Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Európai jogrend

A szlovák Eva Varholíková Rezesová BMW terepjárójával ittasan a halálba küldött négy embert az M3-as autópálya 44-es kilométerénél, a bagi lehajtónál. A nő vérében 1,5 ezrelékes véralkoholszintet mutattak ki, vagyis közepesen ittas állapotban vezette a kocsiját, amikor nekiütközött a FIAT Puntónak, amely a szalagkorlátnak csapódva kigyulladt. A FIAT négy utasából három szörnyethalt, egy a kórházban tegnap vesztette életét. Eva Varholíková Rezesová, aki egy szlovák milliomos család leszármazottja, a hírek szerint könnyebb sérüléseket szenvedett és sokkos állapotban még ki tudott mászni a kocsijából. Így nézte végig a szerencsétlenek haláltusáját.

A magyar hatóságok elrendelték az előzetes letartóztatását, mert ezért a bűncselekményért, amellyel a nőt meggyanúsították, 5-től 10 évig terjedő, tehát súlyos szabadságvesztés szabható ki.  De vajon megkapja-e és akkor leüli-e? Vagy a politika, a pénz, az érdekek és a törvény külön-külön vagy akár együtt mentőövet jelentenek számára?
Talán még sokan emlékeznek az ír gázoló, Francis Ciarán Tobin esetére, aki tizenkét évvel ezelőtt Leányfalun egy ötéves és egy kétéves kisgyermek halálát okozta. A vizsgálat megállapította, hogy az ír nagy sebességgel kezdett előzésbe és eközben elvesztette uralmát a járműve felett, felhajtott a járdára, ahol elütötte a két gyermeket, akik közül a kisebbik még babakocsiban ült. Tobin utána távozott Magyarországról, mert lejárt a kiküldetése. Két évvel később a távollétében háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

Ehhez képest Tobin köszöni, jól érzi magát otthon, börtöncellát talán még kívülről sem látott. Nemrégiben az ír legfelsőbb bíróság jogerős végzéssel utasította el, hogy átadják a magyar hatóságoknak, a hazájában pedig nem tudják vagy nem is akarják lecsukni. Zoltai Bence, a gyermekek édesapja most Strasbourg vagy Luxembourg bírósága felé veszi az irányt, mert továbbra is keresi az igazát – nagy valószínűséggel hiába. De Európában jog és rend, jogrend van. A többi csak értelmezés kérdése.

Olvasóink írták

  • 2. Dwatson 2012. augusztus 25. 20:55
    „Magyarországon nincs igazságszolgáltatás! Jogszolgáltatás van,és mint tudjuk:jog és igazság két külön fogalom!
    Nálunk megtörténhet az hogy ittasan,drogosan halálragázol valaki egy fiatal rendőrt,és megússza pénzbüntetéssel,de kíméletlenül lecsukják azt az embert,aki -20 fokban gallyat gyűjt magának nehogy megfagyjon,vagy vissza adja a tulajdonosának a talált táskát amiben korábban vagy volt sok pénz vagy nem...”
  • 1. szekelyse50 2012. augusztus 25. 17:34
    „A magyar minden népnél elnézőbb,mégha rá is fázik. Az erkölcsrend.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyen jó magyar

Tovább olvasom