Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Én azért is adok pár forintot a hajléktalanoknak!

"Ezeket a szerencsétlen embereket azért fogják feltakarítani az utakról, mert ha nincsenek szem előtt, akkor varázsütésre meg is oldódott minden velük kapcsolatos probléma."

Pontosan tíz éve, 2001 őszén fiatal szerelmes pár sétált este Szombathelyen, a Sugár úton. Bár csontig hatolóan hideg szél fújt, nevetgéltek, egymásba karoltak, sokszor megcsókolták egymást – igazi gondtalan főiskolások voltak. Az idilli pillanatoknak sötétből hirtelen előbukkanó, szőrös hajléktalan arc vetett végett. Pénzt kért, de nem tudtunk adni neki.

Vikinél semmi apró nem akadt, nálam ugyan volt 2000 forint, de azzal még közel három napig ki kellett húznom, plusz vonatjegyet vennem Győrig. A hajléktalan nem tolakodott, nem viselkedett bunkón, sokkal inkább tűnt végtelenül reményvesztettnek. Esdeklő tekintetére most is úgy emlékszem, mintha tegnap találkoztunk volna.

Bár nem mintha tehettünk volna róla, hogy nem találtunk aprót a pénztárcánkban, s úgy általában a szegény főiskolások meglehetősen hosszú sorát gyarapítottuk, lelkiismeret-furdalással feküdtünk le. Azóta ha összefutok kéregető, nincstelen emberrel, mindig a tenyerébe nyomok pár forintot. Igen, a tenyerébe, hogy érezze: nekem nem okoz gondot, ha egymáshoz ér a kezünk.

Nos, az a tizenkét országgyűlési képviselő, akik beterjesztették a Tisztelt Ház elé azt a törvénymódosítást, mely börtönbüntetéssel és 150 ezer forintos bírsággal sújtaná az utcai hajléktalanságot, bizonyosan egész életükben úgy jártak el az útjukba tévedő hajléktalannal, ahogy én szoktam. Sőt, ők tutira több pénzt nyomnak a hajléktalan tenyerébe, elvégre a honatyai fizetésből mégiscsak több telik.

Most is jót akarnak csupán szerencsétlen hajléktalanoknak, nehogy megfázzanak szegények a közterületeken. Komolyra fordítva: pro és kontra az idők végezetéig lehetne vitatkozni arról, hogy mi is volna a legjobb a hajléktalanoknak.

Azt is elismerem, hogy van valami hűvös ráció abban, amit Tarlós István nyilatkozott pár hete a Magyar Narancsnak a magyar hajléktalanhelyzetről. A fővárosi főpolgármester szerint "vannak már, akik lökdösik az embereket az aluljáróban, ha nem vesznek tőlük újságot. Két lábon járó balesetveszélyt jelentenek közterületeken, vagy amikor szlalomoznak az utakon, autókat öntenek le különböző folyadékokkal. Ez azért még sincs rendben".

Valóban nincsen rendben. Mint ahogy az sem, hogy ezeket a szerencsétlen embereket azért (is) fogják feltakarítani az utakról, mert ha nincsenek szem előtt, akkor varázsütésre meg is oldódott minden velük kapcsolatos probléma. Vagyis amiről nem beszélünk, az nincs is - a legsikeresebb kádári taktika jegyében.

Megjegyzem, nem is olyan szigorú a törvénymódosítás. Igazán akkor lépnénk ugyanis a fegyelem és rend útjára, ha nem csupán a hajléktalanokat, hanem a rajtuk pár forinttal segítőket is büntetné (fenyegetné) az új jogszabály.

Egy biztos: akárhogyan is lesz a jövőben, tőlem mindig számíthat 50, 100 vagy 200 forintra az esdeklő szempár tulajdonosa.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. RUDI 2011. október 25. 09:11
  „Szerintem igen is figyeljenek rájuk, legyenek megfelelő körülmények között. Tudjanak tisztálkodni, legyen nekik meleg étel, és legyen ki gondoskodik róluk.Nagyon is sajnálom őket, de viszont, meg kell hogy értsék, hogy van ki gondoskodik róluk,és nem fognak megfagyni,és melegen lehetnek.Tudom nem egyszerű leírni ,hisz ők maguk megszokták azt a körülményt mibe élnek , de az sem állapot.Így legalább megkapják a megfelelő egészség ügyi szolgáltatásokat is.Egyszóval átfogóan , meg kell őket becsülni, és nem pediglen arra várni, hogy szanaszét hulljanak.”
 • 33. pancser 2011. október 22. 22:35
  „Én is ismertem egy hajléktalant. Felesége volt és két gyereke, meg piálási szokása. Az asszonyt szó szerint kékre szokta verni, rendőrség is látogatta őket mert a panelos szomszédok kihívták. Aztán elváltak, az ürge folytatta az ívást, padokon kezdett aludni, vagyis hajléktalan lett. Aztán megfázott, tüdőgyulladás és meghalt. Tessék ezt az esetet megítélni. ennek az embernek két baja volt, ivott és képtelen volt együttélésre. Be lehetett volna vinni erőszakkal egy intézetbe, börtönbe, akárhová fedél alá. Ma is élne. Ha pénzt adok neki mit érek el vele? Többet iszik, hamarabb megfázik és meghal. Azt akarom ezzel mondani, hogy a hajléktalannak pénzt adni igazából neki nem segítség. Az adónak igen, annak megnyugtatja a a lelkiismeretét.”
 • 32. dsj 2011. október 20. 09:37
  „Mi ez a dacos jótékonykodási roham. Jótékonykodni sztem még szabad, de szabad volna ezt is ésszel, és nem ész nélkül csinálni!”
 • 31. drlara 2011. október 20. 00:08
  „Olvastam a megjegyzéseket, és látom, felvetődött egyesekbe, hogy ne a hajléktalannak adjanak pénzt, hanem jó lenne számlaszám, szervezet!!!! Hát csak ezt ne! Nagy tapasztalattal rendelkezek, sokmindent láttam, és megfogadtam, hogy soha nem fogok adományt, pénzt adni ilyen helyekre...mert ezek kéz között eltünnek!!!!Lásd vörösiszapkárosultaknak összegyűjtött pénzeket is!!! Ne azt nézzük mit ír az újság, hanem konkrétan az ott lakóktól tudom magam is!
  Szerintem, egy-egy személyt lenne jó támogatni közösségeknek, és közvetlenül adni, és úgy, hogy ne legyen megalázó! A hajléktlanok sorsa nagyon kegyetlen, néha azon sem csodálkozom, ha italhoz nyulnak, mert ezt csak az tudja, aki részese volt ilyen sorsnak.... mert ma a kömunkát is úgy adják, hogy ahová küldik az embereket, azt mindenki lábtörlőnek tekinti, még diplomás embert is!Nem egyenrangú munkavállaló, hanem egy megbélyegzett ember, akire mutogatnak, lekezelnek, letegezik, de ő vissza nemtegezhet senkit....

  Hajléktalanok választani sem mehetnek? Akinek nincs lakása, nincs lakhatása, annak annyi joga sem lesz, mint egy bevándorlónak, mert annak még szavazati joga is van.”
 • 30. czindi 2011. október 18. 18:21
  „Tarlós tényleg jót akar: fizetni nyilván nem tudnak, marad a börtön. ( ami ugyi 156 %-ban teli. ) de legalább fedél lesz a fejük fölött, és ennivalójuk is lesz. Miért kell nekik sokkal rosszabbul élni, mint annak, aki rabolt, csalt, gyilkolt? Nekik a mai börtönök luxus-szállók.”
 • 29. reszegenisjozan 2011. október 18. 15:58
  „A romantikan kivul egy kis valosag is, csak a mai napbol:

  http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/horror_megprobalta_felfureszelni_szallasadoja_labat_janossomorjan/2245589/

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/halalra_verte_es_taposta_tarsat_13_evet_kapott/2245564/

  Amikor szerelmesen setaltam es ugraltam a rozsaszin felhok fele, en is adtam 200 forintot az otszaz forintombol Jozsinak, aki finom bort vett a tuleleshez, es aztan megolte az ertelmisegi not, akit korabban sokszor vert, de az megis elment vele jot bulizni, azaz kannas bort inni a sarki kocsmaba.

  A kocsmaros koszoni szepen az adomanyokat, amelyek az o zsebeben landolnak.
  De en tovabbra is adok par szaz forintot, mert en nem vagyok kegyetlen, szeretem, ha valaki szarik az emberi, civilizacios normakra.

  Masik:
  Be kell fogadni a szegeny hajlektalant, mert nemcsak a hazadat gyujtja fel, hanem jobb esetben feldarabolnak. Masik sztori: ingyen lakas Gyorben, kaja, gyogyszerek, mert haaat szegenyeknek nincs hol lakni, szultek esszel 3 edes gyermeket, es most nincs hol lakini, nincs mit enni. Sebaj, szeretni kell az ilyen embereket. Egyszer csak a kedves csalad fogott mindent, ami a lakasban volt es picit odebballt, par szaz kilometerrel. Persze rezsi maradt oriasi utanuk, hisz ingyen volt mindent, igy kemenyen pazaroltak mindennel. Szemetet hagytak egy jo nagy rakassal, erteket meg vittek szepen magukkal. Kerdezi a meglepett segitokesz tulajdonos, most mit tegyek, kihez forduljak??? Haaat, a boltoshoz oregem, aki egy kis eszt is ad a bazi nagy romantika melle...”
 • 28. reszegenisjozan 2011. október 18. 15:17
  „Hajléktalannak adjatok hajlékot, éhezőnek kenyeret!
  Mikor fogja fel a sok "romantikus", hogy ők ezt akarják. Ez egy életSTÍLUS, amelyet ők választottak. Van, aki egyből, van, aki idővel.

  Lehet sajnálni őket, én sem vagyok robot, de egyben tudom, hogy ez az életük, az életvitelük.
  Pénzt a legritkább esetben adok, mert TUDOM, hogy a pénz nem a változáshoz, hanem a helyzet fenntartásához kell.
  Többször adtam kaját, de csak egyszer ették meg, azaz ette meg egy csöves a Keletiben. Legszebb p?ldák: sajtos-tejfölös lángost kapott tölünk két srác, nekik kellett pénz, hisz éhesek. Ezért kapták a 2 lángost. Beleharaptak vagy hármat, és amint látták, hogy megyünk el, mind a ketten a KUKÁBA dobták a lángosokat. Másik érdekes sztori: saját szendvicseimet akartam kiadni az ablakon a kéregetőknek egy vasúti átjáróban, ahol piros jelzés volt. Káromkodás közepette utasítottak el a szendvicseket. Szerencséjükre elindult a sor, ezért nem szálltam ki nyakonvágni őket.
  Nézzétek meg a táblás, feliratos emberkéket: ugyanaz a kézírás, ugyanaz a szöveg: a víz, a járvány stb elvitte a házamat, páromat, 10 kölköm van, beteg vagyok stb.
  Szóban is ugyanaz a szöveg: kellene 100-200-300 stb forint, mert ennyi hiányzik a pesti vonatra, buszra stb.”
 • 27. pappe 2011. október 18. 14:29
  „26-hoz: "Messziről elkerülöm azokat,akik bűzlenek a piától és ott lóg a cigi a kezükben,de akin látszik,hogy tényleg rászorult,annak mindig adok egy-két százast." Ezzel én is így vagyok. Itt Győrben, ahol rengeteg hajléktalant és kéregetőt látni, az emberben (bennem legalábbis biztosan) kialakul egy ösztön (?) - inkább emberismeret a jó szó -, hogy megkülönböztesse a tényleg hajléktalant az életerősnek tűnő lustáktól és alkoholistáktól. Egyik előző munkahelyem közelében is szokott ácsingózni egy 50 körüli tipikusan szakállas figura. Akkori főnököm megsajnálta és munkát ajánlott neki: hetente kétszer (500 - 500 forintért) le kellett söpörni az iroda előtti járdaszakaszt (max. 10 m-es részt.) Nyáron pár hétig söprögetett is, kábé 5 perces munkájáért meg is kapta az ötszázasokat. Egyszer csak, az ősz közeledtével elmaradt. Aztán láttuk egy közeli bolt bejáratánál koldulni. Kollégám meg is kérdezte tőle, hogy nem jön söpörni? Válasz: mindjárt itt az ősz, nem vagyok hülye, hogy azt a sok lehulló levelet összesöpörjem! Jah kérem, akkor tudatosult bennünk, hogy neki tuképpen a munka volt büdös! A boltból kijövőktől meg gondolom, több pénzt is összeszedett, utcaseprés nélkül is...”
 • 26. soproni 2011. október 18. 13:29
  „Tőlem is kért egyszer egy 8 év körüli kisfiú pénzt kenyérre.Gondoltam bemegyek vele a boltba és még veszek neki mellé valami felvágottat,csokit ,de visszautasított és ragaszkodott a pénzhez.Nem adtam neki,mint ahogy annak a jó erőnek és egészségnek örvendő 20 év körüli fiúnak sem,akit nyáron láttam a Várkerületen kéregetni.A Mach környékén szokott ülni a földön egy kendős néni , aki köp egyet azok után,akik nem szánják meg.Messziről elkerülöm azokat,akik bűzlenek a piától és ott lóg a cigi a kezükben,de akin látszik,hogy tényleg rászorult,annak mindig adok egy-két százast.A mi pincénkben évekig lakott egy hajléktalan.Vittünk neki ágyneműt,ruhákat,cipőket.Karácsonykor élelmiszert,egy kis bort és ennek ellenére ellopta a lépcsőházban kitett cipőjét az egyik lakónak.Egyszer tüzet gyújtott a pincében és a hő hatására kilyukadt vízcsőnek köszönhettük,hogy nem történt tragédia,mire a tűzoltók kiérkeztek.Mindenki maga dönti el,hogy ad,vagy nem egy hajléktalannak pénzt,de sok igazság van a 4-es kommentelő "részegenisjozan" hozzászólásában.”
 • 25. árnyék 2011. október 18. 12:37
  „Érdekes okfejtések. Én nem vagyok gazdag, sőt....., de azért adok a rászorulóknak. És ennek ellenére van pár érzés bennem amit közületek páran sosem élnek át: boldog vagyok, és van lelki békém!
  Legyen áldott a Ti napotok is!))))))”
 • 24. reszegenisjozan 2011. október 18. 12:02
  „12. kisember1 2011.10.18. 09:56

  Szep es romantikus, de semmit nem er.
  Acs, allvanyozo? Sokat keresett kint?? Es utana, es most, miert nem keres Ausztriaban, Nemetorszagban munkat???
  Jelenlegi allapota miatt??? Mi van?? Milyen allapot? Bozontos a haja? Nagy a szakalla? ezt meddig tart megoldani?? 10 perc?? Na, neee.
  Az "itt a piros, hol a piros" jatekot jatszok is elhiszik, hogy nyerhetnek. Vannak olyan hulyek (mar elnezest, de ez az igazsag), hogy elhiggyek, akik az elobb nyertek, azok nem beepitett emberek, hanem atlagos jatekosok...

  Jaaaj, estenem, kell ez az emberi butasag.

  Nezzuk a tenyeket: a csavo sokat dolgozott, mint az allat. Sokat keresett. Mindent a csaladjaert tett, minden penzt hazakuldott. A nonek kellett a micsoda, igy osszejott valakivel. A csavonk teljesen osszeomlott (ez elegge ertheto is). Mindene odalett, es azota szarik a vilagra, nem kell mar neki semmi. Minek dolgozzon, mint az allat, ha mar nincs akiert dolgozna. Magaert mert minek dolgozzon? Igy bunteti magat. ENNYI!
  De ehhez minek kell a szanalom.
  Segitsunk neki abban, hogy vegye eszre, hogy ez mar elmult, ezen tul kell lepni. ES nem tamogatjuk tovabb semmilyen szinten ezt az outsider eletvitelt. Dolgozz magadert, dolgozz a gyerekedert, dolgozz azert, hogy majd igy egyszer ujbol lesz parod, vagy egyedul leszel, de eled az eletedet, es nem a belvarosban szarsz a park kozepere, es nem a belvarosban fenyxegeted a fiatalokat, noket, anyukakat!!!”
 • 23. reszegenisjozan 2011. október 18. 11:54
  „13. lolika_ 2011.10.18. 10:07

  Most mellenyultal, mivel ket embernek is adtam munkat, akik a hajlektalan szallon dolgoztak korabban. Nem ingyen, hanem penzert. Kepzled az emberek penzert szoktak dolgozni. Az onkentes munkak 90%-a a mediaba valo. Semmit nem er.
  Szoval a ket emberke, akik ott dolgoztak meseltek eleget a hajlektalanszallon levo "kedves" hajlektalanokrol, hogy meglegyen a sajat velemenyem roluk.
  Es megint mellenyultak, mert lakasugyekben nalad biztosan jaratosabb vagyok. Volt dolgom lakasmaffia aldozataival. A legtobb esetben itt is a sutasag, butasag, hulyeseg, IQ harcossag az, ami aldozatta teszi az aldozatot. De az emberek nem kerultek utcara, hanem segitseg NELKUL megoldottak, hogy egy kis szutykos helyen, de tovabbra is laktak valahol, es keveske penzukbol emberibb eletet elnek azota is.

  Lolika, ird meg legy szives, hogyan lett a lakasmaffia aldozata az illeto, mit es hogyan tett meg eddig, hogy ne legyen hajlektalan?????
  Annyira szeretem ezeket: mindent megtettem, mindent elkovettem, hog ypl legyen munkam, ne legyek hajlektakan stb.
  KONKRETUM: haaaaat jelentkeztem vagy 3 helyre is munkat keresni. Beszeltem a volt fonokommel is, a volt felesegemmel is, a volt elettarsammal is stb.
  Naaa, ez a szanalom. Konkret peldat kerek es kivesezem teljesen!”
 • 22. reszegenisjozan 2011. október 18. 11:44
  „11. Kobak 2011.10.18. 09:48

  Nem irtam, hogy szeretni, megvetni, gyulolni, olelni kell oket. Nem erzelmekrol, hanem logikarol beszelek.
  Atlepni a bajbajutottakon vagy tovabbra is ott tartani oket, majden ugyanolyan rossz.

  Kerlek, probald meg: adj munkat nekik, probald meg mosakodasra, igenyessegre tanitani oket!
  Most nem talalom a "Pimasz ur" videot a youtube-on, de korabban ott lattam azt a musort, amikor hajlektalanoknak probalt meg munkat adni. :)))) Kivetel nelkul mindegyik elmenekult, tiltakozott, az eppen aktualis nyavalyajara hivatkozva haritotta el a felajanlott munkat.
  En nem hajlektalanoknak, hanem barkinek adok munkat. Mentalitas: 99 >%-ban NULLA hozzaallas. Az esetek tobbsegeben meg csak a megbeszelesre sem jon el. (Ebben van fizikai es szellemi munka is.) Es itt a penz, munka erossege, munka ideje stb SEM lehet kifogas, mert a legtobb esetben errel nem is esik szo elozetesen, de igy SEM jonnek el a legtobben.
  Hajlektalan az mas kategoria. Aki oda kerult az mar annyira hulye, hogy a legalantabb fizikai munkat sem mernem rabizni. Mennyire megbizhato egy ilyen ember? Ki merne rahagyni egy darab kapat vagy kaszat vagy barmit???”
 • 21. pappe 2011. október 18. 11:31
  „18-hoz: "Mi lenne, ha az érintett szervezetek bankszámlájára küldenének pénzt a segítő szándékú járókelők?" Az elképzelés egy nálunk demokratikusabban működő országban még talán működne is. De nálunk? Mik ezek a szervezetek? Szvsz valamiféle alapítványok lehetnek. A különböző alapítványok által lenyúlt különböző pénzekről meg jó sokat hallani. Tehát: magyar ember nem szívesen adakozik egy alapítványnak, legyen az bármilyen humánus vagy szociális.”
 • 20. kisember1 2011. október 18. 11:30
  „Tudjátok csak egy hétig élné át mindenki, hogy milyen életük van nekik. Nincs hova hazavágynia, nincs, aki egy jó szót szól és nem várja otthon senki, sőt nincs is otthon. Nincs semmi tulajdona, ami nekünk természetes. Nem hiszem, hogy van jogunk ítélkezni a hajléktalanok mindegyike vagy bármelyike felett, amíg meg nem ismerjük az egyén helyzetét.
  Én nem lennék a helyükben, lehetséges, hogy én is reményvesztett lennék és nem küzdenék. A jelenlegi élethelyzetemben küzdök mindenért, de vajon akkor is? Biztosan? Ő nekik nincs fény az alagút végén...”
 • 19. abuserpro 2011. október 18. 11:23
  „Némiképp ide kapcsolódik: Néha már a végletekig feszítik az ember tűrőképességét a hajléktalanok. Múlthéten például letámadott egy (magát rászorulónak valló egyén), hogy adjak neki 1000ft-ot, mert éhezik, meg a kislánya is, meg majd gyújt gyertyát a templomban... 1. Szoktam adni nekik, sőt, segítettem is már nhánynak, és nem ellenszolgáltatásért. 2. Dik vagyok, a kajapénzemből adtam neki 200 ft-ot, de még az se volt neki elég. Nekem is jól jönne minden embertől egy ezres. Ennyire pofátlan hajléktalannal még nem találkoztam, alig akarta megérteni,hogy nekem is kell és hogy nekem is száímt a pénz. 3. Mikro fogják már fel, hogy nem kell iyeln duma, hogy gyertyát gyújt, meg hasonlók... Ha valaki segít nekik, akkor nem ezért teszi. 4. Nem én tehetek róla, hogy hajléktalan, mégis sokszor úgy tesznek, mintha.”
 • 18. gig 2011. október 18. 10:47
  „Eddig azt hittem, nincs rosszabb annál, mint következetesen, előzetes és alapos helyzettanulmányozás nélkül pénzt nyomni a hajléktalanok kezébe, ezzel tovább lökve őket a szakadék mélyére. Azért vannak ugyanis ott, ahol, mert nem tudnak (akár önhibájukon kívül is) bánni a javakkal.

  De van rosszabb ennél: amikor valaki romantikus cikket ír a témáról, büszkén vállalva, hogy a saját lelkén könnyítendő tovább árt a hajléktalanoknak.

  A mindenkori kormányt szidni népszerű sport, csak nem árt hozzá egy kis tájékozottság. Biztos ismeretlen fogalom a szerző előtt a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium, amelyet az inkriminált főpolgármester kezdeményezésére alapított két olyan szervezet, amelyek jó ideje és jól segítenek a hajléktalanokon, valóban felemelik, a társadalom pereméről visszaterelgetik őket, szeretettel és sok-sok áldozathozatallal. Tény, hogy jelenleg nyitott kérdés, honnan lesz jövőre forrás a terveik megvalósítására, de kádári taktikát emlegetni ebben az esetben elég szánalmasnak tűnik.

  Mi lenne, ha az érintett szervezetek bankszámlájára küldenének pénzt a segítő szándékú járókelők? Nem hetente egy 200-ast, hanem párhavonta párezret. Persze kevésbé lehetne róla ilyen csöpögős, önnyugtatgatós publicisztikát közreadni, viszont az tényleg segítene, nem pedig ártana.”
 • 17. pappe 2011. október 18. 10:40
  „8-hoz: Nekem meg Máté 25.29 jutott eszembe: "Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik. "”
 • 16. Deejay 2011. október 18. 10:36
  „Nincsenek még tele a börtönök, ááá....”
 • 15. Infamous 2011. október 18. 10:28
  „#13: a hajléktalanok max. 5%-a lakásmaffia áldozata, a többinek pedig esze ágában sincs dolgozni és visszailleszkedni...ez a nemmind1...”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsés többség

Érdekes a magyar ember lélektana, a többségnél gyakorlatilag fordítva működik, mint az elvárható… Tovább olvasom