Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Fekete lyukak

Példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik.
Lopakodó privatizáció, tudatos kótyavetye, joghézagok, oligarchák, offshore lovagok, maffiaállam, intézményesült korrupció, a politikusok és a gazdasági érdekcsoportok összefonódása. Ezer emberből ha egynek az ingerküszöbét elérte, amikor ezeket hallotta. Szájkarate megint, mondtuk és legyintettünk. Pedig kis túlzással az életünk ment rá.

A napokban jelent meg az első átfogó világjelentés az adóparadicsomokba menekített magánvagyonokról. A vezető közgazdászokból és bankszakemberekből álló Tax Justice Network civil szervezet azt állítja, hogy 2010 végén legalább 21 ezer milliárd dollárnyi magánvagyon rejtőzött off-
shore számlákon. A világgazdaság fekete lyukaiban több pénz tűnt el adómentesen az elmúlt években, mint amennyit a kormányok megpróbáltak az adófizetők pénzéből a válságkezelésre fordítani.

Rajta van a listán Magyarország is, mely irgalmatlanul nagy veszteségeket szenvedett el az elmúlt évtizedekben: 242 milliárd dollár(!) magántőke – a teljes magyar államadósság két és félszerese – került offshore számlákra, ami ugye esetünkben ma alsó hangon is két teljes évnyi nemzeti össztermék. A szakértők szerint példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik. Nem véletlen, hogy ezzel a világranglista 12. helyén állunk, Európából senki nem előz meg bennünket és más kontinensről is csak gazdasági világhatalmak és néhány olajország.

Szóval, Magyarország jól teljesített. És mivel a rendszerváltás előtt idehaza nem léteztek mai értelemben vett jelentős magánvagyonok, megkockáztatható – áll a jelentésben –, hogy a 242 milliárd dollárnyi offshore pénz nagy része a privatizáció során került magánkézbe. Akikébe nem, azoknak maradt a folyamatos eladósodás, a hitelfelvétel, a megszorítások sora. Ha mindez igaz, új megvilágításba kerül a magyar adósságválság is, mert ha ez a pénz nem magánzsebekbe vándorol, ráadásul adózatlanul, hanem a köz, az ország hasznára van, valóban nem lett volna szükség sem IMF-hitelre, sem uniós mentőövre, sem az évtizedeken és kormányokon átívelő megszorításokra, a Bokros-, Gyurcsány- és Orbán-csomagokra. S ami ennél is fontosabb, már régen nem tartoznánk életszínvonal tekintetében Európa szegényházába.

Tehát 242 milliárd dollár, s a hajó elment vele. Akik rajta ülnek, mosolyogva integetnek. A parton hagyottaknak pedig marad az örök harc az államadósság ellen, és jut néha vigaszul egy kis rezsicsökkentés.

Olvasóink írták

  • 1. SiLa 2013. október 09. 20:20
    „Tisztelt balosok!
    Erre a cikkre nem cuppantatok rá! Pedig ez a a cikk főleg balos politikusokról szól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befelé fordulva

A jelek arra vallanak, hogy az USA afelé tart, amerre a múlt század húszas-harmincas éveiben. Tovább olvasom