Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Esélyek

Az általa áhított-jósolt siker esélye minden perccel romlik, ameddig a szavazók nagy része attól tarthat, hogy ezek kormányon is veszekedni fognak.

Az előző ciklusban, 2009 tavaszán volt egy paródiába hajló két hét a magyar politikában, amikor Gyurcsány Ferenc lemondását követően lázas miniszterelnökjelölt-keresésbe kezdett a baloldal, s miután számosan kaptak és adtak kosarat, az a Bajnai Gordon lett a kormányfő, aki nem sokkal korábban éppen a Kisalföldnek nyilatkozta, hogy „nekem nincsenek ilyen ambícióim". A nevetséges főszereplő-válogatás is hozzájárult annak idején a baloldal amúgy sem acélos népszerűségének további zsugorodásához. Mindez onnan ötlött az eszembe, hogy az ellenzéki térfélen most is hasonló erőfeszítéssel dolgoznak saját népszerűségük (azaz a kormányváltás) ellen, s ennek hatása – ha nem is olyan markánsan, mint négy és fél éve, de – látszik is a közvélemény-kutatási adatokon.

Kétségtelen, hogy a csapdahelyzetet – merthogy erről van szó – a Fidesz teremtette az új választási törvénnyel, amelyben a korábbi kettő helyett csak egy forduló szerepel. Világos persze az is, hogy e mellett a változtatás mellett logikus érvek szóltak, és most nem azzal jönnék, hogy valamicskével kevesebbe kerül majd a voksolás, hanem azzal, hogy a választóknak joguk van tudni, ki kivel akar kormányra kerülni.

Emlékezhetünk, hogy az MSZP és az SZDSZ 1994-ben, a Fidesz és a Kisgazdapárt 1998-ban úgy lépett frigyre, hogy a lánykérésről a kampányban nem hallhattunk. Az új paragrafusok mindenesetre azt eredményezték, hogy az azonos térfélen játszóknak elméletileg létérdekük az összefogás, különben külön-külön akkor is veszíthetnek, ha együttesen több szavazatot kaptak. A gyakorlatban azonban a pártoknak – jelen esetben az MSZP-nek, az Együtt-PM-nek, a Demokratikus Koalíciónak – nagyon is más részérdekeik vannak, különösen úgy, hogy Bajnaiék és Gyurcsányék népszerűsége a parlamenti bejutási küszöb körül ingadozik, s nyilvánvaló, hogy egymás simogatásával nem jutnak előbbre, ha pedig erőteljesen igyekeznek megkülönböztetni magukat, azt szinte kizárólag a másik rovására tehetik.

A baloldal belső vitái, taktikai küzdelmei eddig nem mentek túl azon a ponton, ami a politikában normálisnak tekinthető, csakhogy kívülről mindez szimplán a hatalom koncáéért való marakodásnak tűnhet. S ugyan Bajnai Gordon a bécsi Kurier internetes oldalán tegnap azt nyilatkozta, azért van esélyük a győzelemre, mert a szavazók közel fele még nem határozta el, kire fog voksolni, és ők fogják eldönteni a választást, az igazság az, hogy abból a négymillió emberből, akiről ő beszél, talán ha egymillió elmegy majd az urnákhoz. Az általa áhított-jósolt siker esélye pedig minden perccel romlik, ameddig a szavazók nagy része attól tarthat, hogy ezek kormányon is veszekedni fognak, s ameddig programjukból az egykulcsos adó eltörlésén kívül alig valami ismert szélesebb körben.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2013. november 23. 08:29
    „Hát igen! Jó lenne leszűkíteni a célkitűzéseket orbán elzavarásán túl néhány közös, és a magyar nép / nemzet valódi érdekét jelentő célkitűzésre, továbbá az egyéni ambíciókat is takaréklángra kellene kapcsolni. Persze, ez majdnem annyira illuzórikus, mint a harmonikus közös kormányzás, mégis meg kellene próbálni. Amerre most haladunk, az biztosan egy jelenkori Mohácshoz vezet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep futólépésben

Görcsösen igyekszem, hogy a lényegről ne feledkezzem el. Tovább olvasom