Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Euró, vízió

A legnemesebb szándékok futnak bele a görcsösség zsákutcájába, ha nem vesszük észre: ez egy dalverseny, fő célja a szórakoztatás.

Országos láznak talán túlzás nevezni, de kétségtelen, sokakat érdekel, milyen dallal képviselteti magát hazánk az Eurovízió 2012 dalfesztivál bakui döntőjében, májusban.

Húsz dal verseng, kellemes műfaji sokszínűségben, többnyire magas színvonalon. Akik bekerültek, eleve sokat nyertek: a videóikat egy-két hét alatt is több tízezren nézték meg, sok új rajongót szerezhettek. A szimpátiára jellemző, hogy a legnagyobb magyar zenei portál közönségszavazását fej fej mellett Caramel és Tolvai Renáta vezeti, vagyis a honi ismertség és népszerűség sokat számít – bár meglepő, hogy Gyurcsik Tibor jelenleg jóval ismertebb nevek előtt áll. Érdekes tehát a szavazás, de a nemzetközi zsűri valószínűleg egészen más szempontok alapján ítél majd.

Annyi már eddig kiderült, hogy néha a legnemesebb szándékok futnak bele a görcsösség zsákutcájába – amikor Európához való hűségünket vagy sajátos nemzeti vonásainkat akarjuk hangsúlyozni, abba a hibába eshetünk, hogy nem vesszük észre: ez egy dalverseny, fő célja a szórakoztatás. Régi igazság: aki sokat markol, keveset fog.
De vajon mit kívánna az ezer- (vagy esetünkben inkább százmillió) fejű Cézár, a nemzetközi közönség? Azt bizony nagyon nehéz eltalálni egy Izlandtól Oroszországig terjedő, rendkívül diverzifikált országcsoportban. Nem feledve a geopolitikai realitásokat sem.

Mert ne legyenek kétségeink, a rokon nemzetek ismét egymásnak adják a jobb helyeket. Nekünk többnyire a színfolt szerepe jut egy kibővített európai dalversenyen, akár angolul, akár magyarul vágunk bele – talán Svájc és Finnország van még hasonló „egyedülálló" helyzetben.

Ezért egy olyan színt kell rátennünk a zenei palettára, amire sokáig emlékeznek majd. Hadd legyek annyira naiv 2012 Magyarországán, hogy leírjam: erre egyetlen működő és tisztességes kiválasztási szempontot ismerek, a vitathatatlan, elsöprő erejű tehetséget és a hozzá társuló profizmust. A húsz versenydal közül több is alkalmasnak látszik rá, hogy Magyarország modern könnyűzenei értékeit méltóképp felmutassuk a világnak 2012-ben. A többi kiderül a második forduló után, szombat este.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diploma és csillag

Mostantól sok ballagtató szülő oszt-szoroz, hogy elbírja-e a családi kassza az egyetemi önköltséget. Tovább olvasom