minden tőle telhetőt megtenni – a kérdés inkább az: ki fogja vállalni? Félő, hogy minimálbérért alkalmatlanabb, kevéssé hozzáértő elöljáró-garnitúrát kapunk a megyében ha nem a 2014-es, akkor legkésőbb a 2019-es önkormányzati választás után. Végső soron a vidéken élők járnak rosszul, közülük azok is, akik amúgy örülnek, ha a polgármesternek rosszabbul megy a sora.

Az érintettek, a leendő károsultak mindenesetre hallgatnak. Talán már most másik állást keresnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kontroll Győrben, avagy miért baj, ha ezer buszsofőrből öt bunkó

"A gorombán viselkedő sofőrökkel rosszabbat nem is tehet a Kisalföld Volán, minthogy a… Tovább olvasom