Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fantasztikus lenne!

Ne nekünk bizonygassák, hogy milyen fontos ez az út, hanem a döntési pozícióban lévő politikustársaiknak.

A minap nagy örömmel számolt be Sopron országgyűlési képviselője arról, hogy lezárult a közbeszerzés és végre elkezdődhet az M85-ös gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányának készítése. Határidőket és pénzügyi kereteket is mondott. Eszerint a tanulmánynak 2015-ig kell elkészülnie 138 millió forintból. Az engedélyek megszerzésének határideje 2017, az építés befejezésének 2020. Mai áron számolva az útépítés költsége mintegy 50–60 milliárd forint.

Ez fantasztikus – lenne! De csak akkor, ha ezek a határidők nem erre a nyúlfarknyi, országhatár és Pereszteg közötti 27 kilométeres szakaszra vonatkoznának, hanem a teljes hiányzó részre, egészen Csornáig. Csakhogy erről szó sincs.

Arról van szó, hogy újból elkezdik a terveztetést. Bocs, azt egyelőre még nem, most csak a megvalósíthatósági tanulmánynak ugranak neki. Pedig a nyomvonaltervek már a kilencvenes évek végére elkészültek. Sőt! Sopron peremterületein építési tilalmat is elrendeltek a nyomsáv vonalán.

Elfogadom, hogy egy dokumentációt aktualizálni kell, ha a készítése és a megvalósítása között túl hosszú idő telt el. Azt azonban nem, hogy ciklusról ciklusra a kályhától kezdik a hercehurcát.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dátumai még döbbenetesebbek. Ott azt mondták: „A 2014–2050-es időszakra kiterjedő Nemzeti Közlekedési Stratégia szolgál majd vezérelvként a közlekedési fejlesztések rangsorában." Hozzátették: „Uniós források csak a nemzetközi közlekedési hálózat elemeinek fejlesztésére fordíthatók a következő ciklusban." Márpedig a Pereszteg–Csorna közötti szakasz megépítése tipikusan belföldi érdek.

Fölösleges is lenne szépíteni a dolgot. Erre az útra az itt élőknek van szükségük. Azért, hogy a 85-ös mellől végre elhagyhassuk a „halálút" jelzőt. Lehet azzal élcelődni, hogy Sopron megközelíthetősége páratlanul jó, mert 45 percre van a nemzetközi repülőtértől (Schwechat) és nyolc percre az autópályától (A3), de minket mégiscsak a megyeszékhelyhez és a fővároshoz kötnek a dolgaink. És bizony egy fárasztó napon, amikor két balesettel is találkozik az ember Győr és Sopron között, már nem olyan jóízű ez a tréfa.

Én tudom, hogy a helyi politikusaink – pártállástól függetlenül – tisztában vannak ennek a gyorsforgalmi útnak a jelentőségével. A rendszerváltás óta eltelt több mint húsz év alatt mégsem sikerült egyiküknek sem hatékonyan érvelni saját kormányán belül a megépítése mellett. Azt is tudják, hogy megfelelő infrastruktúra nélkül kevés az esély a fejlődésre, új munkahelyek létesítésére.

Ezért is tűzik a választások közeledtével rendszeresen zászlajukra a gyorsforgalmi út témáját. Egy dolgot kérek tőlük: ne nekünk bizonygassák, hogy milyen fontos ez az út, hanem a döntési pozícióban lévő politikustársaiknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mint a vadkan

Az a többség, amely mindig életfogytiglant követel, igen nagyvonalú a presszóssal szemben. Tovább olvasom