Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Erőmenő

Ugyanaz a tónus, ugyanaz az üzenet: „finomítunk", vagyis konszolidálunk.

Nem lehet mindig az erő nyelvén beszélni. Nem lehet állandóan hadba hívni, segítségért mozgósítani egy egész országot – fogalmazott a héten Orbán Viktor a frissiben megvásárolt kormánylapnak. A miniszterelnöki interjú kétségkívül erős üzenetet hordoz. Részben ismétli a múlt heti, ötévnyi kormányzását latoló megszólalását, melyben az erőmenőzés helyett ott is a „figyelmet" ígérte, meg újra a polgári Magyarország reményével kecsegtetett. Most a lapnak sietett azt is leszögezni, hogy nem lesz sem államfő, sem uniós diplomata. Marad a helyén, míg vele marad az erő. Ezzel persze sajátjainak is üzent: oszoljanak, emberek. Nincs itt semmi látnivaló. Nem mellesleg, s a miheztartás végett a Jobbikot „istenkísértésnek" nevezte.

Egy, kettő, három: ötéves kormányértékelő, interjú, Kohl-születésnap. Ugyanaz a tónus, ugyanaz az üzenet: „finomítunk", vagyis konszolidálunk. S hogy a mondandó még hihetőbb legyen, a kancellári születésnapon felvonultatták hozzá a középjobb nagyágyúit is: Boross Pétert, meg Martonyit. Hogy mindez őszinte politikai fordulatot jelez-e, netán újabb finkelsteini kampánytanács csupán a polgári Magyarország mint politikai termék nótájára, vagy a pártsorokat rendezni kívánó, berezelés elleni szérum a tábor erős apadása nyomán, innen nem megítélhető.
Egy azonban bizonyos: nehéz lesz visszahozni a tónust meg stílust onnan, ahová jutottunk 2010 óta. Csak reményleni lehet, hogy az önbizalomhiányt leplező pökhendiség, a középszert palástoló gőg, a minden a miénk favágói lendülete, a mindent mi tudunk jobban hányavetisége meg a párt adta tisztségekből serkenő mohósági potenciál mára nem lett napi gyakorlattá, közemberi pavlovi reflexszé.
Bár hogy egy focis közhellyel zárjak, biztatólag: innen szép nyerni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűvösről poklot

Az orosz medve fel is mordult, a 2018-as vb-jét féltve. Tovább olvasom