Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Ezerötszáz bevásárlókocsi

Ha megkérdezünk tíz embert, abból öt elítéli a hajléktalant, amiért nem küzdötte még fel magát. Nem vesszük a fáradságot, hogy a dolog logikáját végigkövessük.


Lehet, hogy már ma dönt a parlament arról a fideszes javaslatról, amely büntetné a hajléktalanokat, amennyiben közterületen élnek. És azt hiszem, jó esély van arra, hogy akad is majd delikvens, mivel a hajléktalan szónak éppen valami ilyesmi lenne a lényege. Például nekem lesújtó véleményem volna arról a rendőrről, aki a soproni Lövérek vagy a győri Pataháza családi házaiba csöngetne be azzal, hogy hajléktalanokat keres. Nem. Az okos rendőr tudja, hogy a közterületen kell kutakodni, s úgy látszik, ezen csak a képviselők botránkoznak meg, jóllehet bizonyára ők is kaptak már a piros lámpánál hajléktalantól újságot, amelynek a címe továbbra is „Fedél nélkül" és nem az, hogy „Öt szoba, télikert, Balatonra néző kilátással"...

Pontosan annyira viccelném csak el ezt a dolgot, amennyire a hajléktalanok elzárásáról vagy a 150 ezer forintos bírságáról szóló javaslat komolytalan. Megpróbálok ugyanakkor több empátiával járni-kelni a hétköznapokban is, s megengedem, hogy az áruházak előtt kéregető koldus visszatolja a bevásárlókocsit, hiszen nem kizárt, hogy még 1499 kocsit kell ezután eltolnia, hogy kifizethesse a bírságot.
Persze képviselőink nem ostobák és éppen azért tartanák fenn az elzárás lehetőségét, mert tudvalévő, hogy a 150 ezer forintos bírságnak mennyi a visszatartó ereje, ha valaki húszasokban és százasokban méri a boldogulást.

Olyan szomorú ez. Ha megkérdezünk tíz embert, abból öt elítéli a hajléktalant, amiért nem küzdötte még fel magát. Nem vesszük a fáradságot, hogy a dolog logikáját végigkövessük. Mert az, aki elveszti a fedelet a feje fölül, így nem tud mosakodni, s örül, ha bejut a krízisszállóra, vajon milyen zsíros állásra számíthat, amelyből egyrészt él, másrészt albérletet és rezsit fizet vagy saját otthonra vágyván tízmilliós lakáshitelt vesz fel. Sőt, ha már ketyeg a devizatartozása, végtörlesztésként visszatolhat 70–80 ezer bevásárlókocsit. Számomra ez pontosan ennyire groteszk: válságos időkben is elintézni a kérdést azzal, hogy „menjen el dolgozni, mindjárt lesz lakása".

Mégis elintézzük azt az egyetlen év alatt 23 hajléktalanná vált győrit is, és most majd törvénnyel erősítik meg számkivetettségüket, meg nem értettségüket. A főpolgármester pedig arról beszél, hogy a többségi társadalomnak kell gondoskodni a humánus megoldásról. A parlament talán nem tartozik a többségi társadalomhoz? Vagy megint egyszerűbb félmegoldást találni azokkal szemben, akikkel szavazatot nem veszít a politika. De valamit mégiscsak veszít, mert ha én hajléktalan lennék és ezért elzárnának, mindörökre cinikussá válnék a rendszerrel szemben és azt mondanám: „csináljatok, amit akartok, annál nagyobb büntetést, mint hogy a váróteremben éjszakázom, nem tudtok adni".

És most eszembe jutott erről egy győri férfi a nyolcvanas évek második feléből, ki tudja, él-e még? Elítélték valamiért és egyetlen kérése volt a bírósághoz: ne karácsony után, hanem még karácsony előtt hadd vonuljon be a börtönbe, mert idekint nincs kivel ünnepelnie. Egyik sorsból nem értjük meg a másikat, de ez az ember legalább jól tudta, hogy okkal viszik be. Ám akit majd e javaslat elve szerint zárnak el, akkor sem fogja ezt megérteni, ha odabent végre meleg van, társaság, főtt étel és karácsonyfaillat.

Olvasóink írták

  • 2. Madarász 2011. november 15. 09:20
    „Szerintem a hajléktalan és elszegényedési kérdés megoldása felé az első lépés az lenne, hogy eltakarítjuk a Parlamentből a kormányt és a fideszes bólógatójancsikat...”
  • 1. BsBe 2011. november 15. 05:48
    „A parlament talán nem tartozik a többségi társadalomhoz? NEM! A parlament úgy gondolja, ha eltakarítja az utcáról a hajléktalanokat, azzal a kérdés már meg is oldódott. Ami nem látszik az már nincs is. Igy sokkal könnyebb nyugodt lelkiismerettel a képviselői javadalmazást felvenni.
    A munkanélküliek részére bevezették a közmunkát. 8 óráért bruttó 57 eFt. Ehhez az akcióhoz már több cég (Sopronban pl. a GYSEV) akik kapnak az olcsó munkaerőn. De ezeknek az embereknek ebből a pénzből kell(ene) lakást fenntartani és (mert muszáj) enni is. Talán 8 órás munkáért fizetést, és nem adományt kellene adni. Mi ez, ha nem a hajléktalanok "újratermelése" (elnézést, de jobb szót nem találtam)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zakó és kabát

Az lenne a korrekt, ha szombaton a 35–20 után legalább annyian méltatták volna, mint ahányan… Tovább olvasom