Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Esélyek

A jelenlegi erőviszonyok alapján sokkal inkább a harmadik hely a realitás a magyar együttes számára, de még azt sem adják könnyen.

Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, a mondás azonban a magyar futballra nyilvánvalóan nem érvényes. Itt az elmúlt két és fél évtizedben minden selejtezősorsolás után össznépi játékként elkezdődik annak latolgatása, hogy pontosan mi módon is van reális esélye a válogatottnak a továbbjutásra, hogy aztán a mérkőzéssorozat vége felé már csak matematikai esélye maradjon. Kicsivel később annyi sem.

Most ugyanez a helyzet. A vasárnapi eseményt a Sport1-en néztem, ahol az egyik kommentátor alig bírta visszafogni magabiztosságát, amikor kiderült, hogy tizenegyünk Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és a Feröer-szigetek ellen harcolhatja ki a 2016-os franciaországi Európa-bajnoki döntőbe jutást. Az azóta elhangzott vélemények többsége kétség nélküli optimizmust sugall, s ritkaságszámba megy Pintér Attila szövetségi kapitány felettébb dicsérendő nyilatkozata, aki szerint nem az ellenfelekkel, hanem magunkkal kell foglalkozni.

A baj persze nem önmagában a derűlátással van, de azért jó volna, ha ehhez valós helyzetünk számbavétele is társulna. Amennyiben így teszünk, rögtön láthatjuk, hogy nincs okunk az ujjongásra – erre persze már akkor rádöbbenhetünk, ha kicsit ellenfeleink mögé nézünk. A csoportból a két legjobb jut tovább, s valószínű, hogy a görögökkel és a románokkal kell versenyt futnunk ezekért a helyekért. Nos, tétmeccsen az előbbieket 1987-ben, az utóbbiakat pedig 1981-ben tudtuk legyőzni utoljára, tavaly őszi bukaresti blamázsunkra pedig még sokáig emlékezni fogunk. A finnekkel az elmúlt két évtizedben kétszer kerültünk össze, s a lehetséges hatból mindegyik alkalommal csupán négy pontot tudtunk begyűjteni tőlük; ezenkívül láthattunk nem egy válogatottat Belfastban és még a Feröer-szigeteken is megszenvedni a három pontért. A közelmúlt eseményeit is – például azt, hogy a görögök éppen a románok testén át jutottak ki a brazíliai világbajnokságra – figyelembe véve a jelenlegi erőviszonyok alapján sokkal inkább a harmadik hely a realitás a magyar együttes számára, de még azt sem adják könnyen.

Erre persze azonnal ellenvethető, hogy a csoportharmadikok közül a legjobb ugyancsak automatikusan kvalifikálja magát, a többiek pedig pótselejtezőt játszanak. S annyira biztos, hogy más csoportok harmadik helyezettjei ellen mi volnánk az esélyesek? A mostani sorsoláson a harmadik kalapban olyan csapatok is voltak – például Szerbia, Norvégia, Szlovénia, Lengyelország –, amelyek inkább örülnének nekünk, mint fordítva.

Szóval továbbra is: szerénység, sporttársak, szerénység. Van mire.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyümölcsöskert gerillákkal

Miként lehet közel nyolc éven át országos vezető topik, hogy egy politikus elmondta, hogy hazudott,… Tovább olvasom