Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Európa nekünk

Az Európai Unió még mindig messze van.

A pártok napok óta mondják a magukét arról, mit üzentek a magyar választók az Európai Uniónak, de a hangulatjelentések ellenére valójában idehaza gyakorlatilag érdektelenségbe fulladt az európai parlamenti választás. Ez a 29 százalék alatti részvételi arány láttán nyugodtan kijelenthető. És érthető is valahol.

Az Európai Unió különös világ, s bár benne vagyunk tíz éve, még mindig messze van. Nem csoda, hogy Európáról szólva elsőként nem az iskolában tanultak jutnak eszünkbe a görög filozófiáról, a római jogról, a zsidó–keresztény hagyományról. Hogyan is jutnának, amikor távolról sincs közmegegyezés Európához tartozásunk alapvetéseiről sem, hogy miként egyeztethető össze nemzeti elkötelezettség és európaiság, hogy van-e élet nekünk az unión kívül, s ha van, az milyen. Pártszimpátia-függő a válasz olyan meghatározó kérdésekre is, hogy közép-európaiként Nyugat vagy Kelet felé forduljunk inkább, hogy mennyiben lettünk Brüsszel alárendeltjei, vagy hogy hol húzódik a nemzeti függetlenség határa, amit átlépni klubtagként nem ildomos.

Hogy mit jelent magyarnak lenni Európában, és európainak Magyarországon, fogas kérdés. Kiváltképp úgy, hogy a statisztikák szerint szegénység és nélkülözés fenyeget minden harmadik magyart. S az EP-választás érzékeny lakmuszpapírként jelzi is, miként illeszkednek a mindennapi kenyér könyörtelen gondjaihoz az európai ideák a méltóságról, a szabadságról, a társadalmi igazságosságról, s hogy megvalósulásukban mennyire hiszünk.

De ez nem azt jelenti, mennyire vágyunk rá. Thomas Mann üdvözlése jut eszembe erről József Attilától: Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen. / Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen / néz téged, mert örül, hogy lát ma itt / fehérek közt egy európait.

Ennek örülnénk azt hiszem, ma is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föderópa

„A szabadság kicsiny körei", ugyebár. Tovább olvasom